Lifestyle

Kako hranom olakšati ili spriječiti bronhitis kod odraslih

Bronhitis kod odraslih – uzrok

Bronhitis kod odraslih je upala sluznice bronha ili dušnica, a to su cjevaste strukture u plućima koje omogućuju prolaz zraka. Ova upala često rezultira kašljem, poteškoćama s disanjem, produkcijom sluzi ili iskašljavanjem. Postoje dvije vrste bronhitisa, a to su akutni i kronični. Akutni bronhitis je obično kratkotrajna upala bronha uzrokovana virusima, bakterijama ili iritantima kao što su dim cigarete ili zagađenje zraka. Najčešći simptom je suhi ili produktivni kašalj, koji može trajati nekoliko tjedana. Ostali simptomi uključuju poteškoće s disanjem, povišenu temperaturu, umor i bolove u prsima. Kronični bronhitis je tip bronhitisa koji traje dulje vrijeme i obično se povezuje s pušenjem. Kronični bronhitis karakterizira dugotrajan kašalj s izbacivanjem sluzi, što traje najmanje tri mjeseca u godini tijekom najmanje dvije uzastopne godine. Pušenje je glavni uzrok kroničnog bronhitisa, ali i izloženost drugim iritantima poput prašine ili zagađenog zraka može doprinijeti razvoju ove bolesti. Uzrok bronhitisa, bez obzira na tip, obično je iritacija dišnih putova, što može dovesti do upale i nakupljanja sluzi. Virusne infekcije, bakterijske infekcije i izloženost iritantima kao što su dim cigarete ili kemikalije mogu potaknuti bronhitis kod odraslih. Također, osobe s oslabljenim imunološkim sustavom ili kroničnim bolestima pluća imaju veći rizik od razvoja bronhitisa.

Bronhitis kod odraslih – simptomi

Simptomi bronhitisa mogu varirati ovisno o tome je li u pitanju akutni ili kronični bronhitis. Za akutni bronhitis kod odraslih, najčešći simptomi su kašalj koji može biti suh na početku, ali kasnije može postati produktivan. Potom poteškoće s disanjem gdje oboljela osoba osjeća pritisak u prsima, otežano disanje, posebno tijekom tjelesne aktivnosti. Zatim osjećaj umora i opće slabosti, bol u prsima ili osjećaj nelagodnosti u prsima, pogotovo prilikom kašljanja te povišena tjelesna temperatura koja može, ali ne mora biti prisutna. Za kronični bronhitis kod odraslih, najčešći simptom je dugotrajan kašalj koji traje najmanje tri mjeseca tijekom najmanje dvije uzastopne godine. Zatim iskašljavanje sluzi i produkcija veće količine sluzi koja se izbacuje kašljem. Osoba osjeća kao stisak u prsima, i otežano disanje koje može biti prisutno kontinuirano. Prisutan je i osjećaj opće slabosti i umora koji se može pogoršati tijekom pogoršanja bolesti. Također, može biti prisutna povišena tjelesna temperatura kod pogoršanja bolesti ili ako se razvije bakterijska infekcija.

Bronhitis kod odraslih – liječenje

Liječenje bronhitisa ovisi o tipu bolesti te uzroku simptoma. Za akutni bronhitis kod odraslih, obično se preporučuju simptomatski tretmani poput odmora, pijenja puno tekućine, primjene inhalatora ili bronhodilatatora za olakšanje disanja te upotrebe lijekova protiv kašlja ili dekongestiva prema potrebi. Za kronični bronhitis kod odraslih, liječenje se fokusira na kontrolu simptoma i očuvanje funkcije pluća. To može uključivati inhalacijske lijekove poput kortikosteroida i bronhodilatatora te promjene u načinu života poput prestanka pušenja, izbjegavanja iritansa u zraku te redovitog vježbanja. Konzumacija hrane bogate antioksidansima može pomoći u jačanju imunološkog sustava i smanjenju upale u dišnim putovima. To uključuje voće poput bobičastog voća, agruma i jabuka te povrće poput kelja, brokule i špinata. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, poput masne ribe i orašastih plodova može isto tako imati protuupalne učinke. Važno je piti dovoljno tekućine kako bi se održala hidratacija i razrijedila sluz u dišnim putevima. Kako biste izbjegli bronhitis, važno je izbjegavati izloženost iritantima poput dima cigarete, prašine, zagađenja zraka i kemikalija može pomoći u sprječavanju razvoja bronhitisa. Redovito pranje ruku i izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koje imaju respiratorne infekcije također može smanjiti rizik od virusnih infekcija koje mogu dovesti do akutnog bronhitisa.

Tagovi:

#Kako #hranom #olakšati #ili #spriječiti #bronhitis #kod #odraslih
Izvorni članak