Lifestyle

Kako se ebola prenosi i širi svijetom – Pojava smrtonosnog virusa ebole

Ebola je opasna virusna zarazna bolest često smrtonosna

Hemoragijska groznica tijekom epidemije ubija od 60% – 90% oboljelih što je zastrašujući statistički podatak. Ebola je opasna virusna zarazna bolest često smrtonosna, uzrok je virus ebole, a prenosi se kontaktom sa zaraženim osobama živima ili mrtvima ili sa zaraženih životinja isto tako živih ili mrtvih. Hemoragijska groznica izaziva krvarenja iz otvorenih rana, genitalnih otvora, probavnog trakta, ali iz nosa, usne šupljine, očiju i slično, no nije tako kod svih obljelih, neki uopće nemaju krvarenja.

Virus ebola je dobio ime po rijeci Eboli u Kongu gdje je bolest prvi put prepoznata, zabilježena i opisana. Zaraze u razmjerima epidemije se najčešće pojavljuju u zabačenim mjestima središnje i zapadne Afrike, možda zato što graniče sa tropskim šumama u kojim živi puno životinjskih vrsta među kojima je i takozvani voćni šišmiš koji je prirodni domaćin eboli, ali prijenosnici zaraze mogu biti i druge životinje koje žive u kišnim šumama, poput majmuna, gorila, čimpanza, divljih svinja.

Ebola se prenosi krvlju, izlučevinama, izmetom

Prijenos zaraze sa životinje na čovjeka se naziva interhumano širenje zaraze. Ebola se prenosi krvlju, izlučevinama, izmetom i drugim tekućinama i sekretima sa živih ili mrtvih životinja. Jednako se prenosi i sa čovjeka na čovjeka, s tim da se može prenijeti i spolnim odnosom. Jedinstveno i novo je to da virus nadživi svog zaraženog domaćina, pa su zaraženi opasni i zarazni za druge dok su živi, ali i kada ih bolest svlada i umru, i dalje su zarazni.

Isto tako je važno naglasiti da ebola kod zaražene osobe u vremenu inkubacije nije opasna za okolinu, opasna i zarazna postaje tek kada se pojave prvi simptomi ebole. Higijenski uvjeti su prevažni za oboljele, a samu ebolu možete uništiti pranjem odjeće, posteljine i uporabnih predmeta (krpe, ručnici) u perilici rublja na visokim temperaturama. Obzirom na dramatično širenje i razvoj ebole, veliku patnju i visoku smrtnost, virus ebole je svrstan u biološko oružje A kategorije.

Ebola vrlo brzo nakon zaraze pokaže simptome

Nema sumnje da će se ova hemoragijska groznica još izučavati, ali ebola vrlo brzo nakon zaraze pokaže simptom, naglo se se počinje penjati tjelesna temperatura, bolesnik je smlavljen i malaksao, s pohačanom glavoboljom, grloboljom, koje su praćene mučninom, povraćanjem, proljevom, groznicom koja može završiti komom i smrću. Nema razvijenog sustava liječenja, nema cjepiva, a medicinsko osoblje u zaštitnim odijelima nastoje pomoći oboljelima barem olakšavanjem patnje, ali moraju paziti da se i sami ne zaraze.

Ebola se zadržava i do tri mjeseca nakon preboljenja u muškarčevoj spermi. Liječenje je uvijek simptomatsko, prema kliničkoj slici oboljele osobe i pomalo nalikuje gašenju požara. Savjeti putnicima koji putuju u zemlje gdje bi se mogli zaraziti od ebole su izbjegavanje svih sumnjivih kontakata, pojačane higijenske mjere, a onima koji se vraćaju sa takvih putovanja je savjet da svaki sumnjivi simptom prijave svom liječniku ili se pregledaju u najbližoj bolnici za zarazne bolesti i slični su u svim zemljama svijeta.

Tagovi:

#Kako #ebola #prenosi #širi #svijetom #Pojava #smrtonosnog #virusa #ebole
Izvorni članak