Lifestyle

Glositis – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Glositis i zašto nastaje?

Glositis se opisuje kao upala jezika. Stanje će uzrokovati promjenu boje i veličine jezika, kao i drugačiji površinski izgled. Jezik je maleni, mišićav organ koji nam pomaže da žvačemo i gutamo hranu, no uz to odgovoran je i za naš govor. Glositis može uzrokovati poteškoće prilikom hranjenja ili govora. Kada nastane, “ukloniti” će malene kvrgice koje se nalaze na samoj površini jezika (papile). Papile su okusni senzori ili pupoljci na jeziku i imaju veliku ulogu u načinu na koji jedemo hranu. Snažniji oblik upale može uzrokovati vidljivo oticanje, kao i crvenilo i bol.

Razlikujemo više vrsta navedenog stanja: Akutni oblik – Upala jezika će se pojaviti iznenada i biti će popraćena teškim simptomima. Najčešće se razvija kada je osoba alergična na pojedine stvari. Kronični oblik – Upala jezika koja će se ponavljati. Često nastaje kao simptom nekog drugog zdravstvenog stanja. Atrofični oblik – Teški oblik upale kada dolazi do gubitka papila na jeziku. Ovdje će jezik promijeniti svoju boju i teksturu. Neovisno o vrsti upale jezika, navedeno stanje je neugodno i može uzrokovati poteškoće u svakodnevnom životu.

Glositis uzroci i simptomi

Što uzrokuje Glositis? Uzroci mogu biti sljedeći: Alergijske reakcije – Alergijska reakcija na hranu, lijekove i druge stvari. Ovdje dolazi do pogoršanja papila i oticanja tkiva jezika. Ukoliko se ne reagira na vrijeme osoba se može ugušiti. Bolesti – Određene bolesti ili stanja koja utječu na naš imunološki sustav. Smanjena razina željeza – Manjak željeza u krvi također može uzrokovati upalu jezika. Željezo ima ulogu reguliranja rasta stanica tako da pomaže tijelu da stvori crvene krvne stanice koje će dovoditi kisik do mišića, tkiva te organa. Manjak željeza može uzrokovati nisku razinu mioglobina – proteina koji je važan za zdravlje svih mišića u tijelu, pa tako i jezika.

Trauma u ustima – Ozljeda koja je nastala u ustima također može utjecati na samo stanje jezika. Upala može nastati radi posjekotine, opekline, zubnog aparatića. Da li postoji rizična skupina? Upala jezika se najčešće događa: Osobama koje imaju ozljedu usta, osobama koje jedu začinjenu hranu, osobama koje nose zubne proteze ili aparatiće, osobama koje imaju herpes, osobama koje pate od smanjene razine željeza u krvi, osobama koje imaju alergiju na hranu, osobama koje imaju poremećaje u imunološkom sustavu. Uzrokuje li Glositis simptome? Sami simptomi mogu se razlikovati ovisno o uzroku same upale. Opći simptomi su: Bol ili pretjerana nježnost jezika, oticanje jezika, promjena boje na jeziku, nemogućnost govora i gutanja, gubitak papila s površine jezika.

Glositis dijagnoza i liječenje

Kako će se dijagnosticirati Glositis? Dijagnoza će započeti posjetom liječnika ili stomatologa radi procjene ozbiljnosti stanja. Vrši se pregled ustiju i rade se provjere jezika kako bi se utvrdilo da li postoje izbočine, mjehurići. Često se uzima slina pacijenta i šalje na laboratorijska ispitivanja. Kako će se liječiti Glositis? Liječenje se najčešće sastoji od kombinacije propisanih i kućnih lijekova. Ukoliko se ustanovi da u tijelu postoje razne bakterije, tada će liječnik propisati antibiotike i druge lijekove za liječenje infekcija. Često se propisuju i topikalni kortikosteroidi koji će umanjiti simptome poput crvenila i bolova.

Od kućne njege preporučuje se redovito četkanje zubiju i jezika. Redovitim pranjem zubiju i jezika smanjujemo simptome navedenog stanja i sprječavamo daljnji razvoj. Što očekivati nakon liječenja? Upala jezika će se najčešće povući nakon određenih metoda liječenja. Preporučuje se da za vrijeme liječenja izbjegavate jako začinjenu hranu i da redovito perete zube i jezik. Ako se pri završetku propisane terapije stanje ne popravi, tada je potrebno zatražiti liječničko mišljenje što dalje. U slučaju jake natečenosti jezika potrebno je zatražiti hitno liječenje kako ne bi nastupila smrt.

Tagovi:

#Glositis #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak

Komentariši