Lifestyle

Kako napraviti test na trudnoću i pravilno očitati rezultate

Kada je potrebno napraviti test na trudnoću?

Kućni testovi na trudnoću napravljeni su na način da otkriju prisutnost hCG-a. Navedeni hormon se oslobađa od strane posteljice kada postoji implantirani embrij u samoj maternici. Navedeni hormon postat će vidljiv u urinu trudnice, i upravo će on na testu otkriti da li je žena trudna ili ne. Kada je potrebno napraviti test na trudnoću? Kada postoji sumnja na trudnoću. Najosjetljiviji testovi mogu pokazati rezultate 7 dana nakon što je nastupila ovulacija. Implantacija embrija treba se dogoditi prije nego se krene proizvoditi hCG hormon, a to se najčešće događa 6 do 12 dana nakon nastupljene ovulacije, najčešće 10 dana poslije.

Mnogi testovi na trudnoću mogu se pokazati negativnima bez obzira na trudnoću, stoga se savjetuje da se napravi više testova ili da se posjeti ginekolog. Test na trudnoću se treba napraviti onda kada postoji sumnja na trudnoću, no sami test nije uvijek točan. Uz to što može pokazati da žena nije trudna a je i obrnuto, najbolja metoda za utvrđivanje trudnoće je posjet vlastitom ginekologu koji će uz pomoć ultrazvuka vidjeti da li postoji trudnoća ili ne.

Kako se radi test na trudnoću?

Svaki test na trudnoću dolazi za uputama za uporabu. Postoje dvije vrste testa na trudnoću, onaj na koji se mokri, i onaj koji se može umočiti u urin. U slučaju da ste odabrali test koji je većinom štapić, tada ćete ga postaviti ispod sebe i pomokriti se po označenom dijelu par sekundi. Ako ste odabrali test koji će se umočiti u urin, tada je potrebno pomokriti se u odabranu čašu ili posudu i umočiti štapić do označene crte. Prije korištenja testa od iznimne je važnosti pročitati upute proizvođača kako bi znali što trebate napraviti i koliko trebate čekati za rezultate.

Najčešće, pozitivan test na trudnoću pokazuje tamniju kontrolnu crtu, i drugu svjetliju crtu koja će se pojaviti nakon doticaja s urinom. Ako se druga crtica pojavi u vremenskom roku koji je naveden u uputama testa, tada ste trudni. Ako je test negativan, tada se ne pojavljuje druga crtica, već ostaje samo originalna tamnija kontrolna crta. U rijetkim slučajevima može se dogoditi da test ne reagira i ne pokazuje nikakve crte, što znači da je on pokvaren.

Što ako je test na trudnoću pozitivan?

Ako je kućni test na trudnoću pokazao pozitivno, tada je potrebno javiti se odabranom ginekologu i planirati prvi prenatalni pregled. Ginekolog će utvrditi da li ste zaista trudi, koliko ste trudni i dat će vam određene smjernice kojih se morate držati ako planirate zadržati trudnoću. U zaključku, test na trudnoću je svakako važan alat za utvrđivanje trudnoće, no oni ponekad mogu dati lažne rezultate. Prilikom uzimanja testa veoma je važno da pročitate upute i da ih isto tako pažljivo slijedite kako bi dobili što točniji rezultat.

Gdje možete nabaviti test za utvrđivanje trudnoće? Navedeni testovi dostupni su u svim ljekarnama. Važno je naglasiti da sami test ne može odrediti spol vašeg djeteta i ne može predvidjeti da li je dijete zdravo ili ne. Stoga, kada saznate za trudnoću preporučuje se da što prije otiđete svojem ginekologu i da sa njime porazgovarate o svemu što vas zanima vezano za trudnoću i njen razvoj. Ukoliko postajete majka prvi puta, tada ćete dobiti detaljna objašnjena što bi i kako trebali raditi kako bi trudnoća prošla što bolje.

Tagovi:

#Kako #napraviti #test #trudnoću #pravilno #očitati #rezultate
Izvorni članak