Lifestyle

Kako napraviti otopinu za inhalaciju

Otopina za inhalaciju koja pročišćuje dišne putove

Inhalacija je proces uz koji vlažimo naše dišne puteve i time smanjujemo simptome bolesti i infekcije. Kihanje, kašljanje, začepljen nos, osjećaj peckanja i grebanja u grlu – svi ovi simptomi mogu se ukloniti uz pomoć inhalacije. Danas razlikujemo dva tipa inhaliranja, korištenje maske za lice i korištenje vruće vode. Otopina za inhalaciju u oba slučaja može sadržavati morsku sol, kamilicu, kadulju ili razna eterična ulja poput eukaliptusa. Kako se radi otopina za inhalaciju?

Najjednostavniji recept za otopinu sastoji se od rastapanja 10 grama soli u 100 mililitara prokuhane/vruće vode. Druga vrsta otopine može se pripremiti na način da u 4 dcl kipuće vode stavite pola režnja očišćenog češnjaka i dodate dvije kapi eteričnog ulja od čajevca i tri kapi eteričnog ulja od eukaliptusa. U samu vodenu paru također možete dodati i dvije do tri kapi ulja od majčine dušice, lavande ili ružmarina. Sinuse je najbolje inhalirati s eteričnim uljima od eukaliptusa, paprene metvice i čajevca. Ako su vam navedeni mirisi agresivni i iritiraju vas, tada je poželjno prebaciti se na blaže biljke poput kamilice ili lavande.

Kako se koristi otopina za inhalaciju?

Zagrijte do pola litre vode do točke vrenja i maknite ju s vatre. U nju dodajte kap odabranog eteričnog ulja, prekrijte glavu s ručnikom i sjednite iznad vruće vode. Udišite paru otprilike minutu do dvije, ili dok ne osjetite kako vam se dišni putovi oslobađaju začepljenja. Kada koristite eterična ulja, u pravilu dodajete do 5 kapi eteričnog ulja dok se voda ne ohladi i ne prestane pariti. Što ako ne želite koristiti eterična ulja? Otopina za inhalaciju može se isto tako veoma lako pripremiti uz pomoć suženog bilja ili čaja.

U zavrelu vodu dodat ćete sušeno bilje ili čaj. Prekriti ćete glavu s ručnikom i sjesti iznad vruće vode i inhalirati pare dok ne osjetite olakšanje u sinusima. Da li se otopina za inhalaciju može kupiti? Naravno. Poželjno je ipak da sami radite svoje domaće otopine za inhalaciju jer su zdravije i pružaju isti oslobađajući efekt kao i kupovne. Ako patite od infekcije ili upale sinusa, tada je najbolje da se savjetujete sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

Koliko dugo se smije udisati otopina za inhalaciju?

Pravilno inhaliranje je svakako bitno ako želimo što prije ozdraviti. Inhalirati se možemo i do više puta na dan, savjetuje se barem 2 do 3 puta dnevno u trajanju do 20 minuta. Navedeno se može razlikovati, ovisno o tome da li koristite metodu inhaliranja samo s vrućom vodom ili koristite inhalator. Ako koristite inhalator, tada će se koristiti prema preporuci ljekarnika koji i određuje samu otopinu za inhalaciju. Da li je otopina za inhalaciju sigurna?

Neovisno o tome da li se radi doma ili se kupuje, ova otopina je sasvim sigurna. Kada je potrebno zatražiti liječničku pomoć? U većini slučajeva otopina za inhalaciju pomaže kod uklanjanja začepljenih sinusa i ostalih simptoma koji se povezuju uz prehladu ili gripu. U slučaju da nakon par dana inhalacije ne primijetite promjene, tada je potrebno zatražiti mišljenje liječnika i ljekarnika. Inhalacija je jedna od najstarijih metoda kućnog liječenja, i kao takva ona se rado koristi još i dan danas.

Tagovi:

#Kako #napraviti #otopinu #inhalaciju
Izvorni članak