Etambutol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Etambutol i što liječi?

Jako je teško shvatiti kako smo kao ljudska civilizacija puno napredovali u posljednje vrijeme. Danas svijet izgleda drastično drukčije nego prije samo sto godina, a svejedno nismo svjesni koliko se toga promijenilo. To nitko ni ne može znati pošto je ljudski život kratak, no dobro je informirati se o svijetu oko sebe da bismo ga bolje razumjeli. Zašto to govorimo? Pričamo o lijeku koji se zove Etambutol i koji danas predstavlja samo još jedan od mnogih lijekova koje imamo. Ipak, Etambutol je antituberkulotik, odnosno primjenjuje se kod pacijenata zaraženim tuberkulozom. Tuberkuloza je vrlo poznata bolest koju uzorkuje bakterija, a u društvima u razvoju i dan danas je prvi uzrok smrti. Borba protiv tuberkuloze traje stoljećima, a tek smo prije nekih sto godina uspjeli dobiti odgovore na mnoga pitanja o ovoj bolesti. U ovome tekstu govorit ćemo ne samo o tuberkulozi već i o lijeku koji ima presudnu ulogu u medicinskom tretmanu kada je u pitanju ova bolest.

Etambutol forte: tko treba uzimati ovakve lijekove?

Dvije su skupine pacijenata koji trebaju uzimati Etambutol. Prva skupina odnosi se na pacijente oboljele od tuberkuloze, a terapija se obično pripisuje na najviše šest mjeseci. Kako se radi o antituberkulotiku, razvoj rezistencije je uvijek moguć stoga se lijek često kombinira s drugim lijekovima kako bi se to preveniralo. Da bi se pacijentu pripisala ovakva terapija, potrebno je ustvrditi o kojem soju tuberkuloze se radi. Danas se ova bolest jedna o kojoj znamo jako puno stoga su modeli liječenja različiti, a posljedica tako velikog znanja o tuberkulozi pospješuje rezultate liječenja i sprečavanje razvoja rezistencije na lijek kod pacijenata. Druga skupina pacijenata koji uzimaju Etambutol su osobe s kompromitiranim imunološkim sustavom, poput HIV pozitivnih osoba. U kombinaciji s drugim lijekovima, ovaj lijek se koristi da bi tijelu dao imunološki odgovor na razne bolesti, ne samo tuberkulozu. Liječenje druge skupine pacijenata ne traje samo šest mjeseci, već u pravilu doživotno. Više o specifičnim bolestima koje se liječe pomoću Etambutola možete pročitati na uputstvima o lijeku.

Pročitajte:  Diuron - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Etambutol i nuspojave: na što treba obratiti pažnju?

Etambutol ne broji veliki broj nuspojava, no poznato je da dio pacijenata razvije retrobulbarni neuritis. Radi se stanju u kojemu je pacijentu pala oštrina vida, suženo mu je vidno polje te ne može raspoznati crvenu od zelene boje. Učestalost ove nuspojave spada u rijetku skupinu, a lijek ne broji puno drugih nuspojava. Baš kao i kod svakog drugog lijeka, u slučaju razvijanja nekakvih nuspojava, dužni ste tu informaciju odmah prenijeti liječniku kako bi se pronašla neka alternativa. Naravno, pacijenti ne uzimaju Etambutol ukoliko su alergični na jedan ili više njegovih sastojaka. Svi sastojci, potencijalne nuspojave i ostala upozorenja mogu se naći u kutiji u kojem dolazi lijek. Uputstva vrlo jasno opisuju sve nuspojave i sve mjere opreza. Jedna kutija Etambutola sadrži 100 tableta, a doziranje ovog lijeka određuje liječnik. Za više informacija o ovom lijeku, kao i ostalim lijekovima, raspitajte se u ljekarnama ili kod svog doktora. Isto vrijedi i za bolesti.

Tagovi:

#Etambutol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar