Lifestyle

Jaka kiselina u želucu – uzrok, simptomi, liječenje

Jaka kiselina u želucu uzrok

Jaka kiselina u želucu je neugodna pojava kod koje se kiselina iz želuca vraća u jednjak i uzrokuje pečenje, podrigivanje i otežano gutanje. Pojačana kiselina može biti uzrokovana prehranom i načinom prehrane, kod većih unosa hrane koja nije dovoljno prožvakana, kod masne hrane, pržene hrane, ali također se javlja i zbog alkohola, gaziranih pića, kave i pušenja.

Jaka kiselina u želucu može biti uzrokovana i bakterijom Helicobacter pylori, ali oštećenja sfinktera, mišića koji dijeli želudac od jednjaka koji se otvara prilikom gutanja hrane. Prolaps želuca u prsnu šupljinu, kao i gastritis, upala želučane sluzinice česti su uzroci pojačanog lučenja kiseline iz želuca. Gastritis je javlja zbog prevelikog stresa i vrlo je neugodna pojava.

Bolest celijakija, nemogućnost probavljanja glutenske hrane još je jedan uzrok pojačane kiseline i drugih bolesti probavnog sustava. U trudnoći se javlja želučani refluks zbog djelovanja hormona, osobe s pretjeranom tjelesnom težinom i pretile osobe također zbog svoje težine i mase imaju ovih želučanih problema.

Jaka kiselina u želucu simptomi

Simptomi koje jaka kiselina u želucu izaziva su neugodni i u nekim slučajevima neizdrživi. Javlja se osjećaj pečenja u području jednjaka jer želučani refluks gura kiselinu iz želuca u jednjak i time kiselina nagriza sluznicu jednjaka što je i bolno i peče. Ovaj osjećaj pečenja javlja se nakon obroka i u ležećem položaju. Kao simptom može se javiti i bol u prsima, pa ukoliko bol ne prestaje obratite se liječniku kako bi se isključili srčani poremećaji.

Jaka kiselina u želucu izazvat će ograk okus u ustima, to je znak da je kiselina iz jednaka došla i do usta što može biti opasno naročito noću tokom spavanja jer može izazvati gušenje u snu. Ukoliko se jaka kiselina često javlja ne samo da će oštetiti sluznicu jednjaka, već će i oštetiti glasnice, pa će se javiti promuklost i suho grlo, a uslijed toga i kašljanje.

GoSlim - smršaj zdravo

Kiselina koja se diže do usta djelovat će i na sluznicu u ustima i na zube, pa će sluznica u ustima biti blijeda, a na zubima će se stvarati naslage koje će uzrokovati kvarenje zubi i probleme s desnima.

Jaka kiselina u želucu liječenje

Ukoliko jaka kiselina u želucu predstavlja svakodnevni problem obratite se liječniku koji će vam propisati lijekove i dati upute o promjeni prehrane i namirnicama koje smijete i koje ne smijete jesti. Namirnice koje trebate izbjegavati sve dok jaka kiselina u želucu postoji su rajčica, masno meso, svježi luk, limun i ostali citrusi, pržena i pečena hrana, ljuta hrana, ocat, slatko, alkohol, kava, gazirana pića, te općenito teško probavljiva hrana.

Mnogi znaju da soba bikarbona pomaže u slučaju kada se kiselina diže iz želuca, međutim to vam ne bi smjela biti svakodnevna rutina, već povremena. Čajevi od bijelog i crnog sljeza pomoći će u obnovi sluznice želuca, a nelagodu može olakšati čaj od kamilice ili čaj od mente. Namirnice koje su korisne kod jake želučane kiseline su mrkva, lješnjaci, bademi, zob, aloa vera, banana, jabuka, riža đumbir i komorač.

Ujedno je dobro ne jesti dva sata prije spavanja, obroci trebaju biti manji ali češći, potrebno je piti puno tekućine, treba smanjiti tjelesne napore, smanjiti stres, izbjegavati bombone i žvakače gume, nositi udobnu obuću koja ne steže u trbuhu. No, ukoliko vas ova neugodna pojava muči dulje vrijeme i nikako ne prestaje potrežite pomoć liječnika koji će utvrditi točan uzrok.

Tagovi:

#Jaka #kiselina #želucu #uzrok #simptomi #liječenje
Izvorni članak