Lifestyle

Kako japanke utječu na probleme sa stopalima – Posljedice pretjeranog nošenja japanki

Postoje osobe koje se nikada nisu navikle na japanke

Iako se čine opće popularnom ljetnom obućom postoje osobe koje se nikada nisu navikle na japanke i to zbog grčenja prstiju koji stalno pokušavaju zadržati tu sklisku obuću koju ništa ne drži na nozi osim vještih nožnih prstiju. Ni ne znajući takve osobe su same sebe sačuvale od različitih ozljeda stopala koje počinju nadraženom i crvenom kožom između prstiju koji pokušavaju zadržati japanku na nozi. One samo izgledaju lako i lijepo, ali mogu ugroziti zdravlje.

Ako su vam japanke cijeli dan na nogama i ne izlazite iz njih, zbog njihove ravne podloge strada cijela vaša statura, mogu se pojaviti bolovi u donjem dijelu leđa, potkoljenicama i ahilovim petama. Vaš prirodni korak i ritam koraka su promijenjeni i to se može odraziti na vašim stopalima. Čekićasti palci, upale mišića i tetiva, padovi i ozljede prstiju, sve to možete zahvaliti japankama. Pete u japankama nemaju nikakvu potporu pa je sav teret na nožnim prstima koji su često bolni i zgrčeni.

Japanke mogu biti krivac za upale i rupture tetiva

Čak i ako ste u jako mekanim i kvalitetnim japankama po cijele dane, počet ćete osjećati posljedice. Japanke mogu biti krivac za upale i rupture tetiva, bolne žuljeve i mjehure između nožnih prstiju, ako su plastične koža između prstiju i po cijelom stopalu može crvenilom pokazivati stanje nadraženosti, a može biti i alergijska reakcija na materijal japanki. Pošto su prsti jedini dio noge koji pokušava zadržati japanku na nozi oni najviše i stradaju i djeluju i na ostale mišiće.

Ako niste znali, sada zapamtite da japanke zbog stalnog nošenja mogu biti krive i za pojavu kurjih očiju. Većina bakterijskih infekcija napadaju stopalo zbog tanke podloge japanki i noga je maksimalno izložena. Sitne frakture kostiju u stopalu nastaju zbog neprirodnog hoda ili dugog stajanja na ravnoj podlozi. Povrede zbog posrtanja u hodu, jer vam klize sa oznojenih nogu i u pokušaju da ih zadržite na nozi česti su i padovi i prave i ozbiljne ozljede.

Japanke, žuljevi, bolni mišići i bolni gležnjevi

U laganim japankama se osjećate kao da ste bosi, no to je lažan osjećaj, jer bi bosi bili stabilniji i sigurnije hodali. Japanke, žuljevi, bolni mišići, bolni gležnjevi, ali i koljena, kukovi i leđa, naročito donji dio leđa, sve je to od neprirodnog hoda u japankama. Žuljevi su uvijek između nožnih prstiju koji zadržavaju japanku da je ne izgubite, mogu pucati, curiti, krvariti, inficirati se jer je sve otvoreno bakterijama pri tlu po kojem hodate.

Zbog bolova u hodu, znojnih nogu, stalnog pokušaja da zadržite japanke na nogama možete i krivo stati pa su moguća i uganuća i istegnuća, a zbog padova u japankama možete i ruku slomiti ili bilo koju drugu kost. U japankama su koraci prirodno sitniji i kraći, pa nemojte u njima pokušavati trčati, čak ni žurno hodati, silazak sa visokih peta na tanku ravnu podlogu ima svoju cijenu. Svi ih vole, lako se obuju, ali još lakše slete s nogu, pa eto problema.

Tagovi:

#Kako #japanke #utječu #probleme #stopalima #Posljedice #pretjeranog #nošenja #japanki
Izvorni članak