Lifestyle

Kako konzumiranje sezamovih sjemenki pozitivno utječe na zdravlje – Ljekovitost grickanja sezamovih sjemenki

Zašto su sezamove sjemenke dobre za naše zdravlje?

Sezamove sjemenke se često koriste kao ukras na raznim pletenicama, kiflicama, pogačicama i brojnim drugim pecivima, no da li ste svjesni da su one puno više od samog ukrasa? Ove sjemenke nazivaju se začinom svih uzrasta, a njihovo ulje se koristi tisućama godina radi brojnih zdravstvenih prednosti. Zašto su sezamove sjemenke dobre za naše zdravlje? Sjemenke dolaze u bijeloj (zlatnoj), smeđoj ili crnoj boji. Osim što su bogate proteinima, one sadrže i veće količine nezasićenih masnih kiselina. U samo 100 grama ove namirnice pronaći ćemo:

572 kalorije, 50 grama masti od kojih 41 gram otpada na nezasićene masti, 23 grama ugljikohidrata od čega su 12 grama dijetalna vlakna, 18 grama proteina, 468 mg kalcija, 11 mg natrija, 14.6 mg željeza, 351 mg magnezija, vitamine A, B, D. Osim navedenih sastojaka, sjemenke će sadržavati i fitokemikalije koje će djelovati antioksidativno. Redovita konzumacija sezama može nam pomoći u: Sprječavanju nastanka dijabetesa, snižavanju krvnog tlaka, održavanju zdrave usne šupljine, zaštiti protiv oštećenja koja su uzrokovana radijacijom, održavanju zdravlja probavnog sustava, ublažavanju reumatoidnog artritisa, održavanju zdravlja srca, održavanju zdravlja štitnjače, podržavanju rada imunološkog sustava.

Kako se konzumiraju sezamove sjemenke?

Sezam se može konzumirati na mnoge načine. Sezamove sjemenke najčešće se koriste kao sastojak određenog jela ili kao ukras jela, iako se mogu grickati i samostalno. Sezamove sjemenke često pronađu svoje mjesto u raznim salatama kao začin, ili u pirjanom povrću kao hrskava nota. One se isto tako mogu umiješati u smoothie raznih vrsta ili samostalno popržiti na tavi i grickati samostalno. Sjemenke se također mogu i usitniti i koristiti kao prah/začin. Mljevene sjemenke često se miješaju i sa sezamovim uljem te medom i tako se dobiva namaz poznatiji pod imenom tahini koji se često konzumira za doručak.

Sjemenke se također mogu ubaciti i u žitarice po izboru ili umiješati u mliječne napitke (mlijeko, jogurt, kefir, kiselo mlijeko). Mnogi zdravi recepti današnjice nezamislivi su bez dodatka sezama, a sve zahvaljujući njegovim brojnim zdravstvenim prednostima. Redovitom konzumacijom sezamovih sjemenki možemo značajno utjecati na naše zdravlje. Dodane u jela ili samostalno one mogu spriječiti razna stanja ili oboljenja i očuvati zdravlje našeg imunološkog sustava.

Da li sezamove sjemenke uzrokuju nuspojave?

I dok sezamove sjemenke daju novu dimenziju okusa u raznim jelima, one ipak nisu za svakoga. Sezam se kao prehrambena namirnica u ljudskoj povijesti koristi stotinama godina i smatra se zdravom namirnicom. Ipak, pojedine osobe mogu biti alergične na sezam, osobito ako postoji alergija na orašaste plodove. Sezamove sjemenke kod pojedinaca mogu izazvati probavne smetnje, osipe, oticanje, otežano disanje, srčane tegobe, u težim slučajevima i anafilaktički šok. Prema novijim istraživanjima na sezam su uglavnom osjetljiva djeca koja pate od atopijskog dermatitisa i osobe oboljele od celijakije.

Vjeruje se da su manje nuspojave često uzrokovane radi križnih alergija (alergije koje nastaju u križanju s pojedinim namirnicama). Tko ne bi smio konzumirati sjemenke od sezama? Osobe koje su alergične na kikiriki ili orašaste plodove, kao i osobe koje su alergične na jaja ili mlijeko. Za većinu nas sezam je u bilo kojem obliku sigurna i nutritivno bogata kao i zdrava namirnica. Ukoliko postoji sumnja na reakciju potrebno je obratiti se liječniku i izbjegavati proizvode koji imaju tragove sezama.

Tagovi:

#Kako #konzumiranje #sezamovih #sjemenki #pozitivno #utječe #zdravlje #Ljekovitost #grickanja #sezamovih #sjemenki
Izvorni članak