Lifestyle

Herceptin – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Herceptin – primjena i djelovanje

Herceptin je terapijski lijek koji se koristi u liječenju karcinoma dojke koji izražavaju HER2 receptor, a to je protein koji je prekomjerno prisutan na površini stanica raka dojke kod nekih pacijentica. Herceptin se koristi kod adjuvantne terapije, neoadjuvantne terapije i kod terapije metastatskog karcinoma dojke. Kod ajduvantne terapije se primjenjuje ovaj lijek nakon kirurškog uklanjanja tumora kako bi se smanjio rizik od ponovnog pojavljivanja bolesti kod žena s HER2 pozitivnim karcinomom dojke. Kod neoadjuvantne terapije se primjenjuje ovaj lijek prije operacije kako bi se smanjila veličina tumora i poboljšala izvedba operacije kod žena s HER2 pozitivnim karcinomom dojke. Kod terapije metastatskog karcinoma dojke se lijek koristi za liječenje metastaza koji se proširio na druge dijelove tijela. Djelovanje ovog lijek se temelji na blokiranju HER2 receptora na površini stanica raka dojke kako bi se spriječio daljnji rast i podjela stanica raka, te potaknuo imunosni sustav na napad stanica raka. Također, ovaj lijek može pojačati djelovanje drugih kemoterapijskih lijekova koji se koriste u liječenju karcinoma dojke.

Herceptin – upute i nuspojave

Herceptin se primjenjuje intravenski kao otopina za infuziju. Uobičajeno se primjenjuje u bolnici ili klinici pod nadzorom medicinskog osoblja. Primjena obično traje oko 30 do 90 minuta, ovisno o dozi i protokolu liječenja. Doza i učestalost primjene ovise o vrsti karcinoma dojke i stadiju bolesti. Točan raspored i doziranje određuje onkolog na temelju individualnih karakteristika i protokola liječenja. Nuspojave Herceptin otopine mogu varirati od osobe do osobe, no najčešće nuspojave su groznica, zimica, crvenilo kože, osip, svrbež, mučnina, povraćanje, otežano disanje, vrtoglavica, srčana insuficijencija, povećani rizik od infekcija kao što su povišena tjelesna temperatura upala grla ili infekcija mokraćnog sustava, umor, isrcpljenost, te pojava promjene u krvnoj slici gdje može doći do smanjenja broja bijelih krvnih stanica odnosno trombocita, a ujedno može doći do povećanog rizika od krvarenja. Bitno je pratiti nuspojave, te ukoliko primijetite bilo koje od ovih gore navedenih nuspojava ili simptoma, odmah obavijestite svojeg liječnika o tome.

Herceptin – cijena i iskustva

Herceptin se treba držati van dosega i pogleda od malene djece. Lijek čuvajte u njihovom originalnom pakiranju kako biste ga zaštitili od lođeg utjecaja sunčeve svjetlosti i vlage. Nakon što lijeku istekne rok trajanja, ne smije se više nakon toga koristiti jer može uzrokovati nuspojave. Lijek odložite prema uputama svojeg ljekarnika, te nemojte ga bacati u otpadne vode ili u klasični kućni otpad jer možete s time zagaditi okoliš. Lijek čuvajte najbolje u hladnjaku na temperaturi između 2 do 8 Celzijevih stupnjeva. Nemojte zamrzavati ovaj lijel. Nakon što ste otvorili bočicu otopine, odmah ga upotrijebite. Nemojte koristiti otopinu ako vidite u njoj bilo kakve strane čestice ili ako je promijenilo boju. Djelatna tvar u lijeku je trastuzumab, a jedna bočica od 5 mililitra sadrži 600 miligrama trastuzumaba. Ostali sastojci koji se nalaze u lijeku su rekombinantna humana hijaluronidaza, L histidin, L histidinklorid
hidrat alpha, alpha trehaloza dihidrat, L metionin, polisorbat 20 te voda za injekciju. Otopina je prozirne do žućkaste boje. U jednom pakiranju se nalazi jedna bočica. Herceptin se može kupiti po odličnoj cijeni u svakoj ljekarni, te se on izdaje na recept. Iskustva mnogih žena su veoma pozitivna te je mnogima pomoglo kod tretiranja raka dojke.

Tagovi:

#Herceptin #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak

Komentariši