Lifestyle

Kako prepoznati koliki će biti pas

Kada moje štene postaje odrasli pas?

Svaki štenac je jedinstven, što se može vidjeti prema pasmini, veličini, temperamentu, potrebama. Tijekom odrastanja vaše štene će prolaziti kroz razne fazne prilagodbe, što će na kraju rezultirati odraslim psom. Kada moje štene postaje odrasli pas? Navedeno će ovisiti o samoj pasmini psa, kao i brizi tijekom odrastanja. Pas je odrastao onda kada je prema standardima pasmine dosegao određenu visinu i težinu. Pasmine se mogu kategorizirati prema sljedećim veličinama: Patuljaste pasmine – Maksimalna kilaža iznosi 4 kilograma, punu veličinu dosežu s 8 mjeseci.

Manje pasmine – Kilaža im može varirati od 5 do 10 kilograma, punu veličinu dosežu s 10 mjeseci. Srednje pasmine – Kilaža im može varirati od 11 do 25 kilograma, punu veličinu dosežu s 12 mjeseci. Velike pasmine – Kilaža im može varirati od 26 do 44 kilograma, punu veličini dosežu s 15 mjeseci. Gigantske pasmine – Kilaža im može varirati od 45 kilograma na više, punu veličinu dosežu u razdoblju od 18 do 24 mjeseci. Prema navedenom možete vidjeti kako manje pasmine brže dosežu svoji puni rast i prije sazrijevaju, dok je većim pasminama potrebno više vremena.

Što pas treba tokom svog odrastanja?

Veličina svakog psa je genetski određena, što znači da prema samim standardima određene pasmine možete vidjeti koja je idealna veličina ženke ili mužjaka. Iako je sami rast pasmine često povezan s genetikom i uzgojem, ono će ovisiti i o vašoj brizi. Što pas treba tokom svog odrastanja? Ishrana svakako igra veliku ulogu u zdravom razvoju psa. Upravo je kvalitetna ishrana direktno povezana s dobrim razvojem i rastom. Što je potrebno imati na umu kada hranite štenca? Njihova prehrana se podosta razlikuje od prehrane za odrasle pse.

Štenci često imaju posebno prilagođenu dijetu koja im omoguće unos svih potrebnih nutrijenata koji će pomoći u zdravom rastu te razvoju. Veterinari često savjetuju i razne dodatke prehrani poput kalcija kako bi se kostur psa zdravo razvijao. Kada štene prelazi na prehranu za odrasle pse? Kada pas dosegne zrelost prema standardu svoje pasmine, tada je potrebno napraviti prilagodbu vezanu za prehranu i njegu. Odrasli psi često jedu jedan do dva obroka dnevno. Ovi obroci moraju biti nutritivno uravnoteženi kako bi dobili potrebnu energiju. Štene je potrebno postepeno uvoditi u novu rutinu prehrane kako bi se i sama probava prilagodila.

Kako znati da je pas sretan?

Često se kaže da se trebate uživati u svakome trenutku dok vaš štenac odrasta, jer upravo ta faza odrastanja veoma kratko traje. Štene je odraslo, i sada se pitate kako znati da li je vaš pas sretan? Štenci i odrasli psi se svakako drugačije ponašaju, stoga se mnogi vlasnici pitaju kako prepoznati znakove sreće kod svog psa. Štenci često pokazuju svoju zaigranu i istraživalačku stranu, što odaje dojam da su sretni i zadovoljni. Što je s odraslim psom?

Kada je vaš odrasli pas sretan, tada će on činiti sljedeće: Pokazivat će svoji trbuh, traži bliskost s vlasnikom (fizički kontakt), puno spava, ima takozvane žute minute, upućuje vam nježne poglede. Zdravo, kvalitetno i sretno odrastanje psa sastoji se od pravilne prehrane, socijalizacije i treninga, zajedničkog učenja. Ukoliko se od malih nogu navedeno priušti štenetu, ono će odrasti u zdravog i poslušnog psa koji će često biti primjer drugima. Ukoliko razmatrate uzeti štene, poželjno je da se unaprijed raspitate o pasmini kako bi znali što očekivati.

Tagovi:

#Kako #prepoznati #koliki #će #biti #pas
Izvorni članak