Lifestyle

Flosin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Flosin – djelovanje

Flosin je indiciran za liječenje bolesnika s benignom hiperplazijom prostate. Aktivni sastojak je tamsulozin, koji pripada skupini lijekova poznatih kao alfa blokatori. Ovaj lijek za prostatu djeluje tako da pomaže opustiti mišiće mokraćnog mjehura i prostate, olakšavajući mokrenje. Benigna hiperplazija prostate obično se javlja kod muškaraca starijih od 55 godina. Ovo benigno povećanje može utjecati na mokrenje i protok urina. Flosin se mora uzimati jednom dnevno u isto vrijeme, nakon doručka. Preporučena doza je 0,4 mg jednom dnevno. Nemojte lomiti niti žvakati kapsulu jer to utječe na produljeno oslobađanje djelatne tvari tamsulozina. Ako ste zaboravili uzeti kapsulu u propisano vrijeme, trebate je uzeti čim se sjetite. Doza se ne smije udvostručiti kako bi se nadoknadila propuštena doza. Ovaj lijek ne smiju koristiti osobe s teškim oštećenjem jetre i osobe preosjetljive na tamsulozin i ostale sastojke formule. Osim toga, ovaj lijek ne smiju koristiti adolescenti mlađi od 16 godina i žene.

Flosin – nuspojave

Kao i kod drugih antagonista alfa-adrenergičkih receptora, Flosin tijekom liječenja može dovesti do sniženja krvnog tlaka. Kod prvih znakova vrtoglavice bolesnik treba sjesti ili leći dok simptomi ne nestanu. Česte nuspojave, koje se javljaju u manje od 1 na 10 osoba: vrtoglavica, poremećaji ejakulacije. Manje česte reakcije, javljaju se u manje od 1 na 100 osoba: glavobolja, mučnina, rinitis, osip, svrbež, povraćanje, zatvor, proljev, urtikarija. Rijetke reakcije javljaju se u manje od 1 na 1000 osoba: sinkopa, pojava akutnog edema. Vrlo rijetke reakcije, javljaju se u manje od 1 na 10 000 osoba: prijapizam, Stevens-Johnsonov sindrom. Nepoznate nuspojave, ne mogu se procijeniti iz dostupnih podataka: suha usta, oštećenje vida, krvarenje iz nosa. Uz navedene nuspojave, kod primjene Flosin kapsula zabilježeni su slučajevi tahikardije i dispneje. Iako su brojne studije pokazale učinkovitost lijeka i njegovu sigurnost, čak i uz adekvatnu primjenu mogu se javiti nepoznate nuspojave. Ako je to slučaj, svakako obavijestite svog liječnika.

Flosin – cijena, iskustva

Prije početka liječenja pacijent se mora podvrgnuti pregledima kako bi se isključila mogućnost drugih medicinskih stanja koja imaju iste simptome, poput benigne hiperplazije prostate. Posljedice koje se mogu javiti nakon prekida liječenja mogu se vratiti, pa se Flosin mora uzimati u propisanoj dozi, čak i ako simptomi nestanu. Prije uporabe ovog lijeka, obavijestite svog liječnika ako koristite lijekove bez recepta, vitamine ili biljne dodatke prehrani. Na temelju kliničkih ispitivanja uočeni su kratkotrajni poremećaji ejakulacije. Flosin treba koristiti s oprezom u kombinaciji s protuupalnim lijekovima i lijekovima za zgrušavanje krvi. Nisu provedena ispitivanja o utjecaju na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima, ali bolesnici moraju znati da lijek može izazvati omaglicu. Provjerite jeste li dobro reagirali na ovaj lijek prije nego počnete voziti ili upravljati strojevima. Nemojte koristiti lijek osim ako Vam to nije propisao liječnik. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Čuvati na sobnoj temperaturi do 25°C. Zaštititi od izvora svjetla i vlage. Držite lijek izvan dohvata djece.

Tagovi:

#Flosin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši