Hiperaktivno dijete – uzrok, simptomi, liječenje

Hiperaktivno dijete – uzrok

Contents

Brojni su poremećaji koji se mogu pojaviti u procesu odrastanja. Jedan takav poremećaj kod djece je hiperaktivnost. Što je hiperaktivnost i u kojoj dobi se dijagnosticira? Hiperaktivnost je stanje abnormalne aktivnosti koje je povezano s poremećajem pažnje i često se može primijetiti u ranoj dobi. Također je poznat kao poremećaj pažnje i hiperaktivnosti. Znatno je češći u dječaka nego u djevojčica, a učestalost je do 12%. Osim što je neurorazvojni poremećaj, predstavlja i veliki izazov za roditelje jer hiperaktivno dijete teško zadržava pažnju na jednom mjestu. Simptomi su izraženiji u dobi od 4-5 godina.

Vrlo često su prisutni razdražljivost, ljutnja i tjeskoba. Hiperaktivno dijete je preaktivno, privlači pozornost svojim ponašanjem prema okolini i teško ostaje pribrano. Ono što je poznato jest da hiperaktivna djeca puno plaču, manje spavaju, nemirna su i često mijenjaju svoje igre. Iako je ovo najčešći poremećaj kod djece, nije rijedak ni kod odraslih. Prema istraživanjima, do 70% ljudi koji su bili hiperaktivni u djetinjstvu mogu u odrasloj dobi pokazivati određene simptome koji su prisutni u raznim područjima života. Kada se sumnja da dijete ima ovaj poremećaj, treba ga dijagnosticirati i liječiti u ranoj dobi.

Hiperaktivno dijete – simptomi

Unatoč raznim istraživanjima, točan uzrok hiperaktivnosti kod djece nije pronađen. Međutim, vjeruje se da je ovaj problem uzrokovan mnogim čimbenicima kao što su genetika i prerano rođenje. Simptomi hiperaktivnosti očituju se djetetovim stalnim kretanjem, aktivnostima i manjkom stabilnosti. Hiperaktivno dijete ne može mirno sjediti, teško održava pažnju i ima koncentraciju. Dijete je često zaboravno, a prisutan je i osjećaj ljutnje prema članovima obitelji i okolini. Može se primijetiti agresivno ponašanje i intenzivan smijeh. Hiperaktivno dijete stalno se želi kretati, puno priča ili upada u tuđe razgovore.

Iako ne postoji posebna procjena koja daje apsolutnu sigurnost da postoji poremećaj hiperaktivnosti, klinički pokazatelji su preliminarni u odnosu na simptome koji se javljaju u svakodnevnom životu djeteta. Za konačnu dijagnozu potrebno je konzultirati dječjeg psihijatra. Dijagnoza se postavlja nakon liječničkog pregleda i detaljnih pretraga kojima se utvrđuje mogući uzrok ovakvog ponašanja. Na temelju dobivenih rezultata dobivaju se korisne informacije korisne za proces liječenja.

Hiperaktivno dijete – liječenje

Kada je u pitanju proces ozdravljenja, vode se brojne rasprave o važnosti medikamentozne terapije ili holističkog pristupa. Na temelju dobivenih podataka liječnik određuje odgovarajuću terapiju za hiperaktivno dijete. U liječenju je izuzetno važan timski rad, obiteljsko savjetovanje, psihoterapija i edukacija. Stručnjaci savjetuju da roditelji i učitelji moraju sudjelovati i zajedno pomoći kako bi hiperaktivno dijete uspješno prebrodilo ovo razdoblje. Sve dok se liječi, važno je konzultirati stručnjake kako bi se dijete lakše prilagodilo normalnom životu.

S obzirom da se ovo stanje može dugo liječiti, potrebno je redovito sudjelovati u svim preporučenim metodama kako bi proces liječenja bio uspješan. Ako se hiperaktivnost ne liječi, dijete će s vremenom imati sve više problema s prilagodbom, dok u adolescenciji može izmaknuti kontroli. Poteškoće koje poremećaj hiperaktivnosti donosi u djetetovu svakodnevicu mogu utjecati i na emocionalno zdravlje roditelja, zbog čega je psihološka pomoć važna kako bi znali s kakvim će se izazovima susresti i kako mogu pomoći svom djetetu.

Tagovi:

#Hiperaktivno #dijete #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar