Lifestyle

Gliclada – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Gliclada – djelovanje

Gliclada je lijek koji snižava razinu šećera u krvi, a namijenjen je liječenju dijabetesa tipa 2, dijabetesa u pretilih i starijih bolesnika te dijabetesa u bolesnika s krvožilnim komplikacijama. Kako ovaj lijek djeluje? U našem tijelu, gušterača, nakon što jedemo, oslobađa inzulin koji će održavati šećer u krvi na normalnoj razini. Međutim, kod dijabetesa lučenje inzulina nije dovoljno, što dovodi do hiperglikemije, odnosno povećanja šećera. Lijek Gliclada potiče gušteraču na oslobađanje inzulina u pravoj količini, čime se kontrolira razina šećera u krvi. Kako dijabetes s vremenom može dovesti do vaskularnih komplikacija, ovaj lijek ih uspješno smanjuje. Uobičajena dnevna doza lijeka je od 30 mg do 120 mg na dan. Tablete se uzimaju oralno s čašom vode i po mogućnosti svaki dan u isto vrijeme. Nemojte žvakati ili drobiti lijek. Potrebno je pridržavati se propisane doze koju preporuči liječnik. Lijek se ne smije koristiti ako ste: alergični na gliklazid ili druge sastojke formule; ste trudni ili dojite; imate dijabetes tipa 1; imate tešku bolest bubrega i jetre; uzimate lijekove za liječenje gljivične infekcije. Budući da je liječenje šećerne bolesti dugotrajno, prekid liječenja dovodi do hiperglikemije i rizika od razvoja komplikacija šećerne bolesti.

Gliclada – nuspojave

Kao i kod drugih lijekova, Gliclada lijek može izazvati nuspojave. Hipoglikemija se javlja ako se obroci uzimaju u nepravilnim razmacima, osobito ako osoba preskače obroke. Moguće nuspojave su glavobolja, umor, tjeskoba, poremećaji vida i govora, smanjena sposobnost koncentracije, usporene reakcije, gubitak samokontrole, depresija, konvulzije, tremor, gubitak svijesti, senzorni poremećaji. Također se mogu primijetiti simptomi znojenja, tahikardije, vlažne kože, srčane aritmije, anksioznosti. Česte nuspojave su: mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, proljev, zatvor, oštećenje jetre, probavne smetnje. Rijetko se javljaju sljedeće nuspojave: svrbež, poremećaj vida, nedostatak crvenih i bijelih krvnih stanica, angioedem. Ozbiljne, ali rijetke nuspojave su: oticanje usta ili očiju, osip, otežano disanje, povišeni jetreni enzimi. Ako ste trudni, dojite ili planirate trudnoću, razgovarajte sa svojim liječnikom o najprikladnijoj terapiji za vaše stanje. U razdoblju dojenja ne smijete uzimati lijek Gliclada jer se izlučuje u majčino mlijeko. Ne konzumirajte alkoholna pića tijekom liječenja gliklazidom jer će lijek pojačati učinak hipoglikemije.

Gliclada – cijena, iskustva

Prije uporabe lijeka pridržavajte se savjeta liječnika i pročitajte upute za uporabu na pakiranju. Primjena Gliclada ponekad može izazvati hipoglikemiju. Da biste to spriječili, morate jesti redovito. Po potrebi se posavjetujte s nutricionistom o najboljem načinu prehrane i odabiru namirnica. Što trebate učiniti ako zaboravite uzeti ovaj lijek? Uzmite propuštenu dozu čim se sjetite. Ako je skoro vrijeme za sljedeću dozu, preskočite propuštenu dozu i slijedite uobičajeni raspored liječenja. Ni u kojem slučaju nemojte udvostručiti dozu lijeka Gliclada. Ovaj lijek može izazvati vrtoglavicu i nesvjesticu. Ako razina šećera padne, trebali biste izbjegavati upravljanje vozilima i strojevima. Obavijestite liječnika ako planirate stomatološki tretman ili operaciju. Ovaj lijek se ne smije davati djeci za liječenje dijabetesa tipa 2. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Držite ovaj lijek izvan dohvata djece. Lijek čuvajte na tamnom i suhom mjestu, dalje od izvora sunčeve svjetlosti i vlage. Nemojte koristiti lijek kojem je istekao rok trajanja.

Tagovi:

#Gliclada #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši