Lifestyle

Kako se dobivaju i liječe vodene kozice – Dječje bolesti

Vaše dijete se osulo vlažnim točkicama sigurno ima vodene kozice

Varičele su virusna zarazna dječja bolest iako se mogu pojaviti i u odrasloj dobi ako ih niste preboljeli. Vaše dijete se osulo vlažnim točkicama sigurno ima vodene kozice, bolest može biti vrlo opasna jer je uzročnik virus varicella zoster, a svakako je vrlo zarazna i javlja se u malim epidemijama koje pogađaju vrtićku i školsku djecu. Virus se prenosi kontaktom sa zaraženom osobom i predmetima koje mali bolesnik koristi, te kapljičnim putem, a dijete je zarazno i prije pojave simptoma.

Inkubacija traje od 10 – 21 dan, a onda počinje rasti temperatura, curiti nos, i dijete pokazuje bezvoljnost za igru i opću malaksalost. Kada se pojave prvi vodenasti mjehurići postaje jasno da dijete ima vodene kozice. Kod neke djece ima puno mjehurića, a kod neke samo poneki, ali u oba slučaja su djeca vrlo zarazna. Mjehurići izbijaju svuda po koži, obično prvo na trupu, leđima, vlasištu, iza ušiju, na licu, a onda po nogama i rukama, a mogu napasti i sluznicu.

Većina djece preboli vodene kozice u ranijoj dobi

Mjehurići vodenih kozica počinju pucati za dva do tri dana iz njih iscuri tekućina, a na pukotini se stvori krasta koja izaziva svrbež, pa se djeca jako češu. Većina djece preboli vodene kozice u ranijoj dobi, najkasnije do 15-te godine života. Zaraznost je prisutna 2 – 3 dana prije pojave simptoma i traje sve dok se sve krastice ne posuše, što znači da je dijete zarazno tri do sedam dana od pojave simptoma i treba izolaciju.

Jeadnput preboljene vodene kozice stvaraju trajni imunitet na tu vrstu zaraze, ali kod djece slabijeg imuniteta može virus ostati latentno prisutan i u nekim slučajevima se razbuktati u tijelu na lokalnoj razini u obliku herpesa zostera. Uvijek se mogu pojaviti i vrlo različite komplikacije u području grla, nosa, oka, a u kombinaciji sa bakterijskim infekcijama može se pojaviti i upala pluća i druge komplikacije, tada je u liječenje potrebno uvesti i antibiotike, pogotovo ako se radi o malim bebama i trdnicama.

Vodene kozice se liječe simptomatski

Kod nekompliciranih vodenih kozica se primjenjuju standardni postupci u liječenju, što znači da se vodene kozice liječe simptomatski prema kliničkoj slici. Važno je skidati temperaturu, primjenjivati lokalna sredstva za mjehuriće kupljena u apoteci, rastvorom hipermangana u mlakoj vodi treba čistiti krastice i općenito održavati tjelesnu higijenu malog bolesnika, kao i odjeće i posteljine, ponekada se daju i antihistaminici ili antivirusni lijekovi, ako liječnik tako odredi. Liječenje se svodi na ublažavanje simptoma i izbjegavanja mogućih komplikacija.

Vodene kozice s komplikacijama se također liječe prema kliničkoj slici, ovisno o vrstama komplikacija koje se pojave. Najvažnije je spriječiti širenje zaraze, tako da zaraženo dijete ne dolazi u doticaj sa zdravom djecom, kao i soboljelima od herpes zostera. Stvoreno je i visokoučinkovito cjepivo protiv vodenih kozica, obično se daje djeci u dobi od 12 mjeseci na dalje, u jednoj dozi, a djeci starijoj od 13 godina i odraslima koji nisu imali varičele se daju dvije doze u razmaku od 6 – 10 tjedana.

Tagovi:

#Kako #dobivaju #liječe #vodene #kozice #Dječje #bolesti
Izvorni članak