Lifestyle

Kako napraviti kremu za ruke

Krema za ruke za sve tipove kože

Ruke su uz lice najizloženiji dijelovi tijela vanjskim utjecajima, od pranja ruku sapunima koji nisu pH vrijednosti prilagođeni ljudskoj koži, do korištenja raznih dezinfekcijskih sredstava, UV zrakama Sunca, te drugih djelovanja koji mogu oštetiti kožu na vašim rukama. Čak i kada imate normalnu kožu na rukama koja nije suha i osjetljiva trebate voditi računa o svojim rukama jer će s vremenom normalna koža postati i suha i osjetljiva ako je ne njegujete.

Krema za ruke za sve tipove kože može biti napravljena od namirnica koje imate u svom domu. Za izradu kreme za ruke će vam biti potrebna masnoća, voda i emulgator koji će spojiti masnoću i vodu, pa se za to koriste alantoin, glicerol, dekspantenol i neizostavni vitamin E. Bit će vam potebno 1/4 šalice kokosovog ulja, 1/8 šalice shea maslaca, te isto toliko kakao maslaca, jušna žlica bademovog ulja, te par kapi eteričng ulja po izboru. Kako bi povezali sve sastojke trebat će vam i malo vode, a masnoće ćete otopiti i povezati kuhanjem na pari. Kada završite s kuhanjem krema za ruke se može spremiti u posudice koje možete zatvoriti nakon što se ona ohladi, te je koristite jednom dnevno.

Krema za ruke za suhu kožu

Suhe ruke su gotovo uvijek i oštećene ruke sklone upalama i crvenilu, te je takvim rukama potrebna posebna pažnja. Kreme za ruke za suhu kožu se također mogu napraviti u vlastitom aramžmanu, samo trebate znati koje namirnice su vam potrebne i kako napraviti kremu za suhe ruke.

Krema za ruke koje su suhe i oštećene radi se u dvije faze, masna faza i vodena faza. Za masnu fazu vam je potrebno 10 g Cupuacu maslaca, po 6 g macerata centele u bademu i macerata nevena u bademu, te 6 g Olivem 1000 i 8 kapi vitamina E, te 6 kapi eteričnog ulja mrkve. Za vodenu fazu će vam biti potrebno 4 g glicerola i 4 g dekspantenola, 0,2 g alantoina, te 64 g hidrolat rimske kamlilice, a na kraju kod spajanja masne i vodene faze 20 kapi Cosgarda.

Ova krema za ruke se priprema tako da i masnu i vodenu fazu odvojeno zagrijavate na vodenoj pari koja ključa na laganoj vatri jer je potrebno sve sastojke dobro rastopiti, s time da ćete masnu fazu trebati stalno miješati. Kada se sve otopi vodenu fazu je potrebno umiješati u masnu fazu i dalje miješajući sastojke. Nakon spajanja masne i vodene faze kremu spremite u posudice koje ćete zatvoriti nakon što se krema ohladi, a primjenjujte je po potrebi.

Krema za ruke za osjetljivu kožu

Krema za ruke za osjetljivu kožu treba biti izrazito nježna jer je takva i koža na rukama. Nerijetko je osjetljiva koža na rukama podložna kožnim bolestima, dermatitisu, crvenilu, osipu, te upalnim procesima koji se mogu razviti zbog osjetljivosti kože na rukama.

Prirodna krema za ruke koja se radi s pčelinjim voskom je idealna za osjetljivu kožu na rukama jer pčelinji vosak djeluje protuupalno i njeguje osjetljivu kožu na rukama. Za izradu ove kreme će vam biti potrebno oko 60 g pčelinjeg voska, 1 dcl susamovog i 1 dcl kokosovog ulja, 2 žlice meda, 2 žlice soda bikarbone, 40 ml čaja od nevena i pola male žličice ulja lavande ili par kapi nekog eteričnog ulja.

Prvo pripremite čaj od nevena kojim ćete otopiti pčelinji vosak, te ćete u smjesu dodati i ostale sastojke i zagrijavati ih kuhanjem dok smjesa ne postane homogena. Nakon toga kremu ostavite da se ohladi pola sata, te je spremite u posudice koje možete zatvoriti. Kremu čuvajte na hladnom i tamnom mjestu, a primjenjujte je prema potrebi.

Tagovi:

#Kako #napraviti #kremu #ruke
Izvorni članak