Lifestyle

Kako rade crijeva – Kako radi probava

Što su crijeva?

Crijeva su dio probavnog sustava koji igraju ključnu ulogu u procesu probave hrane i apsorpcije hranjivih tvari. Tanko crijevo je dugi, uski, i spiralno smješteni dio probavnog sustava, a sastoji se od tri dijela, a to su dvanaestopalačno crijevo, jejunum i ileum. Dvanaestopalačno crijevo je prvi dio koji je povezan sa želucem. Jejunum i ileum su ostali dijelovi i glavno mjesto gdje se odvija apsorpcija hranjivih tvari u krvotok. Površina unutarnje stijenke obiluje malim izbočinama poznatim kao crijevne resice, koje povećavaju površinu apsorpcije. Debelo crijevo je širi, kraći i deblji dio u odnosu na tanko crijevo. Sastoji se od slezene, kolona, slijepog i anusa. Glavna uloga je apsorpcija vode i elektrolita iz probavne mase koja preostaje nakon prolaska kroz tanko crijevo. Bakterije prisutne u debelom crijevu igraju važnu ulogu u procesu probave, razgrađujući ostatak hrane i proizvodeći neke vitamine i druge korisne tvari. Slijepo crijevo je mali prilog na spoju tankog i debelog crijeva, a crvuljak je mali izbočeni dio slezene.

Funkcija crijeva

Probava započinje unosom hrane kroz usta. Hrana se žvače kako bi se razbila na manje komade i pomiješala s pljuvačkom koja sadrži enzime za početak probave ugljikohidrata. Nakon žvakanja, hrana ulazi u jednjak. U želucu, hrana se miješa s kiselinom i enzimima koji pomažu u razgradnji proteina. Nakon određenog vremena provedenog u želucu, hrana se postupno pretvara u polutekuću tvar koja se prenosi u tanka crijeva, gdje se proces probave nastavlja. Enzimi iz gušterače i žuči iz jetre pomažu u razgradnji hrane na manje molekule, poput ugljikohidrata, proteina i masti. Hranjive tvari koje se oslobađaju iz hrane apsorbiraju se kroz crijevne resice i prenose u krvotok. Nakon što hranjive tvari budu apsorbirane u tankom crijevu, preostali materijal ulazi u debela crijeva. Debelo crijevo apsorbira vodu i elektrolite iz otpadnih tvari, čime se formira stolica. Bakterije prisutne u debelom crijevu pomažu u razgradnji ostataka hrane i proizvode neke vitamine i druge korisne tvari. Konačni ostatak neprobavljene hrane, zajedno s bakterijama i ostacima, izlučuje se kroz anus kao stolica.

Bolesti crijeva

Upalne bolesti obuhvaća bolesti poput ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti, a karakteriziraju ih upalne promjene u crijevima koje dovode do simptoma poput proljeva, bolova u trbuhu, krvarenje, gubitka težine i umora. Sindrom iritabilnog crijeva je funkcionalni poremećaj koji uzrokuje bol u trbuhu, nadutost, proljev i zatvor. Simptomi mogu biti izazvani stresom, prehrambenim faktorima ili hormonalnim promjenama. Celijakija je autoimuna bolest koja uzrokuje reakciju na gluten, protein prisutan u pšenici, ječmu i raži. Kod celijakije, konzumacija glutena uzrokuje oštećenje sluznice, što dovodi do simptoma kao što su proljev, bol u trbuhu, nadutost i gubitak težine. Crijevne infekcije mogu biti uzrokovane virusima, bakterijama, parazitima ili gljivicama. Simptomi crijevnih infekcija uključuju proljev, povraćanje, bol u trbuhu, vrućicu i umor. Polipi su abnormalne izbočine u unutrašnjosti. Iako većina polipa nije kancerogena, neki mogu postati kancerogeni s vremenom. Rak debelog crijeva je bolest u kojoj stanice postaju maligne i nekontrolirano se razmnožavaju. Simptomi uključuju promjene u crijevima, krvarenje, bol u trbuhu, gubitak težine i umor. Divertikuli su male izbočine koje se mogu formirati u unutrašnjosti. U većini slučajeva, divertikuli ne uzrokuju simptome. Međutim, ako se upale, može doći do divertikulitisa, što uzrokuje bol u trbuhu, groznicu, promjene u stolici i druge simptome.

Tagovi:

#Kako #rade #crijeva #Kako #radi #probava
Izvorni članak