Lifestyle

Koliki je normalan puls –

Koliki je normalan puls ovisi o dobi, ali spolu

Čak i u potpunom mirovanju, čak i u snu, srce kuca različitim ritmom kod svakoga. Naravno da opće zdravlje, mnoge bolesti, neki lijekovi, dnevni ritam, teški fizički poslovi, zahtjevni treninzi, stres, panika, strah i druga posebna psihička stanja utječu na brzinu otkucaja srca. Koliki je normalan puls ovisi o dobi, ali i spolu, a kod prosječnog čovjeka otkucaji srca između 50 i 100 otkucaja u minuti, s naglaskom da ženama srce uglavnom otkucava nešto brže.

Koliki je normalan puls ovisi o veličini, težini, toplini ili hladnoći, emotivnom stanju i bilo kojoj vrsti uzbuđenja. Ako vam broj otkucaja srca stalno prelazi gornju granicu, vjerojatno patite od tahikardije, ako imate stalno opasno malen broj otkucaja srca, stalno ispod donje granice, vjerojatno imate bradikardiju. Nekada se puls “opipavao” na unutarnjij strani zapešće, a današnji moderni tlakomjeri vam očitavaju i tlakove i puls u svakom trenutku. Svako odstupanje od takozvanog normalnog pulsa može ukazivati na razne zdravstvene probleme, a primarno one sa srcem.

Koliki je normalan puls i kakve probleme izazivaju tahikardija i bradikardija

Prosječan broj otkucaja srca za bebe do godinu dana starosti 100 – 160 otkucaja u minuti, za djecu 1 – 10 godina 60 – 140, djeca iznad 10 godina i odrasli imaju 60 – 100, a sportaši u dobroj formi 40 60 otkucaja u minuti. Koliki je normalan puls i kakve probleme izazivaju tahikardija i bradikardija je važno za prevenciju srčanih oboljenja. Svako odstupanje može ukazivati na neke rizike, upozoravati na predinfarktno stanje ili zatajenje srca.

Koliki je normalan puls i da li tahikardija ukazuje na anemiju, dehidraciju, groznicu, fizičku ili emocionalnu prenapregnutost ili bilo koju drugu vrstu stresa, možda je najbolje posavjetovati se s kardiologom, naročito ako vam srce često ubrzano lupa. Ako imate vrtoglavice, nesvjestice i osjećaj stalnog umora vjerojatno imate nizak puls, što je također razlog više da posjetite kardiologa, naročito ako uzimate lijekove za visok tlak ili štitnjaču, nizak puls može biti nuspojava tih lijekova i možda vam treba promijeniti lijek ili dozu.

Koliki je normalan puls i zašto je niži manje opasan

Ne znači nizak puls da baš ne čujete svoje srce, ono samo sporije otkucava i kod aktivnih sportaša i svih osoba koje redovito vježbaju je ritam otkucaja srca u mirovanju u pravilu nešto sporiji. Koliki je normalan puls i zašto je niži manje opasan, možda i zato što vježbanjem stječete dobru kondiciju i poboljšavate opće zdravlje. Osobe koje redovito vježbaju mogu kupiti fitnes narukvice koje mjere puls i za vrijeme treninga i kada se potpuno umire i opuste.

Uz to što je potrebno znati koliki je normalan puls, važno je zapamtiti daga mjerimo u mirovanju. Iako su moderni tlakomjeri i fitnes narukvice vrlo praktični za mjerenje, naučite ga izmjeriti i bez tehnoloških pomagala, nikada ne znate gdje i kada vam to može zatrebati, možete ga mjerti na vratu tako da položite srednji prst na dušnik ili na zapešću s unutarnje strane između kosti i arterije. Mjerite otkucaje 15 sekundi i pomnožite ih sa 4 tako ćete dobiti broj otkucaja u minuti.

Tagovi:

#Koliki #normalan #puls #
Izvorni članak