Lifestyle

Kako tretirati dječji osip od pelena

Što je dječji osip od pelena

Dječji osip koji nastaje od pelena je sasvim normalna pojava koja se javlja kod velike većine djece koje nose pelene. Javlja se kao crvenilo, osip, mjehurići no nakon primjene kreme nestaje u roku tjedan dana. Ukoliko se osip počne širiti i krema ne djeluje potrebno je obratiti se pedijatru naročito ako postoji proljev, povišena tjelesna temperatura i nemir kod djeteta.

Bebiba koža je vrlo osjetljiva a naročito je osjetljiva u području koje pokrivaju pelene jer je taj dio kože danonoćno zatvoren u peleni. Uzroci pojave mogu biti iritacija koja nastaje zbog stolice ili urina, čak češće zbog stolice jer se kroz hranu djetetu možda daju neke namirnice koje će izazvati češću stolicu. Beba kako raste tokom dana će imati sve rijeđe stolicu, no kod novorođenčadi su stolice vrlo česte i potrebno je kod svake stolice promijeniti pelenu kako ne bi došlo do iritacije i pojave osipa.

Dječji osip se može pojaviti iz zbog uvođenja novog proizvoda poput jednokratnih maramica na koje bebina koža nije naviknuta, no može se pojaviti i zbog bakterija ili gljivičnih infekcija. Osip i crvenilo se javljaju i kod upotrebe antibiotika, koje se mogu prenijeti i dojenjem ukoliko majka pije antibiotike, a trljanje i trenje su česti uzrok nastanka osipa.

Kako spriječiti dječji osip od pelena

Dječji osip se može pojaviti čak i kada roditelji naprave sve kako treba, pa se ne treba oko toga uzrujavati već poduzeti radnje kako bi se što prije osipa riješili. Kako se ne bi pojavio osip i crvenilo potrebno je kod svake stolice promijeniti pelenu jer fekalije djeluju agresivnije nego mokraća na bebinu nježnu kožu.

Osip i crvenilo se mogu spriječiti tako da koristite provjerene proizvode koji bebi ne škode i budete oprezni prilikom promjene proizvoda kao što su vlažne maramice, puderi i kreme koje koristite kako biste bebu očistili. Najboje je koristiti se čistom vodom, no kada niste u prilici koristiti vodu trebat će vam vlažne baby maramice.

Kada uvodite krutu hranu nakon šestog mjeseca bebinog života svakako će se promijeniti i stolica pa pratite stanje, smanjite namirnicu koja izaziva iritaciju i dječji osip, te odgodite namirnicu za kasniju dob. U slučaju korištenja antibiotika češće održavajte higijenu bebine guze i spolovila vodom i češće mijenjajte pelenu jer će se antibiotik izlučivati i kroz urin. Kod bakterijskih i gljivičnih infekcija na prve znakove obratite se liječniku kako se upalni proces ne bi razbuktao.

Kako tretirati dječji osip od pelena

Kada se pojavi dječji osip potrebno je koristiti vodu za čišćenje i bolna mjesta nježno čistiti, pa ih možete popricati štrcaljkom s toplom vodom. Ostatke stolice treba nježno otkloniti, te nakon toga očistiti vodom. Dobro je bebu ostaviti što duže na zraku osušenu kako bi kože što lakše zacijelila nakon čišćenja. Prije nego nanesete kremu ostavite bebu na trbuhu s guzom u zraku te će se koža osušiti sama, nikako nemojte trljati ručnikom bolna mjesta jer ćete tako iritaciju pogoršati. Kremu je potrebno nanijeti u većim količinama nego uobičajeno, a za dječji osip je jako dobra lanolinska mast koju možete kupiti u ljekarnama.

Važno je razlikovati vrste osipa jer nisu svi isti, intrigo osip nastaje na pregibima i koža je glatka crvena i iritirana, a mogu se stvoriti i mjehurići koji se gule i otpadaju. Za ovakvu vrstu osipa je dobra krema od bijelog petroleja. Gljivični osip nastaje kada gljivice iz unutarnjih organa dođu u kontakt s kožom koja je već oštećena a koža izgleda hrapava, crvena, naborana, a postoje i okrugle flekice, te je za ovakav osip potrebna pomoć liječnika koji će propisati antibiotsku mast. Seboreja je specifična po velikim i jasnim flekama koje su međusobno odvojene, a mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu te se liječi hidrokortizonskom kremom. Alergijski prsten se javlja kao reakcija na hranu a crvenilo izgleda kao crveni krug oko bebinog anusa, pa je najbolje isključiti namirnicu koja je izazvala ovaj osip i crvenilo.

Tagovi:

#Kako #tretirati #dječji #osip #pelena
Izvorni članak