Lifestyle

Finasterid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Finasterid – primjena i djelovanje

Finasterid tablete su tablete koje u sebi sadrže istoimeni aktivni djelotvorni sastojak. Ova tvar pripada skupini lijekova inhibitori testeron 5 alfa reduktore. Finasterid kod muškaraca smanjenju uvećanu prostatu. Prostata je žlijezda koje je locirana ispod mokraćnog mjehura kod muškaraca. Ona proizvodi tekućinu koja je sastavni dio sjemena, a do povećanja prostate dolazi zbog stanja benigna hiperplazija prostate ili skraćeno BHP. BHP je dobroćudno povećanje prostate, te kada se ona povećava on pritišće mokraćnu cijev, te se pojave simptomi poput učestalog mokrenja, noćno mokrenje, slabiji ili isprekidan mlaz mokraće, osjećaj kao da niste dovoljno ispraznili mjehur i osjećaj da se mora mjehur odmah isprazniti, bez čekanja. Ukoliko se na vrijeme ne krene tretirati benigna hiperplazija prostate, može kod nekih muškaraca izazvati razne moguće posljedice, kao što su to infekcija mokraćnog sustava te iznenadna nemogućnost mokrenje, zbog čega biste morali otići na prisilni operacijski zahvat, a to je naravno nešto što ne želite proći.

Finasterid – upute i nuspojave

Finasterid lijek se uzima točno po uputama ili prema uputama koje vam je zadao vaš liječnik ili ljekarnik. Ukoliko niste sigurni koliko biste trebali tableta na dan uzimati, najbolje vam je se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom oko toga.

Za finasterid lijek se preporučuje da uzimate jednu tabletu na dan, i to svaki dan. Ovaj se lijek uzima kroz usta uz čašu vode. Također, za neka stanja vam može liječnik uz ovaj lijek pripisati i neki drugi, dodatni lijek kako bi se moglo bolje kontrolirati BHP. Ukoliko ste uzeli greškom više od jedne tablete, morate se odmah javiti svojem liječniku. Ako ste pak zaboravili uzeti tabletu, onda preskočite taj dan, i sljedeći dan uzmite tabletu kao i inače. Bolje ne ne udvostručiti dozu zbog zaboravljene tablete.

Ako ste doživjeli alergijsku reakciju, odmah prestanite uzimati lijek i javite se svojem liječniku. Najčešće alergijske reakcije su osip, svrbež i naticanje jezika, grla, lica i usana. Druge nuspojave mogu biti impotencija, smanjenja seksualna želja i problemi s ejakulacijom. No, nuspojave mogu nestati s vremenom kroz daljnje uzimanje ovog lijeka. Ako do toga ne dođe, onda nakon prestanka uzimanja lijeka će nestati nuspojave.

Finasterid – cijena i iskustva

Finasterid lijek se drži van dohvata i pogleda djece. Mora se ovaj lijek držati na temperaturi do 25 stupnjeva. Ovaj se lijek ne smije uzimati nakon što mu je istekao rok trajanja. Rok trajanja vam je čitkim slovima naveden na samom pakiranju lijeka. Njegov se rok trajanja uvijek odnosi na zadnji dan u mjesecu koji je naveden na pakiranju.

Glavni sastojak lijeka je djelotvorna tvar finasterid, te se u jednoj tableti nalazi 5 miligrama finasterida. Uz ovaj sastojak se nalaze i druge, pomoćne tvari, a to su vam laktoza hidrat, kukuruzni škrob, natrijev škroboglikolat, silicijev dioksid, smjesa natrijev benzoata i natrijev dokuzata, makrogol, titanijev dioksid, magnezijev stearat, boja indigo karmin i boja Opadry blue. Ove tablete su male, okrugle, svijetlo plave, bikonveksan i obložene su sa filmom. U pakiranju vam dolazi po 28 tableta. Ovaj se lijek izdaje samo na recept i može se kupiti jedino u ljekarni. Cijena je vrlo pristupačna, te su mnogi muškarci zadovoljni s ovim lijekom.

Tagovi:

#Finasterid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši