Lifestyle

Kako se obavlja pregled vida

Zašto je važno napraviti pregled vida?

Često se kaže kako su oči prozor u našu dušu, ali i u naše zdravlje. Oči svakako pripadaju u kategoriju naših najvažnijih organa, no često ih zanemarujemo. Brojni problemi s vidom često se ne otkriju na vrijeme, što znači da su oni već u uznapredovaloj fazi koja može uzrokovati brojna oštećenja. Pregled vida igra veoma važnu ulogu u ukupnom zdravlju, ne samo u zdravlju naših očiju. Redoviti očni pregled može nam otkriti niz raznih zdravstvenih stanja poput dijabetesa, bolesti štitnjače, sistematsku hipertenziju i razne neurološke bolesti.

Rano otkrivanje navedenih stanja mogu vam omogućiti planirani tijek liječenja i bolje zdravlje. Zašto je još važno napraviti pregled vida? U slučaju da imate sljedeće simptome bilo bi poželjno da odmah posjetite oftalmologa: Slabiji vid na daljinu ili na blizinu, sekret u očima, bol u očima, stvaranje duple slike, pokretne čestice u vidnome polju, haloi svjetlosti, bljeskovi svjetla, zamračenje vidnog polja i ostali simptomi koji vam se mogu činiti sumnjivim.

Koliko često bi se trebalo ići na pregled vida?

Ukoliko pripadate u dobnu skupinu koja je starija od 40 godina života, tada je preporuka da svog oftalmologa posjećujete barem jednom godišnje. Upravo u navedenoj dobi se povećava rizik od raznih očnih oboljenja, kao i sistematskih bolesti/stanja. Pripadate li u mlađu dobnu skupinu, poželjno je da se pregled vida vrši barem jednom u dvije godine, bez obzira da li su vam oči zdrave ili ne. S obzirom na osobne te obiteljske čimbenike koji određuju rizik za određene bolesti ili stanja, oftalmolog će moći procijeniti koliko često je potrebno praćenje i kontrola vida.

Isto tako, ukoliko pregled vida pokaže bilo kakva stanja oka, odmah ćete biti upućeni u to što i kako dalje. Da li se treba bojati pregleda? Iako pregled očiju ne zvuči kao najljepši i najugodniji pregled, riječ je o jednostavnom pregledu koji traje ukupno od 15 do 45 minuta (ovisno o zdravlju pacijenta). Pregled se obavlja uz oftalmologa koji će vas navigirati i upućivati. Ukoliko oftalmološki pregled radite prvi puta, normalno je da će biti doza nervoze, no stručnjak će vas navigirati kroz cijeli pregled kako bi on što brže i uspješnije prošao.

Kako izgleda pregled vida?

Trajanje samog pregleda ovisit će o tome da li se radi kompletni prvi pregled ili samo kontrolni pregled. Oftalmolog prvo razgovara s pacijentom i skuplja potrebne podatke. U razgovoru se otkriva sljedeće: Vrsta problema, vremenu trajanja, načinu i brzini nastupa problema, stanju vida te vidnog polja i dobivaju se podaci iz obiteljske anamneze. Ukoliko se radi o kompletnom prvom pregledu, tada se testira vidna oštrina na daljinu kao i blizinu uz pomoć subjektivnog te objektivnog pregleda dioptrije. Testirat će se i pokretljivost vanjskih mišića očiju kao i samo vidno polje.

Pregled vida zatim se nastavlja uz pregled prednjeg dijela očiju na biomikroskopu – pregledava se vjeđa, bjeloočnica, rožnica, prednja sobica, šarenica, reakcija zjenice te leće. Mjeri se očni tlak u lokalnoj anesteziji. Prema potrebama radi se i test za suzni film. Pregled vida uključuje prema potrebi i test zamućenosti slojeva leće kao i očne pozadine. Isto tako, prema potrebi radit će se i pregled očne pozadine, vidnog živca, žute pjege, krvožilja te periferije mrežnice. I dok navedeno možda ne zvuči najlijepše, potrebno je naglasiti da će vam oftalmolog sve objasniti i kako ćete spremno pristupiti pregledu.

Tagovi:

#Kako #obavlja #pregled #vida
Izvorni članak