Indapamid – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Indapamid – djelovanje

Contents

Indapamid je indiciran za liječenje visokog krvnog tlaka u odraslih. Ovaj lijek je diuretik s produljenim oslobađanjem koji sadrži indapamid kao aktivni sastojak. Većinu diuretika karakterizira povećanje količine mokraće koju proizvode bubrezi. Međutim, razlika između indapamida i drugih diuretika je u tome što uzrokuje blago povećanje količine proizvedenog urina. Njegov učinak je maksimalan u prvom satu nakon primjene doze i traje najmanje 24 sata. Koje su kontraindikacije indapamida? Ovaj lijek se ne smije koristiti: ako ste alergični na bilo koju komponentu formule; ako imate tešku bolest bubrega; ako imate niske razine kalija u krvi; ako imate tešku bolest jetre. Lijek ne smiju koristiti trudnice bez savjeta liječnika. Tabletu treba progutati s čašom vode, najbolje ujutro i ne smije se žvakati. Razgovarajte sa svojim liječnikom prije upotrebe indapamida ako ste: dijabetičar; imate problema s jetrom; bolujete od gihta; imate probleme sa srčanim ritmom ili probleme s bubrezima. Pridržavajte se savjeta liječnika, poštujući doze i trajanje liječenja.

Indapamid – nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, indapamid može izazvati nuspojave, iako se one neće javiti kod svih. Većina nuspojava može se smanjiti uzimanjem minimalne doze. Uobičajena reakcija koja se javlja u između 1% i 10% pacijenata koji koriste ovaj lijek je niska razina kalija u krvi, što može uzrokovati slabost mišića. Neuobičajene reakcije javljaju se između 0,1% i 1% pacijenata: alergijske reakcije, kao što su osip, crvene mrlje na koži, povraćanje. Rijetke reakcije javljaju se između 0,01% i 0,1% pacijenata: vrtoglavica, glavobolja, osjećaj umora, trnci, mučnina, zatvor, suha usta, opasnost od dehidracije. Vrlo rijetke reakcije, javljaju se u manje od 0,01% bolesnika: bolest bubrega, aritmija, upala gušterače, promjene u krvnim stanicama, anemija, hipotenzija, angioedem (otok kože, ekstremiteta, lica, usana i jezika) ili urtikarija, promjene na koži. Nepoznate nuspojave: uočene promjene izgleda kože nakon izlaganja suncu, zamagljen vid, smanjen natrij u krvi, povišeni jetreni enzimi, povećana glukoza u krvi kod dijabetičara. Kao diuretik, Indapamid može smanjiti razine kalcija i natrija.

Indapamid – cijena, iskustva

Indapamid može izazvati nuspojave zbog niskog krvnog tlaka kao što su omaglica ili umor, koje su češće na početku liječenja i kada se doza povećava. U tom slučaju potrebno je izbjegavati upravljanje vozilom ili obavljanje drugih aktivnosti koje zahtijevaju pozornost. Djelatna tvar indapamida izlučuje se u mlijeko pa se lijek ne preporučuje tijekom dojenja. Ako ste trudni ili dojite, planirate imati dijete, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom. Ako ste zaboravili uzeti indapamid u vrijeme koje Vam je propisao liječnik, uzmite ga neposredno prije sljedeće doze. Nemojte uzimati lijek dvaput kako biste nadoknadili propuštenu dozu. Ovaj lijek se metabolički vrlo dobro podnosi. Predoziranje indapamidom može uzrokovati grčeve, promjene u količini mokraće koju proizvode bubrezi, vrtoglavicu, mučninu, povraćanje, pospanost i pad krvnog tlaka. U medicinskoj praksi lijek se propisuje za dugotrajnu primjenu, a trajanje terapije ovisi o težini hipertenzije. Većina bolesnika s hipertenzijom podnosi ovaj lijek bez većih komplikacija, što potvrđuju i odgovori pacijenata i liječnika o liječenju hipertenzije. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.

Tagovi:

#Indapamid #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar