Lifestyle

Flexid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Flexid – primjena i djelovanje

Flexid je antibakterijski lijek koji se koristi za liječenje bakterijskih infekcija uzrokovanih osjetljivim bakterijama. Ovaj lijek pripada skupini fluorokinolona, koji djeluju tako da inhibiraju bakterijsku DNA girazu, enzim koji je ključan za replikaciju i održavanje DNA bakterijske stanice. Kada se ovaj enzim inhibira, bakterije ne mogu normalno rasti i razmnožavati se, što dovodi do njihove smrti. Flexid se obično uzima oralno, ali može biti dostupan i u obliku injekcije. Ovaj lijek se apsorbira u tijelo iz probavnog sustava i distribuira u tkiva i tekućine u tijelu. Najveće koncentracije levofloksacina nalaze se u plućima, bubrezima, jetri, prostati i koži. Levofloksacin je učinkovit protiv širokog raspona bakterija, uključujući gram-pozitivne i gram-negativne bakterije. Neki od organizama koje levofloksacin može liječiti su Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa i Staphylococcus aureus. Ovaj lijek se obično propisuje za liječenje bakterijskih infekcija dišnog sustava, urinarnog trakta, kože, sinusa i drugih dijelova tijela. Levofloksacin se također može koristiti za prevenciju infekcija u osoba s oslabljenim imunološkim sustavom.

Flexid – upute i nuspojave

Flexid je antibiotik koji se obično uzima oralno, ali može biti dostupan i u obliku injekcije. Važno je slijediti upute liječnika u vezi s doziranjem i trajanjem terapije kako bi se postigao najbolji mogući terapijski učinak. Uobičajene doze za Flexid su

Infekcije gornjih dišnih puteva: 250-500 mg jednom dnevno tokom 7 do 14 dana
Infekcije donjih dišnih puteva: 500 mg jednom dnevno tokom 7 do 14 dana
Infekcije kože i mekih tkiva: 500 mg jednom dnevno tokom 7 do 14 dana
Infekcije urinarnog trakta: 250 mg jednom dnevno tokom 3 dana do 2 tjedna, ovisno o ozbiljnosti infekcije
Flexid se može uzimati s hranom ili bez hrane, ali je važno izbjegavati uzimanje ovog lijeka s mliječnim proizvodima, jer oni mogu smanjiti apsorpciju lijeka u tijelu. Moguće nuspojave kod ovog lijeka su mučnina, povraćanje, bol u trbuhu, proljev, glavobolja, vrtoglavica i nesanica, bolovi u mišićima i zglobovima, osip, svrbež i druge kožne reakcije, poremećaji srčanog ritma, promjene u vidu ili slušnom sustavu, povećan rizik od razvoja infekcija izazvanih gljivicama
U rijetkim slučajevima, može lijek uzrokovati ozbiljne nuspojave, poput upale tetive, ruptura tetive, povećani rizik od razvoja krvnih ugrušaka, povećani rizik od razvoja epileptičkih napadaja i povećani rizik od razvoja teških alergijskih reakcija.

Flexid – cijena i iskustva

Flexid se treba držati u mračnijem području pri temperaturi od 25 stupnjeva. Treba se lijek držati u njegovom originalnom pakiranju. Flexid držite van pogleda i dohvata od male djece zbog mogućih posljedica. Nakon isteka njegovog roka trajanja lijek se ne smije više dalje koristit. Ukoliko ne znate gdje se nalazi datum roka trajanja, ono se nalazi na kutiji od lijeka. Datum roka trajanja se odnosi na zadnji dan u navedenom mjesecu. Tableta je obložena filmom sadrži u sebi djelatnu tvar levofloksacin, te sadrži također i pomoćnu tvar laktozu hidrat. Dolazi u više gramaža, a to je po 59 miligrama s 13,27 miligrama laktoze hidrati, i 500 miligrama po 26,54 miligrama laktoze hidrat. Dolaze u pakiranju po 10 tableta. Tablete se mogu kupiti u ljekarni i to uz predočenje recepta od svojeg liječnika. O načinu uzimanja i dozi ovog lijeka Vas može savjetovati Vaš liječnik ili ljekarnik u ljekarni.

Tagovi:

#Flexid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši