Lifestyle

Fluorouracil – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Fluorouracil – djelovanje

Fluorouracil je bezbojna otopina za injekciju ili infuziju indicirana za liječenje malignih bolesti, poput raka dojke, raka debelog crijeva ili rektalnog karcinoma kao monoterapija ili u kombinaciji s drugim citotoksičnim lijekovima. Trebalo bi ga koristiti samo kada su druge mjere neuspješne ili se razmatraju. Djeluje tako da sprječava rast stanica raka i uništava ih. Korištena doza ovisi o vrsti raka, odgovoru na liječenje i stanju bolesnika. Obično se daje u kombinaciji s drugim lijekovima. Prije liječenja potrebno je pažljivo procijeniti optimalnu početnu dozu fluorouracila. Kontraindikacija za primjenu fluorouracila je reakcija preosjetljivosti. Fluorouracil se ne smije davati trudnicama i dojiljama. Kontraindikacije su ozbiljni poremećaji jetre i prisutnost teških infekcija. Primjena fluorouracila podrazumijeva posebne mjere opreza. Početno liječenje fluorouracilom provodi se u bolničkim uvjetima pod nadzorom iskusnog liječnika. Preporuča se povremeno raditi pretrage kojima se procjenjuju hematološki i biokemijski parametri kako bi se osigurala što veća sigurnost terapije. Preporuča se kontrolirati broj trombocita i bijelih krvnih stanica.

Fluorouracil – nuspojave

Koje su važne nuspojave? Fluorouracil može dovesti do nekih neizbježnih nuspojava. Znakovi alergijske reakcije uključuju oticanje lica ili usana, osip, crvenilo, otežano disanje, osjećaj vrtoglavice, bol u prsima ili leđima. Mogu se pojaviti mučnina, povraćanje, gubitak apetita, suha koža i značajno tamnjenje kože. U nekim slučajevima može biti potrebna terapija lijekovima za sprječavanje ili ublažavanje mučnine i povraćanja. Promjene u prehrani, kao što je unos nekoliko malih obroka, mogu pomoći u smanjenju nekih od ovih učinaka. Blagi proljev također je česta nuspojava. Ali proljev rijetko može postati ozbiljan, uzrokujući vrlo ozbiljne probleme. Terapiju fluorouracilom treba odmah prekinuti ako se pojavi jedan od sljedećih znakova: teško povraćanje, gastrointestinalna ulceracija ili krvarenje. Bilo koja vrsta terapije koja povećava stres pacijenta ili deprimira funkciju koštane srži će povećati toksičnost fluorouracila. Stoga je potreban oprez pri prilagodbi doze. Fluorouracil može imati toksični učinak na funkciju jetre i bubrega. Potreban je oprez pri primjeni fluorouracila u terapiji raka u bolesnika s bubrežnim ili jetrenim poremećajima i bolestima srca.

Fluorouracil – cijena, iskustvo

Stariji bolesnici imaju veći rizik od razvoja toksičnosti fluorouracila. Spoj primljen intravenozno dovodi do veće osjetljivosti na svjetlost. Osobe koje se liječe ovom tvari moraju izbjegavati pretjerano izlaganje sunčevoj svjetlosti. Preporuča se koristiti zaštitu od sunca nekoliko mjeseci nakon završene terapije. U starijih osoba fluorouracil treba primjenjivati s većim oprezom. Citotoksični lijekovi, uključujući fluorouracil, mogu izazvati mijelosupresiju. Zbog visokog rizika od oštećenja fetusa ovim lijekom, pacijenti reproduktivne dobi moraju koristiti učinkovite metode kontracepcije tijekom liječenja i šest mjeseci nakon završetka terapije. Nemojte prekidati niti mijenjati dozu bilo kojeg lijeka bez prethodnog odobrenja liječnika. Ako uzimate bilo koje druge lijekove, uključujući vitamine ili dodatke prehrani koje ste kupili bez recepta, obavijestite svog liječnika. Važno je da se svaka doza ovog lijeka uzme prema rasporedu. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Dugotrajno liječenje fluorouracilom može dovesti do simptoma opasnih po život kao što su mučnina, povraćanje, proljev, gastrointestinalne ulceracije i krvarenje.

Tagovi:

#Fluorouracil #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši