Prenatalni test – iskustva, rezultati, cijena, forum

Šta je prenatalni test i koja su iskustva?

Contents

Prenatalni test je test koji se preporučuje trudnicama u prvom tromjesečju trudnoće kako bi se ispitala visina rizika od kromosomopatija, trisomija. To su anomalije kromosoma koje u djeteta razvijaju Downov, Patauov i Edwardsov sindrom sa kojim će se dijete roditi.

Iskustva trudnica ukazuju na to da prenatalni test ne pokazuje točno da li se doista radi o trisomiji, jer se može pokazati na testu da je rizik od trisomije visok pa da ipak trudnica rodi zdravo dijete, ali i obrnuto da se na testu pokaže nizak rizik a rodi se dijete sa anomalijom kromosoma.

Trudnice iskustvom potvrđuju da je rizik veći i on raste sa godinama starosti trudnice, no moguć je visok rizik prisutan i kod mlađih žena. Trudnice koje će biti upućene da obave prenatalne pretrage su uglavnom trudnice starije od 35 godina, ukoliko su već imale dokazane trudnoće sa trisomijom. Za potvrdu će biti potrebno uz test napraviti i ultrazvučni pregled i analizu krvi majke.

Neinvanzivni prenalatni test, skraćeno NIPT, je važan jer pruža siguran i precizan način da se beba testira prije rođenja, na prisustvo genetičkih poremećaja.

prenatalni test
Prenalatni test pruža siguran i precizan način da se beba testira prije rođenja

Prenatalni test rezultati

Kako smo već napomenuli rezultati koji se pokazuju za prenatalni test mogu ukazivati na netočne podatke, stoga je potrebno ukoliko rezultat testa ukaže na visok rizik trisomije to potvrditi i dodatnim pretragama koje nisu invazivne. Ultrazvučni nalaz kojim će se mjeriti tekućina u području vrata bebe, te ukoliko je sadržaj tekućine povećan rezultat UZV nalaza potvrđuje Downov sindrom.

Treća neinvazivna metoda se dobiva putem biokemijskih pretraga krvi majke kojom se mjeri slobodni beta podjedinica hCG da li je povećana razina i da li je smanjena razina proteina A PAPP-a. Ukoliko su rezultati takvi potvrđuju Downov sindrom nerođene bebe.

Postoje i invazivne metode kao što su amniocenteza kojom se uzima uzorak plodne vode punkcijom, na što se upućuju samo visoko rizični slučajevi jer postupak može biti i koban za bebu i trudnoću. A postoji i još jedna invazivan postupak kojim se može potvrditi prenatalni test, biopsija korionskih resica (CVS) kojom se također potvrđuju prethodni nalazi.

prenatalni test
Prenatalni test možete obaviti preko uputnice svog specijalista ginekologa

Prenatalni test forum i informacije o cijenama

Kako biste bili što više upućeni o tome što je prenatalni test, koliko je on pouzdan, kakve rezultate može ukazivati, što poduzeti da bi se potvrdila točnost rezultata prenatalnog testa sve možete saznati iz iskustva drugih trudnica na forumima koji se bave ovom tematikom.

Savjeti koje možete dobiti od drugih trudnica koje su prošle isti proces i istu situaciju mogu vam biti od velike koristi jer iskustva trudnica vam liječnici ne mogu prenijeti. Iskustva iz prve ruke su uvijek najbliža onome što vas čeka i ta iskustva vam mogu pomoći da postavite puno pitanja specijalistima i da vam objasne što možete poduzeti i koje pretrage možete tražiti.

Invazivne prenatalne dijagnostičke metode su pretrage koje uključuju ulazak sonde ili igle u maternicu majke.

U malom postotku slučajeva mogu uzrokovati oštećenje ploda ili same majke te uzrokovati pobačaj. Uz današnji napredak tehnologije i dijagnostike, invazivni prenatalni dijagnostički postupci nose jako malu opasnost za plod i majku, ali ta opasnost ipak postoji. Upravo zbog toga, oni se preporučuju samo onim pacijenticama s visoko rizičnom trudnoćom, odnosno onima kojima su prethodni testovi postavili povećanu sumnju na neku abnormalnost ploda.

Neinvazivne prenatalne dijagnostičke metode, koje se još nazivaju i metodama probira, uključuju ultrazvučni pregled i mjerenje biokemijskih biljega u majčinoj krvi. Osim toga, u njih spada i izolacija fetalne DNA iz majčine krvi. Neinvazivne prenatalne pretrage imaju široku primjenu zbog svoje sigurnosti i jednostavnosti izvedbe, a namijenjene su svim trudnicama bez obzira na to imaju li povećan rizik za anomaliju ploda ili ne (zbog dobi ili prisutnih genetičkih bolesti u obitelji).

Kao što je već napomenuto, metode probira ne mogu potvrditi postojanje bolesti ploda. Ako se njima utvrdi da trudnica ima povećan rizik za neku bolest, rade se invazivne metode kojima se dijagnoza bolesti potvrđuje ili isključuje.

prenatalni test
Test uključuje uzimanje krvi

Kako se pripremiti za prenatalni test

Test uključuje uzimanje krvi kako bi se prenatalni test mogao napraviti. Može se prema dogovoru napraviti i ultrazvučni pregled, ali on nije uključen u Nifty test. Nakon potpisivanja informativnog pristanka na vađenje krvi, trudnici se iz vene vadi krv (1 do 2 epruvete) i šalje u laboratorij.

Nalazi testa su gotovi za 3 – 7 radnih dana.

Prenatalni test možete obaviti preko uputnice svog specijalista ginekologa, ali ga i možete obaviti u poliklinikama te ga platiti, ovisno što se testom ispituje. Važno je da test obavljaju za to obučeni specijalisti u bolnicama ili privatnim poliklinikama kako biste bili sigurni da je test ispravno proveden.

Pročitajte još

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Related post

O autoru

Dodaj komentar