Lifestyle

Fluzepam – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Fluzepam za dobar san i odmorno buđenje

Nesanica koja uključuje teško zaspivanje, teške snove, često buđenje, iskidan san i mamurna jutra zbog nenaspavanosti je možda najraširenija tegoba na svijetu i svi se s njom suoče barem u nekim životnim epizodama. Fluzepam za dobar san i odmorno buđenje je lijek iz skupine benzodiazepina koji omogućuje normalno zaspivanje, mirne i lak snove, spavanje od najmanje 8 sati, tjelesni i psihički odmor i normalno buđenje. Nesanica može biti zaseban problem, ali i posljedica kroničnih bolesti.

Fluzepam ne smiju uzimati osobe koje su preosjetljive na bilo koji sastojak lijeka ili na druge benzodiazepine. Ne smiju ga uzimati ni bolesnici koji imaju miasteniju gravis, glaukom, sindrom zastoja disanja u snu (apneju), oštećenu jetru ili bubrege ili općenito teže probleme sa disanjem. S oprezom ovaj lijek trebaju koristiti osobe starije od 65 godina, bolesnici sa kroničnom psihozom, ovisnici o psihoaktivnim tvarima, mlađi od 18 godina i bolesnici koji imaju porfiriju koja se javlja kao poremećaj metabolizma krvnih pigmenata.

Fluzepam nemojte davati djeci i dojiljama

Trudnice ovaj lijek ne bi trebale uzimati, osim u nuždi, a i tada u dogovoru s liječnicima. Fluzepam nemojte davati djeci i dojiljama, s tim da liječnik može prepisati lijek djeci koja pate od somnambulizma (poremećaj spavanja i sanjanja) ili mjesečarenja. Uz ovaj lijek ne smijete uzimati alkohol ni druge opijate, a ne smijete ni voziti dok ga uzimate jer lijek bitno smanjuje vaše psihičke i motoričke sposobnosti, a oprezni morate biti ako uzimate i druge lijekove.

Fluzepam ima snažne interakcije sa drugim benzodiazepinima, sedativima, antipsihoticima, antihistaminicima (sedativnim), antidepresivima, hipnoticima (neki drugi lijekovi protiv nesanice), antiepilepticima, narkotički analgetici, nekim antibioticima (eritromicin, rifamicin) i cimetidinom (lijek za čir na želucu). Ovaj lijek stvara ovisnost, ali ga svejedno ne smijete naglo prestati uzimati. Liječenje je možda najbolje svesti na 4 tjedna i uz postupno smanjivanje doze, kada se spavanje normalizira prestati. Ako imate intoleranciju na neke šećere, zbog laktoze u lijeku se trebate posavjetovati s liječnikom.

Fluzepam i moguće češće nuspojave

Ako se predozirate bit ćete smušeni, još pospaniji, ali se može pojaviti i amnezija, usporeni i nekoordinirani pokreti, usporeni refleksi, teški poremećaji disanja, pa čak i koma. Fluzepam i češće moguće nuspojave kod naglog prestanka uzimanja lijeka dolazi do povratne nesanice (rebound), apstinencijske krize, depresije, tjeskobe, glavobolje, bolovima u mišićima, nemira, razdražljivosti, preosjetljivosti na zvuk i svjetlo, smetenosti. Ali ovaj lijek može izazvati i druge nuspojave različite po učestalosti, intenzitetu i može biti samo jedna ili njih više.

Fluzepam često stvara vrtoglavicu, omaglicu, teturanje, pospanost, rjeđe izaziva glavobolju, amneziju, tjeskobu, razdražljivost, uzrujanost, nemir, mučninu, žgaravicu, povraćanje, proljev ili zatvor, bolove u trbuhu, gubitak apetita, bol u prsima i nepravilne otkucaje srca. Mišićni bolovi i slabost i poremećaji vida su rjeđe nuspojave. Vrlo rijetke nuspojave su poremećaji u ponašanju, halucinacije, depresija, nemir ili hiperaktivnost, pad broja bijelih krvnih zrnaca, pad tlaka, povećane jetrene vrijednosti, žutica, noćne more, apatija, nesvjestica, suhoća usta, nedostatak sline, znojenje, osip.

Tagovi:

#Fluzepam #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši