Lifestyle

Hidrokela – uzrok, simptomi, liječenje

Hidrokela – uzrok

Hidrokela je urološka bolest i uzrokuje oticanje skrotuma zbog povećanja tekućine u ovojnici koja prekriva testise. Ta tekućina dolazi iz trbuha, što uzrokuje težinu i bolove, odnosno događa se kada postoji neravnoteža između proizvodnje i apsorpcije te tekućine. U starijih muškaraca može se pojaviti zbog nakupljanja normalne tekućine oko područja testisa i progresivno se povećavati tijekom vremena. Testisi su već jako osjetljivi i svaka trauma može biti vrlo bolna. Ako se uzrok ne pronađe, tada se kaže da je problem nepoznatog porijekla.

Teža trauma može uzrokovati otekline, modrice i upalu. Iako ne predstavlja opasnost za testise, može biti manifestacija ozbiljnijih problema poput infekcija, začepljenih limfnih žila ili tumora. Hidrokela je često tiha bolest i ne pokazuje uvijek simptome koji olakšavaju dijagnozu. Nakon otkrivanja, oporavak može biti teži. Zato je važno da muškarci s vremena na vrijeme naprave analizu testisa, kako bi vidjeli postoji li bol u tom području ili razlika u veličini.

Hidrokela – simptomi

Iako je hidrokela obično bezopasna za većinu bolesnika, ovo se stanje može manifestirati na različite načine. Dva najčešća oblika uključuju nekomunicirajuću i komunicirajuću hidrokelu. Kod mladih se javljaju blaži i povremeni bolovi koji često spontano popuštaju. Jedini vidljivi znak hidrokele kod muškaraca starijih od 40 godina je povećanje volumena skrotuma u lijevom ili desnom testisu ili u oba. Bol je sekundarna zbog povećanja testisa i javlja se tijekom kretanja. U nekim slučajevima otečeno područje je ujutro manje, a na kraju dana veće, ovisno o vrsti hidrokele.

Hidrokelu dijagnosticira specijalist urologije ili, u slučaju novorođenčadi, pedijatar. U početnoj fazi dijagnoza se postavlja na temelju fizikalnog pregleda kojim se procjenjuje status edema. Za točniju procjenu statusa hidrokele preporučuju se i druge dijagnostičke metode poput analize krvi, ako postoji sumnja na infekciju, slikovne pretrage poput ultrazvuka skrotuma. Iako hidrokela obično nije opasna, postoje slučajevi kada se mogu pojaviti ozbiljnije komplikacije poput infekcije ili tumora.

Hidrokela – liječenje

Kako se liječi hidrokela? Nakon procjene liječnika specijalista, liječenje hidrokele ovisit će o veličini i stupnju nelagode koju uzrokuje. Male hidrokele koje ne uzrokuju nelagodu obično se ne moraju liječiti. Kod odraslih muškaraca indicirano je pričekati pet mjeseci kako bi se provjerilo nestaje li tekućina spontano. Kada je hidrokela veća ili uzrokuje bol, nelagodu ili osjećaj težine, potreban je manji kirurški zahvat kako bi se uklonio višak tekućine oko testisa. Operacija uklanjanja hidrokele izvodi se kroz mali rez napravljen izravno u skrotumu. Tekućina se zatim ispušta kako bi se spriječilo ponovno stvaranje.

Ovo je minimalno invazivna procedura i ne zahtijeva boravak u bolnici. Budući da se radi o sigurnoj kirurškoj intervenciji, rijetki su slučajevi recidiva hidrokele. Budući da otekline mogu biti i znak ozbiljnijih bolesti poput karcinoma, savjetuje se konzultirati pedijatra u slučaju beba ili urologa u slučaju odraslih kako bi se potvrdila dijagnoza. Adolescenti i odrasli muškarci mogu spriječiti zadržavanje tekućine štiteći testise od ozljeda tijekom atletskih aktivnosti i timskih sportova.

Tagovi:

#Hidrokela #uzrok #simptomi #liječenje