Lifestyle

Kako se lako riješiti neugodnog zadaha

Što uzrokuje neugodan zadah?

Neugodan zadah može stvoriti neugodnosti osobi koja ga ima, kao i osobama pored. Svatko od nas se barem jednom susreo s navedenim problemom, što u većini slučajeva razvija naviku nošenja osvježavajućih žvakaćih guma ili bombona. Što zapravo uzrokuje neugodan zadah? Neugodan dah može imati brojne uzroke nastanka. Stomatolozi tvrde da je on najčešće kombinacija barem dva različita uzroka. Karijes, dehidracija, razna hrana i napici, lijekovi, slaba higijena – sve ovo samostalno ili kombinirano može dovesti do lošeg zadaha iz ustiju.

Kako bi izbjegli neželjene reakcije ljudi oko vas, poželjno je da redovito vodite brigu o svojoj usnoj šupljini. Iako se najčešće preporučuje prati zube nakon svakog obroka ili pića, većina nas nema vremena za navedeno. U tom slučaju najbolje bi bilo da usta isperete s vodicom za ispiranje kako bi ubili ostatak bakterija u ustima, ili da uzmete osvježavajuću žvaku ili bombon koji će neutralizirati miris. Uz navedeno, poželjno je da pijete dovoljno vode kako bi redovito ispirali usta.

6 trikova kako spriječiti neugodan zadah

Redoviti posjeti stomatologu i dobra dentalna higijena mogu spriječiti neugodan zadah, no to ne znači da vam se loš zadah ne može dogoditi. Kada se najčešće pojavljuje neugodan zadah i zašto? On se pojavljuje u sljedećim situacijama: Kada izbjegavate obroke – Preskakanje obroka može dovesti do smanjene proizvodnje sline. Slina čisti naša usta, i ukoliko ona nije prisutna čestice hrane koje smo prethodno pojeli mogu se zadržati u ustima i stvoriti loš zadah.

Uzimanje lijekova – Određeni lijekovi za opuštanje mišića mogu kao nuspojavu imati suha usta. Suha usta znače razvoj bakterija i neugodnog mirisa. Karijes – Navedeno stanje uzrokuje nagrizanje zubiju. U šupljinama koje nastaju nagrizanjem mogu se skupiti sitni komadići hrane koji se krenu taložiti. Dehidracija – Kada našem organizmu nedostaje tekućine dolazi do manjka sline, što znači da usta postaju suha i stvara se neugodan dah.

Kako se riješiti navedenog problema? 1 – Pravilno očistite svoje zube kod kuće, koristite pravilnu četkicu i pastu, zatim isperite usta s vodicom za ispiranje i po potrebi koristite konac za zube. Pranje zubi smatra se najboljom metodom za uklanjanje lošeg daha. 2 – Redovito odlazite na stomatološke preglede kako bi se vidjelo da li postoji kakav problem sa zubima ili zubnim mesom. 3 – Promijenite prehranu, riješite se loših navika i posvetite se brizi o usnoj šupljini. 4 – Nosite manje pakiranje vodice za ispiranje bilo gdje, i koristite nakon svakog obroka. 5 – Prema potrebi koristite osvježavajuće žvakaće gume ili bombone bez šećera. 6 – Izbjegavajte hranu koja uzrokuje loš zadah poput luka ili češnjaka.

Prirodna rješenja za neugodan zadah

Problem neugodnog zadaha može se veoma lako riješiti. Kako? Kvalitetnom higijenom – Stomatolozi često savjetuju kako bi svakih 6 mjeseci trebali otići na detaljan pregled, a zube bi trebali prati barem 2 puta dnevno. Osim četkanja zubiju, oralna higijena podrazumijeva korištenje i konca za zube, kao i vodicu za ispiranje. Četkicu je potrebno promijeniti svaka 2 mjeseca. Redovitom hidratacijom – Znamo kako je pravilna hidracija važna za normalno funkcioniranje organizma. Poželjno je da konzumirate dovoljno vode, čaja ili citrusnih sokova koji će iz ustiju isprati sve nakupljene bakterije.

Jedite više jogurta – Studije pokazuju da dnevna doza normalnog jogurta bez šećera može smanjiti prisutnost lošeg zadaha. Kada jedemo jogurt smanjujemo razinu sumporovog vodika koji je jedna od glavnih komponenti lošeg zadaha. Konzumirajte više cimeta – U vodi prokuhajte cimet i lovorov list i ohlađenu tekućinu koristite kao prirodnu vodicu za ispiranje ustiju. Neugodan zadah se također može smanjiti i uz konzumaciju klinčića ili peršina. Navedene namirnice imaju antibakterijska svojstva koja će neutralizirati zadah. Što ako neugodan zadah ne nestaje? U tom slučaju potrebno je zatražiti mišljenje stomatologa.

Tagovi:

#Kako #lako #riješiti #neugodnog #zadaha
Izvorni članak