Lifestyle

Kako spustiti ggt – AdresarSporta.rs

Što je GGT?

GGT ili gama-glutamil transferaza enzim koji igra važnu ulogu u metabolizmu aminokiselina i transportu tvari izvan stanica. Ovaj enzim se nalazi u stanicama jetre, bubrega i gušterače, te u manjim količinama u drugim tkivima tijela poput srca i mozga. GGT ima ključnu funkciju u prijenosu gama-glutamil skupine iz jedne tvari na drugu. Specifičnije, enzim pomaže u stvaranju gama-glutamil-cisteina, što je esencijalni korak u sintezi glutationa. Glutation je antioksidans koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Osim toga, ovaj enzim je uključen u metabolizam glutationa i drugih aminokiselina. Laboratorijski testovi mjerenja razine GGTa u krvi se koriste kao pokazatelj funkcije jetre. Povišene razine GGTa u krvi mogu ukazivati na oštećenje jetre, ali nije specifičan za određenu bolest. Povećane razine GGTa u krvi mogu biti povezane s raznim stanjima, kao što su bolesti jetre poput ciroze i hepatitisa, pankreatitisa, alkoholizma, bolesti srca i krvnih žila, a ujedno se može razina povećati zbog djelovanja određenih lijekova.

Povišena razina GGT-a

Povišene razine GGTa (gama-glutamil transferaze) u krvi često ukazuju na oštećenje jetre ili drugih problema s bilijarnim sustavom. GGT je enzim koji se nalazi u stanicama jetre, pa su različite bolesti jetre, kao što su hepatitis (upalna bolest jetre), ciroza (oštećenje jetre s ožiljcima) ili masna jetra, česti uzroci povećanih razina GGTa. Konzumiranje alkohola može uzrokovati povećanje GGTa, a to je jedan od razloga zašto GGT često koriste kao marker alkoholne konzumacije. Problemi s gušteračom, kao što su pankreatitis ili tumori, također mogu utjecati na razine GGTa. Kronični stres na jetru, što uključuje dugotrajnu uporabu određenih lijekova, izloženost toksinima ili kemikalijama, kao i druge metaboličke poremećaje može uzrokovati povišene razine GGTa. Srčani udar također može privremeno povećati razine GGTa. Pušenje cigareta također može povećati razine GGTa kod osoba, posebno kod kroničnih pušača. Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću često imaju povišene razine GGTa od osoba s normalnom tjelesnom težinom.

Kako se može spustiti GGT?

Razina GGTa u krvi se može otkriti kroz nalaz krvi. Vađenje krvi možete obaviti u domu zdravlja, bolnici ili privatnoj poklinici uz manju naknadu. Nalaz krvi će Vam biti gotov već isti dan. Ukoliko imate povišene razine GGTa, odnosno gama-glutamil transferaze, bitno je prvo utvrditi uzrok povećanja i zatim usmjeriti liječenje prema tom uzročniku povišene razine GGT-a. Kako biste spustili razinu GGT-a u krvi, bitno je napraviti značajne promjene u svojem životnom stilu. Ako konzumirate alkohol, smanjenje ili potpuno izbjegavanje može pomoći u smanjenju razina GGTa. Zdrava prehrana smanjenog unosa masnoća, šećera i prerađene hrane može povoljno utjecati na funkciju jetre. Ako imate prekomjernu tjelesnu težinu, gubitak težine može poboljšati funkciju jetre i smanjiti razine GGTa. Ako pušite, prestanak pušenja može povoljno utjecati na zdravlje jetre. Ovisno o uzroku povišenih razina GGTa, liječnik vam može preporučiti određene lijekove ili terapije kako bi se riješio osnovni problem. Pratite preporuke svojeg liječnika opće medicine i redovito obavljajte medicinske preglede kako biste pratili promjene u razinama GGTa i zdravlje svoje jetre.

Tagovi:

#Kako #spustiti #ggt #AdresarSporta.rs
Izvorni članak