Lifestyle

Gentamicin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Gentamicin djelovanje

Gentamicin je otopina za injekcije koji je lijek aminoglikozidni antibiotik koji se izdaje isključivo na recept u ljekarnama. Ovaj lijek je namijenjen liječenju infekcija izazvanih bakterijama i organizmima koji su otporni na druge vrste antibiotika na primjer neomicina, streptomicina, kanamicina. Terapija ovog lijeka je vrlo učinkovita na stafilokoke na koje penicilin ne djeluje, no ovaj lijek nije učinkovit na streptokoke.

Gentamicin je vrlo djelotvoran na infekcije mokraćnog sustava, kao i ginekoloških infekcija, infekcija rana i opeklina. Ukoliko se radio o bakterijemiji, apscesima, septikemiji, infekcijama dišnog sustava, neonatalnim infekcijama, subakutnim bakterijskom endokarditisu ovaj lijek će učinkovito djelovati na ove vrste infekcije.

Ne preporučuje se davati ovaj lijek trudnicama osim ako je život trudnice ugrožen, a kod dojilja se preporučuje prekinuti dojenje prije uzimanja lijeka, također se ne preporučuje ovaj lijek za djecu osim ako je neizbježno i nema drugog lijeka. Lijek se primjenjuje intramuskularno, no može se primjenjivati i intravenozno kada se treba primjenjivati vrlo polagano direktno u venu.

Gentamicin nuspojave

Nuspojave na lijek Gentamicin se mogu pojaviti ukoliko je osoba alergična na osnovni sastav ovog lijeka, ali i na druge sastojke lijeka. Ukoliko se pojavi alergijska reakcija treba odmah prekinuti liječenje ovim lijekom i liječiti alergijsku reakciju hitnom liječničkom intervencijom.

Nuspojave Gentamicin lijeka se mogu pojaviti i kada se lijek daje intravenozno prebrzo te se mogu pojaviti neurotoksične reakcije, kako se to ne bi dogodilo preporučuje se razrijediti lijek sa fiziološkim otopinama ili otopinom glukoze 5%, no nikako se ne smije razrjeđivati otopinama koje u sebi imaju bikarbonat.

Nuspojave i opreznost kod davanja ovog lijeka potrebna je ukoliko osoba ima bolesti bubrega ili bilo kakvu disfunkciju bubrega zbog toksičnosti koje bi ovaj lijek mogao izazvati kod smanjene funkcije bubrega. Također je potreban oprez kod osoba koje imaju oštećenje sluha, te u osoba starijih od 65 godina i osoba kod kojih postoji jaka dehidriranost. Osobe koje imaju smanjenu neuromuskulaturnu transmisiju također oval lijek trebaju primati s oprezom. Obične nuspojave mogu izazvati mučnine, povraćanje, neuromuskularnu blokadu, te urtikariju.

Gentamicin iskustva i cijena

Iskustva osoba koje su koristile Gentamicin lijek ukazuju još da se oval lijek ne smije kombinirati sa nekim drugim lijekovima jer može izazvati ili smanjenje drugih lijekova ili pojačava njihovo djelovanje. Tako na primjer osobe koje su trošile antimikrovitike, antikoagulanse svjedoče o pojavi nefrotoksičnosti. Također se ne preporučuje kombinirati ovaj lijek sa diureticima, citostaticima, te ciklosporinima.

Nerijetko će se osobe iz iskustva žaliti na mučnine i povraćanje prilikom korištenja ovog lijeka, moguća je i pojava urtikarije. A osobe koje su alergične na sastav Gentamicin lijeka reći će vam da je bolje da niti ne pokušavate uzimati ovaj lijek kako biste izbjegli alergijske reakcije.

Osobe koje imaju bilo kakvu bubrežnu disfunkciju će vam posvjedočiti kako trošeći ovaj lijek dobili nefrotoksičnosti i ototoksičnost zbog bubrežnih oštećenja. Stoga ukoliko imate i najmanji problem sa bubrezima upozorite liječnika koji vam želi propisati ovaj lijek na stanje vaših bubrega kako ih ne biste još više oštetili.

Cijene za ovaj lijek na slobodnom tržištu nema jer se lijek izdaje isključivo na recept po preporuci i u dogovoru sa liječnikom.

Tagovi:

#Gentamicin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Komentariši