Lifestyle

Kako spriječiti ozebline – Kako ih liječiti i spriječiti bolne otekline

Ozebline su ozljede i oštećenja kože i potkožnog tkiva

Na ekstremnim hladnoćama se periverna cirkulacija usporava, pa od smrzotina najčešće stradavaju prsti na nogama i rukama, no, mnogima zahvate uške, nos, stopala i dlanove, a zna se da čovjek izložen ekstremnoj studeni duže vremena može i umrijeti od hladnoće. Ozebline su ozljede i oštećenja kože i potkožnog tkiva ako ste duže vremena izloženi ekstremno niskim temperaturama. Prva pomoć ozebloj osobi je utopliti je, ali ako topla prostorija nije blizu, pričekajte s utopljavanjem.

Ozebline se događaju na temperaturama ispod 0°C, no, najčešće je to ipak na temperaturama od – 20°C i nižim. Promjene od smrzotina su vidljive kao otvrdnuća koja mijenjaju boju od bljedila, do crvenila i modrila, osjeti na dodir otupljuju, ali unatoč tome kod smrzotina se može pojaviti i jaka bol. Može se pojaviti i svrbež, ali se oštećeni dijelovi ne smiju češati ili grepsti, ako želite da za nekoliko dana počnu prolaziti i zacjeljivati, a ako ne počnu netajati ni za nekoliko tjedana, morate liječniku.

Ako naglo prestanete osjećati hladnoću već ste dobili ozebline

Ne prođu sve smrzotine same od sebe, to ovisi o tome koliko ste vremena proveli na studeni i koliko su duboko u potkožno tkivo nastala oštećenja. Ako naglo prestanete osjećati hladnoću već ste dobili ozebline, naime, odsustvo osjećaja studeni je znak da vam se periferna tkiva već smrzavaju. Površinske smrzotine nestaju postupno i polako, jedino vam se na zahvaćenim dijelovima mogu stvarati mjehuri ispunjeni tekućinomali koji će pucati, tekućina će iscuriti, osušit će se i brzo će se pojaviti “mlada” koža.

No, s dubokim potkožnim oštećenjima trebate liječniku, jer se neliječene duboke smrzotine mogu pretvoriti u gangrenu koja može dovesti i do amputacija. Ozebline često prati i hipotermija, pothlađenost cijelog tijela i obično prvo nju treba liječiti. Ozeblinama su izloženije osobe sa slabom cirkulacijom, dijabetesom, osobe koje pate od periferne neuropatije i oni koji bolesnici imaju Rynaudov sindrom, zatim osobe neadekvatno obučene za ekstrene hladnoće, a ledeni vjetar i puno vlage u zraku pogoršavaju i ubrzavaju smrzavanje.

Prva pomoć osobi koja je dobila ozebline

Kod smrzotina pravovremena pomoć bitno smanjuje oštećenja i ubrzava oporavak. Prva pomoć osobi koja je dobila ozebline je smještaj u toplu prostoriju, skidanje mokre odjeće, cipela, rukavica, čarapa i svega što steže tijelo i usporava cirkulaciju, a zbog moguće hipotermije je potrebno izmjeriti i temperaturu, zatim dobro utopliti osobu. Ako su se već pojavili mjehuri po koži, treba ih pokriti sterilnom gazom ili barem čistom i suhom krpom, nikako ih ne treba bušiti i otvarati.

Ozebline se ne smiju naglo ugrijavati uranjanjem u toplu vodu, grijanjem nad otvorenom vatrom, korištenjem termofora, boca s toplom vodom ili električnih deka. Naglo zagrijavanje može pogoršati stanje smrzotina, ali smijete osobi sa ozeblinama davati tople napitke, čajeve, toplu juhu, da se tijelo iznutra počne zagrijavati i ubrza cirkulaciju krvi. Tek kada unutarnja tjelesna temperatura poraste, smijete namakati smrznuta mjesta u vodi toploj od 10°C – 15°C. Treba mirovati i ne izlagati smrznute dijelove novoj hladnoći i još većim oštećenjima.

Tagovi:

#Kako #spriječiti #ozebline #Kako #liječiti #spriječiti #bolne #otekline
Izvorni članak