Lifestyle

Kako izgledaju bolesti dišnih puteva kod djece – Bolesti kod djece

Najčešće bolesti dišnih puteva kod djece

Obzirom da djeca u modernom svijetu rano krenu iz roditeljskog doma, već s godinu dana odlaze u jaslice, kasnije u vrtić i školu, vrlo rano su izložena različitim uzročnicima infekcija dišnog sustava, dok još nemaju potpuno izgrađen imunitet. Najčešće bolesti dišnih puteva kod djece se odnose na gornje dišne puteve i u njih spada prehlada, upala sinusa, upala uha (jednog ili oba), upala grla i upala ždrijela. To nisu opasne infekcije, ali ako se stalno vraćaju to je već problem.

Bolesti dišnih puteva kod djece u donjem dijelu dišnog sustava pogađaju dušnik, bronhe i pluća, a u njih spada i veliki kašalj. U akutnom stanju infekcije i gornjeg i donjeg dišnog sustava u početku su sa blažim smetnjama, no porast temperature i moguće komplikacije su svakako znak da morate s djetetom liječniku. Oko čak 90% tih infekcija su virusnog porijekla i traju pet do sedam dana uz simptomatsko liječenje bez antibiotika, no mnogi roditelji inzistiraju na antibioticima.

Za koje bolesti dišnih puteva kod djece trabaju antibiotici

Za virusne infekcije dišnih puteva antibiotici ne pomažu, najbolja prevencija i zaštita od virusnih infekcija su redovna cijepljenja koja se provode. To ne znači da se dijete neće razboljeti, ali ako se i razboli tijek bolesti će biti puno blaži, a vjerojatno i kraći. Za koje bolesti dišnih puteva kod djece trebaju antibiotici određuje djetetov pedijatar, nakon pregleda, laboratorijskih pretraga i eventualnih rendgenskih snimanja, ali uvijek su to bakterijske ili miješane infekcije ili neke komplikacije.

Mnogi roditelji žele sami naučiti raspoznati i razlikovati virusne i bakterijske infekcije za bolesti dišnih puteva kod djece iz jednostavnog razloga da dijete ne vuku u ambulante pune bolesne djece ako ne moraju. Ako dijete kad mu snizite temperaturu, normalno jede, igra se i spava, vjerojatno ima samo virusnu infekciju i za tjedan dana će moći u vrtić. Ako je dijete klonulo, bezvoljno ili razdražljivo i kada mu skinete temperaturu, ako odbija hranu, plače, loše spava, ipak ćete morati odvesti dijete liječniku.

Sve bolesti dišnih puteva kod djece počinju od nosa

I gornji i donji dišni putevi i sve bolesti dišnih puteva kod djece počinju od nosa, od nosa krene infekt u uho i dijete uho zaboli u snu. Iz nosa se infekt slijeva u grlo i ždrijelo i dijete dobije upalu grla ili upalu ždrijela, a ako se spusti još niže infekcija zahvaća dušnik, bronhe i pluća. Treba izvlačiti infekt iz malih nosića aspiratorom, kapati preporučenim kapima, držati se svih higijenskih pravila, dezinficirati sve, pa i igračke.

Kod bolesti dišnih puteva kod djece bi uvijek bilo dobro kada bi djeca barem još dva do tri dana mogla ostati kod kuće i nakon preboljene infekcije, tako bi se spriječilo učestalo i prebrzo vraćanje infekcija. Svakako treba dijete voditi na zrak, ali izbjegavati mjesta velikih okupljanja kao što su igrališta, trgovački centri, vožnja tramvajem ili autobusom. Dijete treba dovoljno spavati, a odrasli ne bi smjeli pušiti u blizini djece koja su možda još bolesna ili su se tek oporavila.

Tagovi:

#Kako #izgledaju #bolesti #dišnih #puteva #kod #djece #Bolesti #kod #djece
Izvorni članak