Lifestyle

Kako očistiti povrće od pesticida – Uklonite pesticide s vaših namirnica

Očistite povrće i voće od ostataka pesticida

Ostatke pesticida najčešće uklanjamo uz pomoć pranja s vodom, guljenja namirnica, blanširanja ili kuhanja. No, jesu li ove metode zaista učinkovite? Pesticidi su svakako potrebni, osobito ako na njih gledamo iz druge perspektive. Onu su nužni u zaštiti voća, povrća i ostalih biljaka jer sprječavaju razvoj bolesti kao i štetnika. Količina ostataka navedenih pesticida u povrću ili voću ne bi smjela prelaziti dopuštene granice, no mnoga izvješća nas upozoravaju da bi trebali obratiti pažnju na detaljno pranje namirnica. Zašto su pesticidi štetni?

Povrće i voće koje je tretirano pesticidima može utjecati na naše zdravlje. Određeni pesticidi mogu biti neurotoksični i karcinogeni, što može uzrokovati narušeno reproduktivno zdravlje i uzrokovati proizvodnju abnormalnijih stanica u našem organizmu. Radi sve većeg straha od navedenog, mnogi su se okrenuli raznim metodama uklanjanja viška zaostalih pesticida sa svojih namirnica. Da li je svako povrće i voće tretirano? Većinom da, osim ako ne kupujete iz bio uzgoja ili ako ne uzgajate sami.

Metode kako možete očistiti svoje povrće i voće od pesticida

U uobičajene metode uklanjanja pesticida s namirnica ubrajamo: pranje s vodom, guljenje, blanširanje ili kuhanje. Pranje vodom svakako je važan korak i on se ne bi smio preskakati, neovisno o tome da li je povrće ili voće špricano ili ne. Pranje pod vodom uklanja nečistoće ali i višak pesticida. Nažalost, ova najjednostavnija metoda nije sama po sebi dovoljna za uklanjanje pesticida jer su neki od njih netopljivi u vodi. Ispiranjem možemo ukloniti svega od 25 do 60 % pesticida, i to pod uvjetom da ispiranje u vodi traje barem par minuta.

Voće i povrće poželjno je natopiti u kupki u kojoj je prisutna i soda bikarbona. Soda uspješno uklanja do 95 % određenih pesticida. Guljenjem ćemo ukloniti prvi sloj namirnica, no potrebno je naglasiti kako time uklanjamo i najhranjiviji dio. Blanširanje i kuhanje namirnica moguće je samo kod određenih namirnica, stoga i nije preporučljiva metoda. Isto tako, danas je na tržištu moguće pronaći razna sredstva za čišćenje namirnica, no mišljenja su podijeljena.

Kako očistiti povrće i voće od pesticida?

Osim gore navedenih metoda za uklanjanje pesticida, možemo probati i sljedeće načine: Uklanjanje uz pomoć octa i kuhinjske soli – U navedenu otopinu potopit ćemo gomoljasto povrće ali i voće. Na jednu šalicu vode potrebno je dodati 1/4 octa te kuhinjske soli. Namirnice bi trebale odstajati u otopini do 30 minuta i nakon toga se dobro isprati. Termička obrada – Kuhanjem i blanširanjem uklanja se do 90 % zaostalih pesticida, no ono isto tako može utjecati na kvalitetu namirnica. Uz to, ovo nije najbolja metoda jer neki pesticidi nisu topljivi u vodi.

Prženje u ulju ili pečenje također može uklonit razne pesticide, no isto tako može ih i povećati. Anti pesticidni sprejevi – Rade se većinom od prirodnih kiselina poput octa ili citrusnog voća. Sprejem će se poprskati povrće i voće i pustiti da odstoji par minuta. Nakon par minuta namirnice se peru pod jakim mlazom vode i mogu se dalje koristiti. Do sada nije otkrivena metoda koja bi uspješno mogla ukloniti sve pesticide iz namirnica, no postoje određene metode koje navedeno mogu drastično minimalizirati.

Tagovi:

#Kako #očistiti #povrće #pesticida #Uklonite #pesticide #vaših #namirnica
Izvorni članak