Lifestyle

Kako se razvije adenokarcinom pluća – Nastanak adenokarcinoma pluća

Što je adenokarcinom pluća i zašto nastaje?

Adenokarcinom se opisuje kao vrsta raka pluća. Navedena vrsta raka najčešće započinje u stanicama koje se nazivaju pneumociti. Upravo su pneumociti odgovorni za dobavljanje zraka u alveole u plućima. Adenokarcinom pluća najčešće nastaje kod osoba koje strastveno puše, ili kod osoba koje su pušile dulji period života. Isto tako, navedeni karcinom može se pojaviti i kod osoba koje nikada nisu zapalile cigaretu. Češće se pojavljuje kod žena nego muškaraca, više kod mlađih osoba.

Adenokarcinom pluća najčešće započinje u vanjskom dijelu pluća, što olakšava njegovu dijagnostiku i liječenje. Da li je ovaj oblik raka pluća opasan? Osobe koje obole od adenokarcinoma imaju bolji izgled za liječenje nego one koje obole od drugih vrsta raka pluća. Da li ovaj karcinom nastaje isključivo radi pušenja? Vodeći uzrok nastanka je svakako pušenje duhana. Drugi i rjeđi uzroci mogu uključivati: Pretjerana izloženost radnu, profesionalni agensi i izlaganje onečišćenom zraku. Uzrok nastanka navedenog karcinoma najčešće se može utvrditi u razgovoru s pacijentom.

Kako se prepoznaje adenokarcinom pluća?

Koji su prvi simptomi navedenog stanja? Adenokarcinom pluća prepoznat će se prema jakom i upornom kašlju, kašlju koji ne odlazi i koji se s vremenom pogoršava, iskašljavanju krvi, bolovima u prsima, otežanom disanju, nemogućnošću dolaska do zraka. Kada se tumor proširio na druge dijelove na tijelu on može izazvati i dodatne simptome prema poziciji. U primjeru, ako se tumor proširio na kosti on može izazvati simptome bolova u kostima i uzrokovati neočekivani lom. Kako se postavlja dijagnoza za adenokarcinom pluća?

Početna dijagnoza svodi se na uzimanje malog uzorka tkiva s pluća putem biopsije. Uz navedenu metodu postoje i druge pretrage koje mogu utvrditi prisutnost navedenog tumora. Patolog će obaviti i imunohistokemijski test koji će uz pomoć rezultata pokazati pozitivan ili negativan ishod. Isto tako, potrebno je navesti kako se navedeni oblik karcinoma pluća dijeli na razne podtipove ovisno na način na koji se stanice drže skupa dok se tumor razvija. Patolozi navedeno nazivaju uzrok rasta, a oni se dijele na lepidne, čvrste, acinarne, papilarne ili mikropapilarne.

Da li se adenokarcinom pluća može liječiti?

Najčešća metoda liječenja je uklanjanje tumora. Vrsta operacije ponajviše će ovisiti o veličini samog tumora, kao i njegovom položaju na plućima pacijenta. Adenokarcinom pluća može se ukloniti na sljedeće načine: Klinasta resekcija – Operacija koja je fokusirana na uklanjanje manjih tumora koji su se smjestili na vanjsku stranu pluća. Lobektomija i pneumonektomija – Operacije koje se izvode kada je u pitanju veći tumor ili tumor koji se nalazi na središtu pluća. Tumor se šalje na patološko promatranje kako bi se utvrdilo da li postoji mogućnost širenja na druga tkiva.

Adenokarcinom pluća se isto tako može liječiti ili tretirati uz pomoć lijekova za rak pluća koji će doprinijeti produženom životu pacijenta. Pacijent isto tako može pristupiti i imunoterapiji koja će potaknuti tijelo da se samostalno bori protiv karcinoma. Liječenje karcinoma pluća može uključivati radijsku terapiju, imunoterapiju, operaciju, ciljanu terapiju, kemoterapiju. Kako će se odrediti liječenje? Ono će se odrediti prema veličini i poziciji tumora, kao i prema zdravstvenom stanju pacijenta.

Tagovi:

#Kako #razvije #adenokarcinom #pluća #Nastanak #adenokarcinoma #pluća
Izvorni članak