Lifestyle

Gardin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Gardin i za što se koristi?

Gardin u sebi sadrži klopidogrel, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji kao antitrombocitni lijekovi. Ovakvi lijekovi direktno djeluju na zgrušavanje krvi i sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka koji u određenim situacijama mogu biti opasni po život. Krvni ugrušci su izuzetno opasni jer mogu dovesti do moždanih ili srčanih udara – stanja koja mogu izazvati trajna oštećenja na tijelu osobe, ili smrt. Lijek će se propisati osobama koje imaju problema s krvarenjem, kao i osobama koje pripadaju u rizičnu skupinu od nastanka krvnih ugrušaka.

Liječnik propisuje Gardin kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka i kako bi se smanjila opasnost od ozbiljnih zdravstvenih stanja. Lijek se propisuje sljedećim osobama: Osobama kojima je dolazano itvrdnuće arterija, osobama koje su imale srčani ili moždani udar, osobama koje su imale ili imajutešku bol u prsima – nestabilna angina ili srčani udar, osobama koje su imale simptome moždanog udara ili ishemijski napadaj, osobama koje imaju nepravilne otkucaje srca.

Liječnik će vas upozoriti na sljedeće: Ovaj lijek nije za vas – Ako ste potencijalno alergični ili ako ste preosjetljivi na klopidogrel kao i druge sastojke ovoga lijeka, ako postoji poremećaj koji izaziva krvarenje (čir na želucu, krvarenje u mozgu), ako je ustanovljena teška bolest jetre. Prije nego vam se propiše lijek, dužni ste liječnika obavijestiti o vašem zdravstvenom stanju. Obavezni ste naglasiti ako ste prije imali liječenje sličnim lijekovima i ako su oni uzrokovali određene nuspojave.

Gardin primjena i mjere opreza

Lijek se propisuje odraslim osobama i nije primjeren za djecu i adolescente. Što ako uzimate dodatne terapije? Gardin se može uzimati uz druge lijekove, no važno je imati na umu da on može utjecati na njihovo djelovanje, isto kao što i drugi lijekovi mogu utjecati na djelovanje navedenog lijeka. Uputite svog liječnika u svoje uzimanje lijekova kako ne bi nastale dodatne komplikacije tijekom liječenja. Popis lijekova koji se smiju i ne smiju uzimati nalazi se na uputi o lijeku. Kako se uzima Gardin? Lijek se uzima onako kako je prema potrebi odredio liječnik, ili prema uputama na uputi o lijeku.

Preporučene doze će ovisiti o liječenom stanju i o zdravstvenom stanju pacijenta. Lijek će se uzimati dokle god za njime postoji potreba. Posebnu pozornost obratite na uzimanje samog lijeka: Propisane doze nemojte mijenjati, već ih konzumirajte onako kako je određeno. Povećanje doze može uzrokovati predoziranje i povećani rizik od krvarenja. Također je važno da ne preskačete uzimanje lijeka kako ne bi došlo so smanjenog djelovanja. U slučaju da ste zaboravili uzeti lijek nemojte ga nadoknađivati, već ga uzmite redovno dan nakon. U slučaju da se osjećate bolje nemojte ukidati propisanu terapiju. Ukidanje liječenja prije vremena može uzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja.

Gardin iskustva i liječenje

Osobe koje koriste Gardin kako bi spriječile nastanak krvnih ugrušaka navode kako je lijek djelotvoran. Iskustva liječenih i onih koji su na terapiji lijekom su pozitivna. Da li će primjena ovih tableta uzrokovati nuspojave? Nuspojave se mogu pojaviti. Tablete će se prestati uzimati ako osjetite nuspojave koje su znak ozbiljne alergijske reakcije. Osobe koje koriste navedeni lijek navode kako je najčešća nuspojava krvarenje. Ovo krvarenje može nastupiti u želucu ili crijevima, u obliku modrica ili hematoma, krvarenja iz nosa ili mokraće. Moguće je krvarenje u oku, glavi, plućima i zglobovima. Navedeno krvarenje bi trebalo prestati redovitom primjenom lijeka. Produljena krvarenja trebaju liječničko mišljenje.

Ostale nuspojave mogu biti: Probavne tegobe, bolovi koji su prisutni u trbuhu, žgaravice, glavobolje, čir na želucu, mučnina i povraćanje, povećani plinovi u crijevima, nadutost, svrbež ili osip, omaglica, osjećaj utrnulosti ili osjećaj trnaca. Gardin će se propisati na liječnički recept i uz njega će se kupiti u ljekarni. Cijena za pakiranje 28 x 75 mg iznosi 8,83€. Kako će se čuvati antitrombocitni lijekovi? Nakon otvaranja i prve primjene, tablete je potrebno čuvati u originalnom pakiranju uz uputu koja je došla s lijekom. Ne zahtijeva posebne uvjete čuvanja, iako je poželjno da su svi lijekovi što dalje od dohvata djece. Što ako je tabletama prošao rok valjanosti? U tom slučaju one se bacaju sukladno uputama ljekarnika kako ne bi nastalo oštećenje u okolišu.

Tagovi:

#Gardin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši