Lifestyle

Rosacol – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Rosacol i za što se koristi?

Rosacol se sastoji od djelatne tvari rosuvastatin, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji pod nazivom statini. Za što se koristi navedeni lijek? Ovaj lijek će se propisati osobama koje pate od visoke razine kolesterola. Osobe koje pate od veće razine kolesterola pripadaju u rizičnu skupinu za nastanak moždanog ili srčanog udara. Lijek će se koristiti za liječenje odraslih, adolescenata te djece starije od 6 godina. Statin će se kao lijek propisati onda kada promjena prehrane i tjelovježba ne pomažu u snižavanju lošeg kolesterola u krvi. I

sto tako, statin će se propisati onda kada postoje drugi čimbenici koji mogu povećati rizik od nastanka moždanog ili srčanog udara. Nerijetko se navedeni lijek propisuje i osobama koje pate od ateroskleroze (bolesti gdje se masne naslage nakupljanju u arterijama). Rosacol nije primjeren za: Osobe koje pate od preosjetljivosti ili alergijske reakcije na rosuvastatin, osobe koje imaju netoleranciju na određene šećere, trudnice i dojilje, osobe koje imaju ustanovljene probleme s jetrom ili bubrezima, osobama koje pate od narušene funkcije bubrega, osobama koje imaju neobjašnjivu te ponavljajuću mišićnu slabost te bolove, osobama koje u terapiji imaju ciklosporin.

Rosacol primjena i mjere opreza

Obavijestite liječnika ako se navedeno odnosi na vas: Imate probleme s bubrezima ili jetrom, vaši članovi obitelji imaju problema s mišićima, uživate u konzumaciji alkohola, imate poremećenu funkciju štitnjače, uzimate druge lijekove za smanjenje povišenog kolesterola, uzimate lijekove protiv HIV-a, ako trenutno koristite lijekove za bakterijske infekcije, imate respiratorna zatajenja. Radi navedenih stanja mogu vam se odrediti posebne doze.

Kako se uzima Rosacol? Lijek ćete uvijek uzimati onako kako je odredio liječnik ili ljekarnik. Uobičajena doza za odrasle iznosi 5 ili 10 mg dnevno (ovisno o razini kolesterola, riziku za nastanak moždanog ili srčanog udara, mogućnosti za razvoj nuspojava). Početno propisana doza se može mijenjati, osobito ako ne pokazuje rezultate. Maksimalno propisana doza iznosi 40 mg i ona se propisuje samo bolesnicima koji pate od visokog kolesterola ili su u rizičnoj skupini za nastanak moždanog ili srčanog udara.

Uobičajena doza za adolescente i djecu od 6 godina je 5 do 20 mg dnevno. Tabletu ćete uzeti cijelu, bez lomljenja, uz vodu. Tabletu uzimate u bilo koje dana, isto tako možete ju uzeti uz hranu ili bez nje. Uzimajte tablete uvijek u isto vrijeme kako bi njihovo djelovanje bilo bolje. Uz propisanu terapiju važno je odlaziti na redovite kontrole kolesterola. Nikada nemojte samostalno mijenjati Rosacol terapiju. Ako sumnjate na djelotvornost lijeka obratite se svom liječniku.

GoSlim - smršaj zdravo

Rosacol iskustva i liječenje

Osobe koje su koristile Rosacol tablete u svrhu snižavanja povišenog kolesterola navode kako je lijek djelotvoran. Uz plan prehrane i tjelovježbe zabilježen je odličan rezultat u smanjenu kolesterola. Potrebno je naglasiti kako se iskustva vezana za navedeni lijek moru razlikovati, osobito ako postoji dodatno oboljenje ili rizik za razvoj određenih stanja. Prilikom uzimanja lijeka moguće su sljedeće nuspojave: Omaglica, osjećaj slabosti, bolovi u mišićima, mučnina, problemi s probavom, bolovi u želucu, glavobolja. Sve nuspojave jasno su navedene na uputi o lijeku. Lijek se izdaje uz liječnički recept. Cijena navedenog lijeka će se razlikovati, ovisno o veličini pakiranja. Kako će se čuvati Rosacol? Nisu navedeni posebniji uvjeti čuvanja. Lijek je potrebno maknuti od djece. Ove tablete se ne smiju koristiti nakon njihovog isteka valjanosti koji je naveden na pakiranju. Lijek je potrebno čuvati na odgovarajućoj temperaturi, u izvorom pakiranju kako bi bio zaštićen od vanjskih utjecaja. Neiskorištene lijekove, kao i one kojima je prošao rok potrebno je baciti prema uputama ljekarnika.

Tagovi:

#Rosacol #djelovanje #nuspojave #cijena #iskustva
Izvorni članak