Lifestyle

Evo što će se dogoditi vašem tijelu čim bacite cigaretu i prestanete pušiti. Ovo su promjene od 20 minuta do 15 godina

Promjene u prvih 20 minuta nakon prestanka pušenja

Evo što će se dogoditi vašem tijelu čim bacite cigaretu i prestanete pušiti u prvih 20 minuta. U tom kratkom vremenskom periodu, vaše tijelo počinje se oporavljati od štetnih učinaka pušenja. Kao prvo, vaš krvni tlak i puls počet će se smanjivati i vratiti na normalnu razinu.

To se događa zato što pušenje uzrokuje sužavanje krvnih žila, što dovodi do povećanja krvnog tlaka i ubrzanja pulsa. Kada prestanete pušiti, vaše krvne žile se šire, što dovodi do smanjenja krvnog tlaka i pulsa. Drugo, razina ugljičnog monoksida u vašem tijelu počinje se smanjivati. Ugljični monoksid je plin bez boje i mirisa koji se nalazi u dimu cigarete. Kada se udahne, veže se na hemoglobin u krvi i sprječava njegovu sposobnost prijenosa kisika u tijelu.

Kada prestanete pušiti, razina ugljičnog monoksida u krvi se smanjuje, što omogućuje da se više kisika prenese u vaše tijelo. Treće, vaša koža će početi dobivati više kisika i hranjivih tvari. Pušenje može uzrokovati suhoću kože i umanjiti njezinu sposobnost za obnovu stanica. Kada prestanete pušiti, vaša koža počinje dobivati više kisika i hranjivih tvari, što može poboljšati njezinu teksturu i elastičnost. Četvrto, vaš osjećaj okusa i mirisa će se početi poboljšavati.

Pušenje može uzrokovati oštećenje osjetila okusa i mirisa, što može dovesti do smanjenja sposobnosti prepoznavanja okusa i mirisa hrane. Kada prestanete pušiti, vaše osjetilo okusa i mirisa se počinju popravljati, što može poboljšati vaše iskustvo s hranom. Ukratko, prestanak pušenja može imati mnoge pozitivne učinke na vaše tijelo već u prvih 20 minuta. To uključuje smanjenje krvnog tlaka i pulsa, smanjenje razine ugljičnog monoksida u krvi, poboljšanje kože i osjetila okusa i mirisa. Stoga, ako želite poboljšati svoje zdravlje, prestanite pušiti danas.

Evo što će se dogoditi vašem tijelu čim bacite cigaretu i prestanete pušiti u prvih 20 minuta

No, to je samo početak. Kako vrijeme odmiče, vaše tijelo će i dalje prolaziti kroz pozitivne promjene koje će poboljšati vaše zdravlje i kvalitetu života. Nakon 8 sati bez pušenja, razina kisika u krvi počinje se povećavati, a razina ugljičnog monoksida se smanjuje.

Parazol - Protiv parazita

Ovo znači da vaši organi dobivaju više kisika i energije, a time i bolje funkcioniraju. Nakon 24 sata, rizik od srčanog udara počinje se smanjivati jer se krvni tlak i pulsa vraćaju na normalnu razinu. Također, razina ugljičnog monoksida u krvi opada, što omogućuje bolje opskrbljivanje krvlju vaših organa i tkiva. Nakon tri dana bez pušenja, osjetit ćete pozitivne promjene u disanju. Vaše dišne putove više neće iritirati duhanski dim i sluz, što će vam olakšati disanje.

Nakon dva do tri tjedna, vaša cirkulacija će se poboljšati, a time i bolje opskrbljivanje tijela kisikom. To će vam pomoći u izvođenju fizičkih aktivnosti i smanjiti rizik od srčanih bolesti. Nakon tri do devet mjeseci, plućna funkcija se poboljšava, a disanje postaje lakše. Cilije u plućima počinju se vraćati u normalno stanje, što omogućuje bolje uklanjanje sluzi i toksina iz pluća. Nakon pet godina, rizik od raka pluća se smanjuje za pola u odnosu na pušače, a rizik od srčanih bolesti smanjuje se na razinu nepušača. Nakon 15 godina bez pušenja, rizik od srčanih bolesti izjednačava se s rizikom nepušača.

Također, rizik od raka pluća se smanjuje na razinu koja je gotovo jednaka riziku nepušača. Uz sve ove promjene, prestanak pušenja može vam pomoći i u poboljšanju kvalitete života. Imat ćete više energije, bolje raspoloženje i manju vjerojatnost razvoja bolesti povezanih s pušenjem. Uzimajući u obzir sve navedeno, očito je da prestanak pušenja ima mnoge pozitivne učinke na vaše zdravlje i blagostanje. Bilo da ste tek počeli pušiti ili ste pušili godinama, nikad nije kasno za prestanak i učinak na vaše zdravlje će biti značajan.

Povećanje razine kisika u krvi i smanjenje rizika od srčanog udara

Povećanje razine kisika u krvi i smanjenje rizika od srčanog udara su samo neke od promjena koje se događaju u vašem tijelu nakon prestanka pušenja. Kako vrijeme odmiče, ove promjene postaju sve vidljivije i imaju dugoročne pozitivne učinke na vaše zdravlje. Jedna od najznačajnijih promjena koje se događaju u vašem tijelu nakon prestanka pušenja je poboljšanje cirkulacije krvi i smanjenje rizika od srčanih bolesti. Pušenje uzrokuje sužavanje krvnih žila, što otežava protok krvi u tijelu.

Kada prestanete pušiti, vaše krvne žile se šire, što poboljšava protok krvi u tijelu. To omogućuje bolju opskrbu organa i tkiva kisikom i hranjivim tvarima. Osim toga, prestanak pušenja može pomoći u smanjenju rizika od srčanog udara. Pušenje povećava rizik od srčanog udara jer povećava krvni tlak, uzrokuje sužavanje krvnih žila i povećava rizik od stvaranja krvnih ugrušaka.

Kada prestanete pušiti, vaš krvni tlak se vraća u normalu, krvne žile se šire i rizik od stvaranja krvnih ugrušaka se smanjuje, što sve zajedno smanjuje rizik od srčanog udara. Prestanak pušenja također može pomoći u smanjenju rizika od moždanog udara. Pušenje uzrokuje sužavanje krvnih žila u mozgu, što povećava rizik od moždanog udara. Kada prestanete pušiti, vaše krvne žile se šire, što poboljšava protok krvi u mozgu i smanjuje rizik od moždanog udara. Prestanak pušenja također može poboljšati funkciju pluća.

Pušenje uzrokuje oštećenje pluća i smanjuje njihovu sposobnost za obavljanje svoje funkcije. Kada prestanete pušiti, pluća se postupno oporavljaju, što poboljšava disanje i smanjuje rizik od respiratornih bolesti kao što su kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) i emfizem. Uz sve ove pozitivne promjene, prestanak pušenja može poboljšati vašu kvalitetu života i smanjiti rizik od razvoja brojnih zdravstvenih problema. Stoga, ako želite poboljšati svoje zdravlje i smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih zdravstvenih problema, razmislite o prestanku pušenja danas. Vaše tijelo će vam biti zahvalno.

Tagovi:

#Evo #što #će #dogoditi #vašem #tijelu #čim #bacite #cigaretu #prestanete #pušiti #Ovo #promjene #minuta #godina
Izvorni članak