Lifestyle

Kako se dobiva i liječi šarlah – zarazne bolesti

Šarlah je zarazna streptokona upala ždrijela

Zarazne bolesti od izuma antibiotika nisu takav bauk kao nekada, ali antibiotici su dvosjekli mač koji suzbija trenutnu infekciju, ali istovremeno smanjuju imunološki odgovor, pa jedanput preboljenu bolest možemo ponovo dobiti. Šarlah je zarazna streptokokna upala ždrijela, bolest scerletnog lica koju i nazivaju scarlatina, koja uglavnom napada djecu od 2 – 10 godina. Bolest je praćena groznicom, povišenom temperaturom, upalom grla i ždrijela (anginom) i zrnastim osipom svuda po koži osim po tabanima i dlanovima.

Šarlah je zarazan i širi se kapljičnim putem, a hemolitički stretokok iz skupine A ispušta toksine koji izazivaju taj kožni osip, koji je vidljiv i na jeziku, a po koži se po izlječenju oljušti kao što se ljušti koža nakon sunčanja. Ovaj streptokok može izazvati streptokoknu anginu, upalu nosa, pluća, pojavu crvenog vjetra i babinje groznice, zaraza se širi u vrtićima, školama u hladnije doba godine. Inkubacija traje 2 – 3 dana, ali se bolest može razviti i tjedan dana nakon zaraze.

Toksični i septički šarlah i moguće komplikacije

Simptomi šarlaha su zimica, visoka temperatura, groznica, grlobolja i glavobolja, no to su opći simptomi. Infekcija se može razviti u toksični i septički šarlah i moguće komplikacije mogu biti različite iako su uglavnom rijetke. Toksični oblik prati visoka temperatura, glavobolja, često povraćanje, cerebralni napadi, pad tlaka, ubrzani puls i bolest se dramatično pogoršava u vrlo kratkom vremenu, u svega nekoliko sati infekcija se pogorša do te mjere da može završiti smrtnim ishodom, ali se to rijetko događa.

Septički šarlah se lokalizira na mjestu ulaska streptokoka u tijelo, kao gnojna angina naprimjer, ali se u roku od nekoliko sati može proširiti i na druge organe u tijelu. Pa se tako uz anginu može razviti i gnojna upala srednjeg uha, nosa, gnojna upala limfnih čvorova, mogu se pojaviti problemi sa srcem i upala zglobova i ostalih kostiju. Pregled i prepoznatljiva klinička slika bolesti moraju biti potvrđeni laboratorijskim pretragama, s tim da negativan bris grla ne znači odsustvo bolesti.

Šarlah može razviti tri vrste komplikacija

I najbanalnije blesti mogu razviti komplikacije, a šarlah može razviti tri vrste komplikacije, toksične, septičke i imunološke komplikacije. Toksične komplikacije se mogu pojaviti bilo gdje u tijelu, čak i na vrlo udaljenim organima, pojavljuju se u drugom tjednu bolesti, mogu zahvatiti bubrege (toksični nefritis), srce (toksični miokarditis), jetru (toksični hepatitis), kosti i zglobove (toksični sinovitis). Septičke komplikacije se šire od žarišta ili mjesta ulaska uzročnika infekcije na cijeli sustav uho grlo nos uključujući i sinuse.

Šarlah može izazvati gnojnu upalu limfnih čvorova koja također spada u septičke komplikacije, no, mogu se razviti i imunološke komplikacije poput reumatske groznice koja zahvaća kosti i ugrožava srce. Imunološke komplikacije su i poststreptikokni glumenonefritis koji se manifestira kroz smanjenu količinu urina koji je crvene boje, kao i pojavom edema po tijelu. Ova zarazna bolest se liječi penicilinskim antibioticima, mirovanjem, stalnim skidanjem povišene temperature i uzimanjem puno tekućine. Provođenje mjera protiv širenja ove zarazne bolesti je obvezno.

Tagovi:

#Kako #dobiva #liječi #šarlah #zarazne #bolesti
Izvorni članak