Lifestyle

Kako prepoznati i liječiti migrenu

Migrena je najraširenija vrsta glavobolje

Kada vas glava boli niste nizašto, ali kada imate napadaj migrene sve i svi vam smetaju. Nisu sve glavobolje iste niti su njihovi uzroci, intenzitet i trajanje boli iste. O migrenama znanost još nije donijela konačni sud niti je do kraja objasnila njihov nastanak, no, statistike govore, migrena je najraširenija vrsta glavobolje i ne mora se kod svakoga jednako manifestirati. Nešto više se zna o okidačima za migrenu, no i ta statistika se stalno dopunjava.

Migrena se definira kao primarna glavobolja koja se javlja periodično u vidu napadaja glavobolje, s tim da intenzivna pulsirajuća bol može trajati od 4 – 72 sata. Ova glavobolja je često jednostrana, kada vas uvijek boli samo jedna strana glave, neki pacijenti čak navode samo jednu točku, ali to nije pravilo. Intenzivnu bol često prate mučnine, pretjerana osjetljivost na svjetlost, zvukove i mirise, zato se migrenaši povlače u tamnu sobu, iz koje ne izlaze dok ne popusti nesnosna glavobolja.

Migrena nije simptom neke druge bolesti

Kod jakih glavobolja koje se ponavljaju periodično s manjim ili većim vremenskim razmacima, liječnik prvo utvrđuje da li je to povezano s nekim drugim bolestima od kojih se liječi pacijent, ili sa nekim sezonskim tegobama poput prehlade, upale sinusa, uha, grla, očiju, zubobolje. Ali iskusni dijagnostičari znaju da migrena nije simptom neke druge bolesti i ako je blaga, sa blagim simptomima možda će trebati vremena da se prepozna, ali ponavljanjem jača i intenzitet boli i brzo je prepoznatljiva.

Migrena se dijagnosticira kroz opširnu anamnezu osobnu i povijest bolesti u obitelji, slijede vađenje krvi, neurološki pregled i po potrebi EEG, CT glave ili magnetska rezonanca. Slabije migrene ne zahtijevaju liječenje, srednje i jake migrene se moraju liječiti jer osoba sa tako jakom glavoboljom ne funkcionira u svakodnevnom životu, no, ne postoji neki univerzalni lijek za migrenu. Blagu migrenu liječe pacijenti sami tabletama protiv bolova, u svim ostalim slučajevima neurolog preporučuje način liječenja i propisane lijekove.

Okidači migrena i samopomoć kod migrene

Nema medicina previše odgovora na pitanja o migreni, ali ima nešto više spoznaja o okidačima za njezin nastanak, a prema okidačima se često određuje i način liječenja. Okidači migrena i samopomoć kod migrene nisu kod svih pacijenata isti, ali pacijenti koji s migrenama žive stalno, s vremenom nauče i kako sami sebi olakšati to nesnosno stanje. Najčešći okidači su stres, manjak soli u prehrani, manjak sna, glad, dehidracija, neke vrste hrane (namirnica), aditivi u prehrambenim proizvodima.

Migrena može nastupiti i kod prekomjernog pijenja alkohola, kave ili drugih pića sa visokim udjelom kofeina (neke vrste čajeva, neka gazirana pića poput coca cole), pretjerane konzumacije raznih lijekova, zbog jakih mirisa kojima je bolesnik izložen, prejakog svjetla i preglasnih zvukova. Na pojavu migrene utječu i vremenske promjene, ali je ne treba zamijeniti sa meteopatijom, hormonalne promjene kod žena, prtjerana fizička aktivnost. Isključite okidače ili se maknite od njih, odspavajte i odmorite se, to je najbolji vid samopomoći.

Tagovi:

#Kako #prepoznati #liječiti #migrenu
Izvorni članak