Lifestyle

Infektivna mononukleoza – bolest poljupca – uzrok, simptomi, liječenje

Što je infektivna mononukleoza ili

Vjerojatno ste čuli za bolest poljupca, također poznatu kao infektivna mononukleoza, koju uzrokuje Epstein-Barr virus. Pogađa djecu i mlade, ali se može pojaviti i kod odraslih. Osim poljupcem, osoba može biti izložena ovom virusu kašljanjem, kihanjem, dijeljenjem pribora za jelo sa zaraženim osobama, kontaminiranih predmeta i rijetko transfuzijom krvi. Infektivna mononukleoza obično se javlja kod osoba u dobi od 15 do 25 godina. Kada virus uđe u organizam, napada stanice sluznice nosa, grla i ždrijela, nakon čega se razmnožava u krvotoku dospijevajući u slezenu, jetru, koštanu srž i limfne čvorove.

Međutim, u mnogim slučajevima može proći nezapaženo jer nema simptoma. Neke od komplikacija koje proizlaze iz infektivne mononukleoze su povećana slezena, trombopenija, anemija, promjene na bubrezima, meningitis i opstrukcija dišnih putova zbog povećanih limfnih čvorova. Na temelju provedenog istraživanja zaključeno je da određene komponente koje proizvodi ovaj virus u korelaciji s DNK dovode do komplikacija i drugih bolesti poput multiple skleroze.

Infektivna mononukleoza – simptomi

Nakon početne infekcije, Epstein-Barr virus doživotno ostaje u tijelu u bijelim krvnim stanicama. Na taj način zaražena osoba može slinom prenijeti virus i zaraziti druge ljude. Prijenos virusa događa se i tijekom samog razdoblja inkubacije, tj. razdoblja infekcije i pojave simptoma. Inače, inkubacija traje između 10 i 15 dana. Infektivna mononukleoza može biti slična drugim infekcijama grla, kao što je tonzilitis. Može izazvati različite manifestacije, od asimptomatskih do teških slučajeva.

No ono što je karakteristično su povišena temperatura, grlobolja, angina, natečeni limfni čvorovi, iritacija kože, jak umor, bolovi u tijelu, znojenje, natečeni krajnici, gubitak apetita, groznica, povećana slezena i kašalj. Infektivna mononukleoza u najtežem obliku pridonosi oticanju jetre. Iako oporavak obično traje tri do četiri tjedna ako su simptomi prisutni, u mnogim je slučajevima asimptomatski. Procjenjuje se da je gotovo 95% odraslih osoba tijekom života imalo kontakt s ovom vrstom virusa, ali su nakon razvoja antitijela postali imuni na mononukleozu.

Infektivna mononukleoza – liječenje

Kako se liječi infektivna mononukleoza? Ono što je ključno za postavljanje dijagnoze su simptomi kod bolesnika i provođenje određenih pretraga. Na taj će način liječnik tražiti znakove infekcije kod pacijenta. Za potvrdu infektivne mononukleoze rade se krvne pretrage koje dokazuju prisutnost atipičnih limfocita. Osim toga, može biti indicirana kompletna krvna slika kako bi se isključile druge moguće infekcije. Ne postoji specifično liječenje infekcije uzrokovane Epstein-Barr virusom, ali određene mjere mogu ublažiti simptome. U tu svrhu preporuča se koristiti protuupalne lijekove i analgetike koji mogu ublažiti neke od postojećih simptoma.

U određenim slučajevima pacijent može imati i drugu infekciju, pa je potrebno liječiti obje infekcije. Uz grlobolju uzrokovanu infektivnom mononukleozom može se razviti i bakterijska infekcija koju je potrebno liječiti. S obzirom da je svaki slučaj jedinstven, liječenje se mora provoditi adekvatno u skladu s preporukama liječnika. Kako za ovu bolest ne postoji cjepivo, važno je voditi računa o sebi i spriječiti daljnje prenošenje virusa. Jedna od glavnih mjera prevencije za oboljele je izbjegavanje ljubljenja i dijeljenja predmeta kao što je pribor za jelo dok se simptomi ne povuku. Osim toga, potrebno je češće prati ruke. Infektivna mononukleoza se smatra bolešću koja obično ne dovodi do razvoja ozbiljnih komplikacija.

Tagovi:

#Infektivna #mononukleoza #bolest #poljupca #uzrok #simptomi #liječenje

Komentariši