Lifestyle

Koliki su normalni otkucaji srca

I normalni otkucaji srca mogu varirati

Danas ljudi uglavnom vole tablice i tabele i u svim aspektima se žele uklopiti u neke mjere i izmjere, no i normalni otkucaji srca mogu varirati što ovisi o dobi, tjelesnoj masi, zdravstvenom stanju samog srca, lijekovima koje uzimate, emotivnom stanju u kojem se nalazite, statusu hormona štitnjače, ali i o temperaturi zraka. Iako moderni digitalni tlakomjeri uz visinu krvnog tlaka pokazuju i broj otkucaja srca, visoki krvni tlak obično ne utječe na brzinu pulsa,

Zanimljivo je da su normalni otkucaji srca kod sportaša nešto niži, kreću se od 40 – 60 otkucaja u minuti, a žene imaju nešto ubrzaniji puls od 120 – 130 otkucaja u minuti. Pretile osobe oba spola imaju nešto veći broj otkucaja u minuti jer im svaki fizički napor opterećuje srce i ubrzava njegov rad. Pušenje također povećava broj otkucaja srca u minuti, pojačan rad štitnjače, stres, upale i infekcije, povišena temperatura, viroze, suženja krvnih žila i srčane bolesti ubrzavaju puls.

Što utječe na to da se normalni otkucaji srca snize

Jasno je je da je normala ideal koji održava zdravlje, a da su povišeni ili sniženi otkucaji indikator da nešto ne valja, a katkada upozoravaju i na sitacije opasne po život, kao kod predinfarktnog stanja ili samog srčanog udara. Što utječe na to da se normalni otkucaji srca snize to spada u aritmije koje mogu biti asimptomatske i simptomatske, mogu biti blage i prolazne ili toliko ozbiljne da je potrebna ugradnja elektrostimulatora za srce (pacemakera).

Normalni otkucaji srca koji su se ubrzali ili povećali se nazivaju tahikardija, kada uspore zovu se bradikardija ili bradiaritmija, a niski otkucaji srca su oni ispod 50 otkucaja u minuti. Zbog sniženog broja otkucaja srca možete izgubiti svijest, osjetiti uznemirujuće ubrzan rad srca (palpitacije), otežano disanje, omaglicu pred očima i u glavi, i nemoć da se pomaknete. Djeca u prvoj godini života imaju broj otkucaja od 70 – 160 otkucaja u minuti, do 10-te godine 80 – 130 otkucaja, iznad 10 godina kao i odrasli.

Normalni otkucaji srca se mogu održavati

Mjerenje pulsa sa dva prsta na vratnoj žili ili na unutarnjoj strani doručnog zgloba se svodi na brojanje otkucaja cijelu minutu, i zapisivanje izmjerenog broja otkucaja srca u minuti i ovakvo mjerenje možete provesti bilo gdje da se nalazite. Ako ste u svom domu, koristite tlakomjer koji će vam pokazati visinu krvnog tlaka, ali i broj otkucaja srca u minuti. Radite to redovno, jer normalni otkucaji srca se mogu održavati, zdravim životnim navikama i smanjenjem rizika.

Želite svaki put vidjeti na tlakomjeru da su vam normalni otkucaji srca izbjegavajte stres, prestanite pušiti, reprogramirajte svoju prehranu i smršavite, i krećite se. Umjerena tjelovježba je najbolji prijatelj vašeg srca. Ako nemate tlakomjer pri ruci, ono ručno mjerenje možete brojati i samo 30 sekundi i dobiveni broj pomnožiti sa dva, tako ćete opet dobiti točan broj otkucaja vašeg srca u minuti. Ako zbilja i prečesto imate ubrzan ili usporen rad srca, možda je vrijeme da posjetite kardiologa.

Tagovi:

#Koliki #normalni #otkucaji #srca
Izvorni članak