Impetigo contagiosa – uzrok, simptomi, liječenje

Impetigo contagiosa – uzrok

Contents

Impetigo contagiosa je zarazna bakterijska infekcija koja zahvaća površinske slojeve kože, uzrokujući lezije poput rana sa žutim krastama boje meda, gdje se ponekad mogu razviti mjehurići. Nebulozni impetigo ili impetigo contagiosa prisutan je u gotovo 70 posto slučajeva, a uzrokuje ga Staphylococcus aureus. Mali crveni mjehurići pojavljuju se oko usta i nosa, a ponekad i na ekstremitetima. Mjehurići prisutni na nadraženoj koži brzo pucaju i ispuštaju tekućinu koja stvara guste, žućkasto-zlatne kraste. Kada se krasta osuši, ostaje crveni trag koji s vremenom zacjeljuje bez ostavljanja ožiljka. To je vrlo zarazna bolest koja najviše pogađa djecu od 2 do 5 godina. Javlja se uglavnom ljeti, jer topla i vlažna klima u tom periodu godine pogoduje prijenosu bolesti. Do zaraze može doći izravnim kontaktom sa zaraženom osobom te korištenjem istih predmeta poput odjeće, ručnika, posteljine i igračaka. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije ova kožna infekcija je zbog loše higijene raširenija u nerazvijenim zemljama.

Impetigo contagiosa – simptomi

Nebulozni impetigo, ili impetigo contagiosa, zahvaća vanjske slojeve kože i javlja se na područjima gdje je koža nadražena drugim kožnim stanjima i oko lezija uzrokovanih ubodima insekata, dermatitisom, ekcemom ili posjekotinama. Češanje čini kožu vrlo krhkom, otvarajući put bakterijama da prodru u kožu. Simptomi ove bolesti su prilično karakteristični. Iako ranice nisu bolne, jako svrbe i na kraju pucaju ostavljajući žutu koru. Veličina mjehurića se povećava ako se infekcija odmah ne liječi. Ako se ranice češu i dodiruju, infekcija se širi na druge dijelove kože i prenosi se na druge ljude. Dijagnoza impetigo contagiosa postavlja se promatranjem lezija i prikazivanjem simptoma. Ponekad je za laboratorijsku analizu potrebno ukloniti manji dio inficirane kože. Kada dijete ima druge simptome, poput vrućice, potrebne su pretrage krvi i urina kako bi se utvrdio točan uzrok. Njegova zaraznost je vrlo visoka, stoga je važno zaštititi drugu djecu i odrasle od izravnog kontakta sa zaraženim područjem.

Impetigo contagiosa – liječenje

Antibiotici su glavni oblik liječenja impetigo contagiosa. Mogu se nanositi izravno na rane uz pomoć krema i masti u dozama koje odredi liječnik. Nakon što se bolest dijagnosticira, liječenje počinje odmah kako bi se izbjegle komplikacije nastalih simptoma. Kod nebuloznog impetiga najvažnije je ne dirati mjehuriće i spriječiti njihovo češanje. Osobna higijena i liječenje, osim što ubrzavaju proces ozdravljenja, osnovne su mjere za smanjenje infekcije i mogućeg povratka bolesti. Budući da je impetigo contagiosa vrlo zarazan, važno je držati zaraženo dijete podalje od druge djece. Preporuča se skratiti nokte zaraženom djetetu kako bi se spriječilo češanje, te redovito prati ručnike, posteljinu, odjeću i osobne stvari. Oralni antibiotici koriste se u težim slučajevima kada postoji veliki broj ranica, a prethodni tretmani nisu se pokazali učinkovitima. Liječenje se nastavlja dok sve rane ne zacijele. Simptomi se obično poboljšavaju i nestaju nakon sedam dana primijenjene terapije. Impetigo obično ne dovodi do ozbiljnih komplikacija.

Tagovi:

#Impetigo #contagiosa #uzrok #simptomi #liječenje

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar