Januvia tablete (50, 100 mg)- djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što su Januvia tablete i za što se koriste?

Contents

Januvia tablete u sebi sadrže djelatnu tvar koja se zove sitagliptin, što navedeni lijek stavlja u skupinu DPP – 4 inhibitora, ili u skupinu lijekova koji snižavaju šećer u krvi pacijenta koji se bore sa šećernom bolešću tipa 2. Navedene tablete pomažu u poboljšanju razine inzulina kod pacijenta nakon obroka i isto tako smanjuje količinu proizvedenog šećera u krvi. Januvia tablete se prepisuju sa strane liječnika kako bi se snizila razina šećera u krvi, koji je visok radi prisustva šećerne bolesti tipa 2. Navedeni lijek se može uzimati sam, ili isto tako u kombinaciji s nekim drugim lijekovima koji isto tako snižavaju razinu šećera u krvi. Što je potrebno znati prije uzimanja navedenog lijeka?

Tablete se ne smiju uzimati ako ste alergični na bilo koji sastojak lijeka, ako patite od zdravstvenih tegoba poput pankreatitisa ili žučnih kamenca, ako imate šećernu bolest tipa 1, ako imate dijabetičku ketoacidozu, ako imate bilo kakve probleme s bubrezima ili ako imate alergijsku reakciju na lijekove. Lijek se uzima striktno po dozi koju je odredio vaš liječnik. On se često uzima jedanput na dan po 100 mg kroz usta. Tijekom uzimanja navedenog lijeka bitno je pridržavati se preporuka liječnika o dijeti, tjelovježbi i po potrebi smanjivanju kilaže.

kako djeluju Januvia tablete i koje su njihove nuspojave?

Što je šećerna bolest? Šećerna bolest tipa 2 je stanje kada tijelo osobe ne proizvodi samostalno dovoljno inzulina, ili kada inzulin koji tijelo proizvede ne djeluje onako kako bi trebao. Isto tako tijelo može proizvoditi i previše šećera, što dovodi do nakupljanja glukoze u krvi. Nakupljena glukoza može uzrokovati mnogobrojne probleme poput; Bolesti srca ili bubrega, razvoj sljepoće pa čak i amputacije. kako djeluju Januvia tablete? Njihovo djelovanje usporava ulazak samih ugljikohidrata iz crijeva u krv. kako? One usporavaju njihovo razlaganje iz unesene hrane. Ovim postupkom one smanjuju porast razine samog šećera u krvi nakon obroka.

Da li navedene tablete imaju nuspojave? Moguće su nuspojave kao i kod svakog lijeka. Iskustva pacijenata navode kako su prijavljeni slučajevi gdje se pojavila upala gušterače. Manje česte nuspojave se mogu pojaviti u obliku: Bolova u trbuhu, proljeva, zatvora, omamljenosti. Ponekad se može osjećati nelagoda u želucu. Česte nuspojave su: Nizak šećer u krvi, oticanje ruku te nogu, glavobolja. Ostale nuspojave su navedene u uputstvu o lijeku koji dolazi u pakiranju. Januvia tablete mogu i ne moraju izazvati nuspojave. Ukoliko primijetite nuspojave koje nastaju nakon uzimanja lijeka potrebno je kontaktirati svojeg liječnika ili ljekarnika.

Gdje kupiti Januvia tablete i koja im je cijena?

Navedene tablete se dobivaju na liječnički recept, tako da je sami odgovor gdje kupiti Januvia tablete ljekarna. Sama cijena za pakirane od 28 tableta od 100 mg je 221,15 kn. Lijek se treba čuvati na mjestu gdje ga djeca ne mogu dohvatiti. Ako lijeku istekne rok valjanosti prilikom korištenja, treba ga prestati konzumirati. U pravilu ljekarnik vam po izdavanju lijeka provjeri rok valjanosti. Januvia tablete dolaze u 25,50,100 mg i svaka od njih je različite boje. Njihovo pakiranje je isto, točnije sve su obložene neprozirnim blisterima i dolaze u pakiranju od 28 tableta, točnije jedno blister pakiranje sadrži 2x po 14 tableta.

One se uzimaju po uputstvima liječnika ili po doziranju koje je propisano u uputstvu o lijeku. Važno je ne prekoračiti određenu dozu kako ne bi došlo do ne željenih nuspojava. U slučaju da imate kakva dodatna pitanja vezana za lijek, uvijek se možete obratiti svome liječniku ili prvome ljekarniku. Ako dođe do pojave ozbiljnijih nuspojava važno je isto tako na vrijeme kontaktirati svoga liječnika kako bi se promijenilo liječenje.

Tagovi:

#Januvia #tablete #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar