Lifestyle

Enterovirus – uzrok, simptomi, liječenje

Enterovirus uzroci

Enterovirus pripada virusima iz porodice Picornaviridae te se dijele u nekoliko tipova virusa unutar koji postoji veliki broj podtipova tog virusa. Jedan lanac virusa RNA ribonukleinske kiseline sadrži informacije koje virusu omogućavaju razmnožavanje i mutacije proteinskim sadržajem. Upravo zbog toga geni virusa se mogu mijenjati kroz vrijeme i prilagođavati se novim uvjetima kako bi izbjegli odgovor imunološkog sustava organizam kojeg napadaju.

Enterovirus je vrlo rasprostranjen u svijetu upravo zahvaljujući toj sposobnosti mijenjanja i prilagođavanja. Zaraznost virusom je vrlo visoka, a u opasnosti su imunološki osjetljivije skupine ljudi poput imunokompromitiranih pacijenata zbog drugih bolesti, starijih osoba i djece.

Virus se prenosi feko-oralnim načinom, hranom, zaraženim predmetima, vodom i direktnim kontaktom sa zaraženom osobom koja virus može ostaviti na predmetima koje koristi, ali i aerosolom kapljičnim putem na zdravu osobu. S obzirom na vrlo laki način prenosa i mogućnosti mutiranja mogu lako nastati epidemije u uvjetima nedovoljne higijene, nedostatka čiste vode, nedostatne zdravstvene skbi, te kada ne postoje učinkovite mjere prevencije.

Enterovirus simptomi

Prvi simptomi zaraze kod odraslih osoba koje imaju dobar imunitet javljaju se u vrlo blagom obliku, no kod djece i starijih, te imunokompromitiranih osoba ti simptomi mogu biti itekako opasni. Zaraznost enterovirus ima desetak dana od pojave prvih simptoma stoga osobe koje su zdrave a brinu se o oboljelom trebaju poduzeti sve mjere higijenskih navika kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Enterovirus će izazvati različite simptome ovisno o vrsti virusa koji je unesen, te ovisno o tome tko je zaražen. Ova infektivna bolest može u ljudskom organizmu napasti različite organe, a najčešće napada dišni sustav i javlja se kao akutna infekcija respiratornog sustava. U tom slučaju javit će se simptomi poput kašlja, upale grla, curenje nosa i povišena tjelesna temperatura.

Parazol - Protiv parazita

Ukoliko je virus napao probavni sustav simptomi će biti mučnine, povraćanja, bol u trbuhu, proljev, gubitak apetita te će biti potrebno nadoknađivati izgubljenu tekućinu i elektrolite. Ovaj virus može napasti i srce te dovesti do vrlo opasnih stanja poput miokarditisa, te može izazvati upalu moždanih ovojnica meningitis i encefalitis što može biti životno ugrožavajuće. Bolest enteroviroza uzrokovana ovim virusom ima mnogo lica i može se manifestirati na različite načine i različitim simptomima.

Enterovirus liječenje

Enteroviroza traje najmanje tjedan dana, ovisno o težini simptoma te o zdravstvenoj dobi i zdravstvenom stanju pacijenta. Liječenje bolesti koje je izazvao enterovirus ovisit će o tome koje organe je virus napao, te će liječenje biti usmjereno na smirivanje simptoma. Potrebno je paziti na unos tekućine, promjeniti prehranu i prilagoditi probavnim problemima, izbjegavati masti, šećer i ljutu hranu, te unositi dovoljno vitamina i minerala kako bi se ojačao imunitet.

U slučaju težih oboljenja pristupit će se dijagnosticiranju uz pomoć molekularne metode kako bi se utvrdilo da je ovaj virus uzročnik infekcije koja ugrožava zdravlje i život pacijenta. Naročito je važno kod težih oboljenja poput enterovirusnog meningitisa ustanoviti uzrok kako bi se pristupilo ispravnom liječenju. Moguće je u dijagnostici korisititi i serološke metode u kojima se utvrđuje tip protutijela na enterovirus u krvi zaražene osobe. Liječenje enterovirusnog meningitisa odvija se bolničkim putem gdje su pacijenti pod nadzorom liječnika kako bi se pratilo njihovo stanje.

Tagovi:

#Enterovirus #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak