Lifestyle

Kako se radi endoskopski ultrazvuk

Što je endoskopski ultrazvuk

Endoskopija je metoda pregleda promatranjem unutrašnjosti tijela koje se provodi instrumentima s kamerom. Ovi se instrumenti uvode u tijelo kroz usta ili kroz anus te se ovisno o vrsti endoskopskog pregleda promatra određeni dio probavnog sustava. Endoskopski ultrazvuk se koristi ne samo kod probavnog sustava, već ima primjenu i kod pregleda mokraćnog sustava cistoskopija, te dišnog sustava kada se zove bronhoskopija.

U ovkiru ovih pregleda mogu se vršiti i manji operativni zahvati poput odstranjivanja polipa iz crijeva, stranog tijela koje je zapelo u dišnom sustavu. Kada se radi o najčešće primjenjivanim endoskopskim pregledima oni se odnose na probavni sustav, te se uz endoskopski ultrazvuk koriste metode gastroskopija, kolonoskopija i enteroskopija.

Gastroskopija je namijenjena pregledu želuca, početka tankog crijeva i jednjaka, te se izvodi kroz usta. Kolonoskopija pregledava debelo crijevo, dok enteroskopija pregledava tanko crijevo. Ovi pregledi mogu biti za neke ljude vrlo neugodni i bolni pa je moguće osobu sedirati, uspavati kako bi se pregled bezbolno odradio. Ovakvim se pregledima mogu vrlo rano detektirati maligne i druge bolesti te u ranoj fazi započeti uspješno liječenje.

Kako se radi endoskopski ultrazvuk

Endoskopski ultrazvuk je novija metoda koja se korisiti u gastroenterologiji, a pri tome se koristi instrument koji sadrži ultrazvučnu sondu visokih frekvencija i videoendoskopa. Ova nova metoda je vrlo pouzdana kod dijagnosticiranja malignih tumora, promjena u probavnim crijevima, te se može koristiti i za biopsiju promatranog tkiva u probavnom sustavu.

Pacijent se treba leći na lijevi bok, te se endoskopski ultrazvuk instrument polako uvodi kroz usta sve do jednjaka, želuca i dvanaesnika. Pacijent se sedira no ostaje pri svijesti, a trajanje pretrage ovisi o iskustvu specijaliste, kompliciranosti dostupnosti mjesta, te ovisno da li se radi biopsija ili ne. Specijalista da bi mogao obavljati ovaj pregled mora imati u svojoj praksi obavljenih minimalno 200 endoskopskih pregleda klasičnim metodama, a razlog tome je što je vrh sonde oštriji pa liječnik treba biti izrazito oprezan tokom pregleda. Nakon pregleda pacijent može osjetiti lagani podražaj u želucu, nadutost u trbuhu, a nakon pola sata do maksimalno sat vremena popustit će i anestetik u grlu, te osoba može normalno jesti i piti nakon pregleda.

Priprema za endoskopski ultrazvuk

Kao i kod klasičnih endoskopskih pregleda, tako i za endoskopski ultrazvuk potrebne su određene pripreme bez obzira radi li se pregled uz sedataciju ili ne. Potrebno je napraviti krvne pretrage kompletne krvne slike kako bi se provjerili testovi za zgrušavanje krvi, jetrene probe ALT, AST, AP, GGT, bilirubin, razina šećera u krvi, urea i kreatinin, te K i Na u krvi.

Ne smije se jesti 6 sati prije pregleda, te želudac mora biti prazan. Potrebno je liječnika upoznati sa svim svojim bolestima koje ste imali, te ako imate neke kronične bolesti, te koje lijekove i biljne pripravke trošite. Ukoliko ste alergični na nešto obavezno o tome morate informirati liječnika.

Prije pregleda potrebno je skinuti zubnu protezu kako bi se lakše obavio ovaj ultrazvuk. Ukoliko pacijent osjeća strah i tjeskobu može zatražiti sedativ kako bi bio miran tokom pregleda i s liječnikom razgovarati o samom pregledu kako pregled izgleda. Endoskopski ultrazvuk ne mora biti neugodno iskustvo, a može uvelike pomoći u dijagnostici određenih bolesti.

Tagovi:

#Kako #radi #endoskopski #ultrazvuk
Izvorni članak