Lifestyle

Kako se riješiti mioma prirodnim putem – Spriječite nastanak mioma

Što su miomi

Miomi su dobroćudne novotvorevine nastale u mišićnom sloju maternice ili miometrija, iako postoji mogućnost da postanu zloćudne to se događa u manje od 1% slučajeva. Građa mioma je od fibroznog tkiva i glatkih mišića, te se mogu pojaviti kao jedinke ili grupno. Veličina mioma može biti različita od par milimetara do veličine šake, njihov rast može biti spor ali i vrlo ubrzan.

Najčešće se javljaju kod žena između tridesete i pedesete godine života, te se prosječno javlja kod 70% žena. Miomi nastaju pod utjecajem ženskih spolnih hormona estrogena koji se nalazi u krvi. Upravo zbog toga se ne javljaju u pubertetskom dobu dok djevojčica još ne proizvodi ovaj hormon, te u menopauzi i postmenopauzi kada se smanjuje razina svih ženskih spolnih hormona i maternica suši.

U periodu trudnoće hormoni se pojačano proizvode pa je zbog veće prokrvljenosti maternice povišena i razina estrogena i moguća je pojava mioma. U takvom slučaju će trudnoća biti pod nazorom ginekologa koji će pratiti koliko brzo se razvija miom i odlučiti da li je potrebno kakvo liječenje.

Uzroci zbog kojih se stvaraju miomi

Postoje određeni uzroci koji dovode do češćeg stvaranja mioma nego kod drugih. Obiteljska anamneza u kojoj su majka i baka imale miome doprinjet će vrlo vjerojatno i kod kćeri i unuke stvaranje mioma prenosom DNA genima. Također je kod afroameročkog porijekla povećana mogućnost da se miomi češće javljaju nego kod drugih rasa.

Postoje uzroci na koje možemo utjecati i njih smanjiti kako bi smanjili mogućnost pojave mioma. Hipertenzija je bolest krvnog tlaka gdje se javlja povišeni krvni tlak kojeg je potrebno liječiti zbog kardiovaskularnog sustava i zdravlja općenito, pa kontroliranjem hipertenzija se smanjuje mogućnost pojave mioma. Pravilna prehrana s dovoljno vitamina D i smanjena količina crvenog mesa također može utjecati na mogućnost smanjivanja da se miomi pojave.

Konzumacija alkohola pogotovo prekomjerna će utjecati na pojavu mioma, dok će pušenje smanjiti mogućnost pojave mioma međutim pušenje nije dobro za zdravlje pa je bolje ne pušiti. Stres, manjak tjelesne aktivnosti i pretjerivanje s kofeinom također utječu na pojavu mioma.

Kako spriječiti da se miomi ne pojave

Da bi se spriječio nastanak mioma potrebno je ukloniti faktore koji utječu na njihov nastanak. Neke faktore poput obiteljske anamneze je teško ukloniti, no s ostalim faktorima možete utjecati da se miomi ne pojave.

Naročito treba biti svjestan ove pojave u reproduktivnoj dobi kada se u tijelu proizvode hormoni estrogena pa pretjeranim unosom alkohola, kofeina, viškom stresa i manjkom tjelesne aktivnosti dodatno se doprinosi stvaranju mioma.

U prehrani je potrebno smanjiti crveno meso i više se kretati i redovito održavati tjelesnu aktivnost te će se na taj način spriječiti da se miomi stvore. Kod korištenja kontraceptivnih sredstava smanjuje se mogućnost nastanka mioma, kao i sa svakom trudnoćom koja je sretno i zdravo završila. Potrebno je kod pojačanih rizika redovito kontrolirati kako se proizvode hormoni estrogena te ukoliko je pojačana proizvodnja ovih hormona treba se obratiti liječniku koji može propisati i hormonalnu terapiju kojom će se smanjiti razina ovih hormona, a time i rizik od nastanka mioma.

Tagovi:

#Kako #riješiti #mioma #prirodnim #putem #Spriječite #nastanak #mioma
Izvorni članak