Lifestyle

Kako se radi scintigrafija štitnjače

Što je scintigrafija štitnjače

Scintigrafija štitnjače je pretraga koja koristi radiofarmak gamma-zračenja, te slikovnom metodom pokazuje funkcioniranje šitnjače. Štitnjača je organ endokrinog sutava čovjeka koji uz hipotalamus, hipofizu i ostale endokrine žlijezde, nadbubrežna žlijezda, stanice jajnika, testsi, gušterače funkcionira i upravlja sustavom hormona.

Sama štitnjača je izgrađena od folikula ispunjenih koloidom u kojem se nalaze molekule tvari tireoglobulina koji proizvodi i ispušta hormone štitnjače. Hormoni štitnjače su tiroksin T4 i trijodtironin T3 koji su potrebi za zdravo funkcioniranje ljudskog organizma. Da bi se hormoni štitnjače mogli sintetizirati u krv u tijelu je potreban jod koji dobivamo od jodirane soli. Ovi hormoni su potrebni tijelu da potiču metabolizam i termogenezu, stvaranje topline tijela, reguliraju šećer u krvi, daju snagu srčanom mišiću, dubinu disanja, utječu na pokretljivost probavnog sustava, te na tjelesnu masu, a reguliraju i kolesterol, menstrualni ciklus, mentalne funkcije. Scintigrafija štitnjače će ukazati na svaku nepravilnost i poremećaj u radu štitnjače, te ukazati na uzročnike koji utječu na poremećaje.

Kako se radi scintigrafija štitnjače

Scintigrafija štitnjače je pretraga koja se radi uređajem gamma-kamerom koji kao detektor snima unutrašnjost koja je označena radiofarmakom kao izvorom zračenja koje se u pacijenta unosi intravenski u krvotok. S obzirom da se radi o pretragi koja uključuje zračenje ne preporučuje se trudnicama i dojiljama iako je zračenje minimalno.

Priprema za pregled scintigrafija štitnjače nije komplicirana, pacijent ne treba biti natašte. Na ovu pretragu će vas uputiti liječnik specijalista endokrinologije ukoliko smatra da vam je potrebna. Prije pregleda treba ukloniti sve metalne predmete i nakite, upoznati liječnika sa svojim kroničnim bolesima i ozbiljnijim bolestima koje ste imali, te također o alergijama ukoliko ih imate. Nakon pregleda treba piti puno tekućine kako bi se izmokrila tekućina koja je za potrebe ove pretrage morala biti ubrizgana u tijelo.

Sama pretraga se izvodi gamma-kamerom nakon injektiranja radiofarmaka dok je pacijent u ležećem položaju s glavom zabačenom unazad. Pretraga je bezbolna i traje desetak miuta, a pacijent tokom snimanja mora mirovati. Zračenje koje je u vama nakon pregleda bit će izlučeno iz tijela u roku 24 sata pa do tada izbjegavajte kontakt s trudnicama, dojiljama i djecom.

Zašto se radi scintigrafija štitnjače

Scintigrafija štitnjače pokazuje veličinu i položaj štitnjče, otkriva čvorove na štitnjači, kao i funkcionalnost štitnjače i njezinu aktivnost. Pretragom se otkriva ektopično tkivo štitnjače koje se nalazi izvan mjesta gdje treba stajati štitnjača, te zaostalo tkivo nakon odstranjenja štitnjače.

Scintigrafija štitnjače može ukazati na smanjenu ili pojačanu aktivnost štitnjače, postojanje hipotireoza ili hipertireoza štitnjače. Kod nalaza ove pretrage je najvažnije razlikovanje toplog i hladnog čvora, te treba znati da topli čvor otkanja svaku sumnju na tumor štitnjače. Međutim, ovom pretragom ukoliko se otkrije tumor ne može se ustanoviti radi li se o dobroćudnom ili zloćudnom tumoru, pa će biti potrebna biopsija ukoliko se primjeti tumor u pretragi. Hladni čvor može predstavljati ciste, ali i tumore, no da bi se ustanovilo radi li se o adenomu dobroćudnom tumoru ili zloćudnom raku štitnjače treba citopunkcija tkiva. Ranim otkrivanjem zloćudnog tumora štitnjače spašava se život jer jer neliječenjem metastaze šire tijelom i u konačnici dovode do smrti osobe.

Tagovi:

#Kako #radi #scintigrafija #štitnjače
Izvorni članak