Lifestyle

Hipospadija – uzrok, simptomi, liječenje

Što je Hipospadija i što ju uzrokuje

Hipospadija je poremećaj kod muškog spolnog sustava. Hipospadija je stanje u kojem je mokraćna cijev umjesto na vrhu, na donjoj strani muškog spolovila.

Ovo je bolest koja je prisutna već od samog djetetovog rođenja, dakle, bolest može biti prirođena a u nekim slučajevima može se dobiti i nasljedno. Točan uzrok ove bolesti je još uvijek nepoznat.

Kada se muški spolni organ razvija, hormoni su ti koji potiču nastanak prepucija i mokraćne cijevi te se smatra kako do bolesti može doći zbog drugačijeg ili pogrešnog djelovanja tih hormona. Mokraćna cijev se u tom slučaju razvija abnormalno te se dva mokraćna nabora ne spoje.

Mnogi smatraju kako su vanjski čimbenici uzročnici ove bolesti međutim, ti čimbenici su i dalje nepoznati. Nitko ne može reći sa stopostotnom sigurnošću da je to zaista tako.

Kod manjeg broja djece se nakon liječenja bolesti dešavaju problemi sa razvojem muškog spolnog organa te sa time dolaze i psihološki problemi.

Simptomi koje uzrokuje Hipospadija

Hipospadija može izazvati nekolicinu simptoma. Hipospadija je stanje u kojem se otvor mokraćnog mjehura nalazi na donjoj umjesto na gornjoj stani muškog spolnog organa. Neki od simptoma koji su najčešći te koji se mogu primijetiti su:

  • Silazna putanja muškog spolnog organa, spolovilo je nakrivljeno
  • Neobično nepravilan oblik glavića spolovila
  • Jako prskanje tokom vršenja male nužde
  • Nepravilan prepucij, muški spolni organ izgleda poput kapuljače, samo gornji dio je prekriven kožicom
  • Otvor mokraćne cijevi se nalazi na drugom mjestu, a ne na mjestu na kojem bi trebalo biti

Ovu bolest većinom liječnici dijagnosticiraju već u bolnici nakon rođenja. Može se desiti da to nije slučaj pa onda i roditelji moraju pripaziti na pojavu navedenih simptoma.

Ako primijetite neke od ovih stvari obavezno odmah morate otići kod vašeg liječnika ili djetetovog pedijatra:

  • Muški spolni organ je nakrivljen u krivom smjeru, prema dolje
  • Kožica nije uopće ili nije u potpunosti razvijena
  • Otvor mokraćne cijevi se ne nalazi na vrhu spolovila gdje bi trebao i biti

Kako se liječi Hipospadija

Hipospadija se dijagnosticira uglavnom već u ranoj fazi djetetova života. Hipospadija se većinom liječi operacijom, dakle mora se obaviti kirurški zahvat nakon dijagnoze.

Kirurg obavlja postupak kojim se kožica s muškog spolnog organa presađuje i rekonstruira se mokraćna cijev. Takva operacija traje jedan do tri sata te se djetetu daje opća anestezija.

Ponekada je zbog mogućih komplikacija potrebno obavljati i nekoliko operacija kako bi se bolest sanirala, ali to je ipak rijetkost, većinom su već prve operacije dovoljno uspješne.

Ako je slučaj takav da se ne može odrediti djetetov spol onda se mora raditi analiza kromosoma.

Operacije ovoga tipa se preporučuju u ranijoj djetetovoj dobi, najbolje od 3. do 18. mjeseca. Dijete će prolaziti manje trauma što se ranije taj zahvat napravi iako se ova operacija može obaviti i u odrasloj dobi kada dijete već ostari.

Prije operacije dijete ne smije ni u kojem slučaju biti obrezano jer je ta kožica potrebna prilikom operacije.

Tagovi:

#Hipospadija #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši