Zanimljivo

Hpv cjepivo nuspojave

Hpv cjepivo nuspojave i rizici

Što je HPV? Čemu služi cjepivo protiv HPV-a? Postoje li hpv cjepivo nuspojave? HPV infekcija jedna je od najčešćih spolno prenosivih bolesti današnjice. Postoji više od 100 različitih vrsta, od kojih se oko 40 spolno prenosi i uzrokuje genitalne lezije kod muškaraca i žena.

Rizična skupina uključuje vrste koje obično dovode do promjena, mogu napredovati do raka vrata maternice i genitalnog trakta. U manje rizičnu skupinu spadaju vrste koje dovode do pojave genitalnih bradavica, ali nisu povezane s malignom promjenom.

Prirodni lijek za giht

Cjepivo protiv HPV-a namijenjeno je zaštiti od humanog papiloma virusa (HPV). Kao spolno prenosiv virus, može uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod žena, poput raka vrata maternice i genitalnih bradavica. Postoje dvije vrste cjepiva: Cervarix i Gardasil. Cervarix štiti od visokorizičnih HPV tipova 16 i 18, koji uzrokuju rak vrata maternice. Gardasil također štiti od tipova 16 i 18, kao i tipova 6 i 11, koji su povezani s rakom genitalnih bradavica, anusa, vulve i vagine. Hpv cjepivo nuspojave i rizici smanjuju se ako se primijeni na vrijeme.

Hpv cjepivo nuspojave kod djece i mladih

Kada počinje zaštita cjepivom protiv HPV-a? Ima li hpv cjepivo nuspojave kod djece i mladih? Cijepljenje se preporučuje svim djevojčicama u dobi od 13 do 15 godina. Ako se cjepivo primijeni u dječjoj dobi, prije početka spolnog života, tada je 100% učinkovito u prevenciji malignih tumora vrata maternice.

hpv cjepivo nuspojave
Hpv cjepivo nuspojave

Kada se cjepivo primjenjuje kod starijih žena koje imaju aktivan spolni život, rizik od izloženosti hpv-u je veći, učinkovitost je oko 45%. Raspored cijepljenja preporučuje tri doze. Kako bi se izbjegle hpv cjepivo nuspojave kod djece i mladih, cijepljenje se ne preporučuje trudnicama i dojiljama.

Cjepivo se ne smije primijeniti ako postoji alergija na gljivice. Kod osoba s hpv-om može se primijeniti cjepivo protiv HPV-a. Čak i ako je virus ušao u tijelo, imunitet stvoren cjepivom je veći. Zato su redoviti odlasci na ginekološke preglede jedan od važnih načina prevencije raka vrata maternice.

Pregledom se može vidjeti postoje li promjene na sluznici kako bi se na vrijeme počelo s liječenjem.

Hpv cjepivo nuspojave na mjestu uboda

Koje su hpv cjepivo nuspojave na mjestu uboda? Kao i kod svakog cjepiva, trebali biste znati da se mogu pojaviti određene nuspojave. Mogu se osjetiti blaga bol i crvenilo. Ovisno o cjepivu, može doći do otekline na području primjene.

Također se mogu javiti hpv cjepivo nuspojave u vidu mučnine, vrtoglavice i blage glavobolje. Ako ste preosjetljivi ili alergični na neku od komponenti cjepiva, trebate se posavjetovati s liječnikom. S druge strane, u rijetkim slučajevima mogu se javiti teške alergijske reakcije u obliku otežanog disanja, svrbeža očiju, oticanja usana, šaka i stopala, svrbeža tijela i gubitka svijesti.

hpv cjepivo nuspojave
Hpv cjepivo nuspojave

Ali te su reakcije vrlo rijetke. Ako se nakon cijepljenja primijeti ozbiljna nuspojava, potrebno je odmah konzultirati liječnika. Važno je naglasiti da su nesvjestice nakon cijepljenja česte, osobito kod mlađih osoba.

Zbog moguće opasnosti od nesvjestice, preporuča se mirovanje nakon cijepljenja oko 15 minuta. Ovo cjepivo se smatra sigurnim i dobro se podnosi kod mlade populacije. Unatoč mnogim glasinama, cjepivo protiv hpv-a prilično je sigurno.

Kako preventirati rak maternice

Rak maternice, poznat i kao rak endometrijuma, jedan je od najčešćih karcinoma koji pogađaju žene. Preventiva je ključna, a prvi korak u prevenciji ovog tipa raka je redovan ginekološki pregled. To uključuje Papa test, koji se preporučuje ženama svake tri do pet godine, počev od 21. godine.

doctor and nurse during operation
Hpv cjepivo nuspojave

Ovi pregledi omogućavaju ranu detekciju abnormalnih ćelija koje mogu ukazivati na rak ili prekancerozna stanja. Uz to, endometrijalna biopsija može biti korisna za žene koje su u visokom riziku. Obraćanje pažnje na simptome kao što su neobjašnjivo krvarenje između menstruacija ili posle menopauze takođe je važno, jer rana detekcija povećava šanse za uspešno lečenje.

Pored redovnih medicinskih pregleda, način života igra veliku ulogu u prevenciji raka maternice. Održavanje zdrave telesne težine može smanjiti rizik, s obzirom da gojaznost povećava šanse za razvoj ove vrste raka.

hpv cjepivo nuspojave
Hpv cjepivo nuspojave

Fizička aktivnost i pravilna ishrana bogata voćem, povrćem i vlaknima mogu doprineti očuvanju zdrave telesne mase. Takođe, upotreba oralnih kontraceptiva (pilula za kontrolu rađanja) pokazala se efikasnom u smanjenju rizika, mada je važno razmotriti i potencijalne neželjene efekte ovih lekova.

Na kraju, hormonalna terapija, posebno nakon menopauze, može povećati rizik od raka maternice. Žene koje koriste hormonsku terapiju da bi ublažile simptome menopauze trebalo bi da to čine pod strogim medicinskim nadzorom. Zajedno sa lekarom, moguće je razmotriti alternativne metode lečenja simptoma menopauze ili koristiti najniže efikasne doze hormona u što kraćem vremenskom periodu. Konsultacije sa lekarom i individualni pristup su od suštinskog značaja kada je u pitanju preventiva raka maternice.

Preporuka:

Najbolje Android aplikacije za kodiranje

Kako održavati svoj stan čistim: potpuni vodič za studente

Najbolje horor i misteriozne serije: top 8 serija

Tetris (2023) – Recenzija

Guy Ritchie’s The Covenant (2023)