Lifestyle

Kako ublažiti bol uraslog nokta

Ako vas muči bol uraslog nokta idite pedikeru

Nepravilno rezanje nokta, tijesna i neudobna obuća, neka gljivična i bakterijska oboljenja ili neke druge bolesti mogu biti uzrok urastanja nokta, koja se najčešće događaju na palcima nogu, ali mogu se dogoditi i na bilo kojem drugom noktu, pa i na noktima na rukama. Ako vas muči bol uraslog nokta idite pedikeru, on će u nekoliko pedikura ispraviti vaša nepravilna rezanja, ali ako je uzrok infekcija morate je liječiti fungicidima, antibaktericidima u spreju, kremi ili laku za nokte.

Ako je bol uraslog nokta unatoč pedikerskim vještinama i dalje prisutna možda bi ipak trebali otići liječniku da ne bi ostali ne samo bez jednog nokta nego i bez svih noktiju. Uzrok uraslog nokta može biti i pad imuniteta što se često vidi kod osoba koje boluju od nekih autoimunih bolesti. Krivac može biti i gentska predispozicija urastanja noktiju, prirodno jako zaobljeni nokti, stare i nove ozljede na noktima. Urasli nokti uzrokuju dublje infekcije u koži ispod nokta, otok, crvenilo i bol.

Bol uraslog nokta vas može probuditi iz sna

Urasli nokti su zapravo veliki problem jer su skloni upalama oko i ispod nokta, čak i gnojnim upalama kada cure krv i gnoj zajedno, a nokat se zna oddići kao da će otpasti, ali ne otpada. Spavati morate u čarapama da ne prljate krevetninu, a i zato što vas i dodir plahte može boljeti, a ako zapnete noktom za plahtu bol uraslog nokta vas može probuditi iz sna, ali tada znate da je vrijeme za posjetiti liječnika.

Kada vas bol uraslog nokta odvede kirurgu, on će predložiti klasični ili suvremeni način uklanjanja uraslog nokta koji se izvode pod lokalnom anestezijom i traje oko pola sata. Klasični način se radi bez devitalizacije matrixa nokta, oporavak je bez komplikacija, ali se može dogoditi recidiv u 8% slučajeva. Suvremeni način uključuje devitalizaciju matrixa nokta, recidiv je puno manji u oko 2% slučajeva, ali su moguće manje postoperatvine komplikacije. Uz primjerenu njegu rana brzo zarasta i često je to jedini način rješavanja uraslog nokta.

Razne kućne metode za bol uraslog nokta

Na internetu se mogu naći mnogi bizarni savjeti za urasle nokte, ali mnogi koje podržavaju čak i ortopedi. Razne kućne metode za bol uraslog nokta treba čitati sa “zrnom soli u glavi” i isprobati one koji vam se čine prihvatljivima, što svakako nije savjet da izrežete sredinu nokta u obliku slova V ili da pod nokat podvlačite pamučni, svileni ili zubni konac. Lijepljenje kože uz urasli nokat da bi se kožu i nokat razdvojilo je isto komplicirano.

Bol uraslog nokta namakati dva puta dnevno po 10 – 15 minuta u toploj vodi sa gorkom soli će sigurno omekšati vašu kožu, nokat i smanjiti pritisak i bol. Sličan efekt čini i samo topla voda u kojoj namačete noge 3 – 4 puta dnevno. Kupka za noge od vode i jabučnog octa u jednakim omjerima također pomaže, a možete noću staviti i vatu natopljenu jabučnim octom na urasli nokat, zalijepite je flasterom i spavajte u čistim čarapama.

Tagovi:

#Kako #ublažiti #bol #uraslog #nokta
Izvorni članak